Düsseldorf, Skåne 2024

Romantik Drama Musik
Sverige
94 MIN
Svenska
Düsseldorf, Skåne poster

Synopsis

Året är 1986. Fredrik och Nina är synthare och bor i en liten skånsk by. Fredrik brinner för sin musik och Nina har fotodrömmar. Fredriks synthband ska göra sin första spelning samtidigt som hans föräldrar är på väg att förstöra allt för honom. Under den viktigaste helgen i Fredriks liv ställs allt på sin spets.
Ditt betyg
3.6 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fredrik Adolvsson

29 januari 2024 | 12:30

Sveriges första synthfilm ger ett rörigt intryck

RECENSION. Det svänger iallafall om musiken. Men Patrik Blomberg Books film om en ung synthare hade behövt stramas upp.
Fredrik är en synthare i en liten skånsk by i mitten av 80-talet. Snart ska hans band göra sin första spelning, samtidigt som både Fredriks flickvän Nina och hans alkoholiserade föräldrar riskerar vända upp och ner på tillvaron.
 
Regissören och manusförfattaren till “Düsseldorf, Skåne” heter Patrik Blomberg Book och han har beskrivit det här som Sveriges och kanske världens första synthfilm. Det är också han som har gjort originalmusiken och, visst, den svänger. Likaså urvalet av klassiska synthlåtar. Tyvärr svänger inte resten av filmen riktigt lika mycket.
 
Det är välgjort, hyfsat välgjort, men mer i form av foto och ljud (och musik) och enskilda scener. Berättarmässigt ställer jag mig däremot mer tveksam. Första synthfilmen eller ej, det finns inte jättemycket här som känns väldigt nytt. Dessutom ger filmen ett rörigt intryck. Strukturen, händelseutveckingen. Det finns så mycket här som verkligen hade kunnat stramas upp.
 
Det kanske inte hade kunnat bli ett mästerverk, men det hade kunnat bli en mycket bättre film.
 
Ett annat stort problem är tyvärr Erik Svedberg-Zelman som Fredrik. Inte för att han är en dålig skådespelare, absolut inte, men Erik var 24 under inspelningen och Fredrik bör (om de få ledtrådar som ges i filmen tokas rätt) vara max 20. Det är en skillnad som märks. Men oavsett om min utträkning stämmer, spelar Fredrik rollen som en obstinat tonåring och den attityden kan vara irriterande även i bästa fall. Här sänker den trovärdigheten. 
 
Det är som med till exempel “Killers of the Flower Moon”, för att ta ett annat aktuellt exempel. Jag kan inte köpa en snart 50-årig Leonardo DiCaprio som strax över 20 bast och det hjälper till att sänka hela filmen. Trovärdigheten är viktig. 
 
Då fungerar Rebecca Plymholt bättre som Nina. Rebecca är för all del jämnårig med Erik, precis som Nina ska vara jämnårig med Fredrik, men hon ser yngre ut och det hjälper.
 
Jag har full förståelse om det här känns som en petig liten detalj och det är möjligt att jag stört mig mindre på det om “Düsseldorf, Skåne” som helhet hade fungerat bättre, men jag tror inte det.
 
Trovärdigheten. Den är viktig.
| 29 januari 2024 12:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Som ovan nämnda recension skriver: "Trovärdigheten. Den är viktig". Och det har verkligen inte denna film, typ ingen alls!! "Fredrik" ser ut att vara i samma ålder som sina föräldrar (nästan) men uppför sig som en 14-åring! All musik som spelas och som bandet hänvisar till "-Dansande Man o Speak and Spell" är från 1981. Deras grejer är till och med äldre, men filmen utspelar sig 1986, då hade synthmusiken och utrustningen tagit gigantiska steg ifrån 1981 och ingen ville ha dessa synthar då (Acid och House vågen kom mycket senare) Och små detaljer som tåget från 1940 och att "gänget" har 90-talets synth-look..? Nä, se "Sing Street" eller ännu bättre "Commitments" för en bra trovärdig musikfilm.
Läs mer