TV-tips

Skribent

Martin Persson

1 oktober 2024 | 05:00

På tv ikväll: Sveriges första synthfilm är en av årets förbisedda pärlor

En film du förmodligen missat och som berör på flera plan.
”Düsseldorf, Skåne” visades upp på Göteborg filmfestival tidigare i år och beskrevs ambitiöst som ”Sveriges första synthfilm” av regissören Patrik Blomberg Book. Någonstans därefter känns det dock som att filmen glömdes bort inför sin premiär i februari.
 
Ett litet biofönster och lite blandade recensioner kan ha bidragit till att filmen inte sågs av alltför många. Vår egen recensent Fredrik Adolvsson gav till exempel filmen 2/5 i betyg och fann inte skådisarna trovärdiga i sina roller.
 
Något oförtjänt, om du frågar mig.
 
”Düsseldorf, Skåne” är en annorlunda och snygg coming-of-age berättelse i en skånsk by, sent 80-tal. I fokus står syntharen Fredrik, vars tillflyktsort från vardagslivet är musiken som han gör tillsammans med kärleken Nina – men det knakar i fogarna från flera håll och genom musiken konfronteras trauman och relationsproblem.
 
Till att börja med är skådespelarna fantastiska. Erik Svedberg-Zelman och Rebecca Plymholt i all ära, men Anna Blomberg och Magnus Schmitz som huvudkaraktärens föräldrar är kanske de som sticker ut allra mest med skärrade och stundvis kusliga framföranden med ett uns av underliggande trauma.
 
 Filmen är något konstnärlig och subtilt berättad på ett sätt som jag förstår inte faller alla i smaken, så det är lätt att se hur nyanserna inte uppfattas som så av alla. Men filmens anspråkslösa och lågmälda berättande är något som gör den intressant. Här handlar det inte om något stort klimax, att resa till storstan och bli megakändis, utan det är en mer långsam och realistiskt förankrad psykologisk utforskning.
 
Musiken är mestadels riktigt bra. Gillar du musiken från 80-talet lär du bli intresserad, även om det knappast är någon slags ”greatest hits”-samling med en massa kända band. Atmosfären och stilvalet är däremot uppskattat och skapar samt bibehåller intresse. Regissören gör sin filmdebut här, men har tidigare jobbat inom just musik med kända band som Weeping Willows.
 
Missade du (så som de flesta) filmen när den gick på bio har du nu chansen när filmen visas på TV!
 
”Düsseldorf, Skåne” visas ikväll 22:05SVT1. Streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.
 
| 1 oktober 2024 05:00 |