Geostorm 2017

Action Sci-Fi
USA
109 MIN
Engelska
Geostorm poster

Synopsis

Efter en rad oförutsägbara naturkatastrofer kommer världens ledare fram till en plan att skapa ett satellitsystem som kan hålla klimatet i schack och människorna trygga. Men något går riktigt snett då nätverket som skulle skydda jorden i stället attackerar den. Tiden är knapp innan en geostorm sveper undan allt, och tar befolkningen med sig.
Ditt betyg
2.3 av 119 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Geostorm
Biopremiär
20 oktober 2017
DVD-premiär
5 mars 2018
Digitalpremiär
19 februari 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Warner Bros
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Richard Hammar

20 oktober 2017 | 14:00

Katastrofal katastroffilm som inte bjuder på något nytt

Gerard Butler kastar sig in i ännu en CGI-fest, den här gången handlar det om naturkatastrofer. ”Geostorm” är klyschig, grötig och otroligt förutsägbar.
Regissören Dean Devlin gör regidebut efter att tidigare jobbat som producent på flertal av Roland Emmerichs filmer, och det märks. ”Geostorm” är definitivt inspirerad av Emmerichs tidigare verk, men inte på ett bra sätt.

Jorden har fått utstå en rad otäcka oväder som blir allt vanligare och mer dödliga. Året är 2019 och tack vare människans överlevnadsinstinkt och tekniska kunnigheter så har vi löst problemet, vilket vi får veta i en snabb genomgång av en ung flickröst. Genom att låta Internationella rymdstationen styra ett nät av satelliter kan vi nu kontrollera vädret. Fantastiskt eller hur? Inte så simpelt, för snart börjar tekniken strula och extremväder drabbar jorden värre än någonsin. En jättestorm orsakad av oss själva närmar sig.

Vi får följa två bröder, Jake Lawson (Gerard Butler) och Max Lawson (Jim Sturgess) när de med olika kunskaper ska rädda världen. Samtidigt döljer sig en dold agenda bakom det hela, såklart.

Jag ska vara ärlig, jag älskar katastroffilmer. Det är något speciellt med den nostalgiska känslan från 90-talet. Och sådana brukar vanligtvis vara riktigt underhållande även fast de är korkade. Så jag såg faktiskt fram emot ”Geostorm” trots relativt låga förväntningar. Men ändå blev det pannkaka av det hela.

Det börjar faktiskt bra, lite av det klassiska familjedramat. En hjälte som förlorar allt men som måste rädda dagen i slutändan. Vi har sett det förut såklart, men jag köper det som en ”guilty pleasure”. Att man också har en kärlek för miljöer i rymden gjorde att de hela kändes extra spännande.

Men snart blir det stökigt. ”Geostorm” försöker starkt att ge karaktärerna ett djup, men misslyckas totalt med att få oss att bry oss om de. Filmen brer på med tuffa relationer som såklart ska lösas under allt kaos men allt jag vill se är förstörelse. Vi har den deprimerade pappan, den politiska brodern, den tuffa flickvännen, datanörd-tjejen… Ofta blir de torra dialogerna mer komiskt än allvarligt, vilket ”Geostorm” siktar starkt på. ”Det här är så allvarligt och på riktigt som det kan bli, och du ska kunna relatera till dessa karaktärer” vill filmen ständigt påminna oss om.

Om filmen ”Armageddon” och ”2012” av misstag skulle få barn så skulle det vara ”Geostorm”. Det finns scener i filmen som nästan bokstavligen är tagna ur Michael Bays ”Armageddon” från 1998, och problemet är att det som fungerade då, inte gör det idag.

Sen är det inte alltid specialeffekterna levererar, vilket hur ytligt det än låter är ganska viktigt i en film som ”Geostorm”. I många tillfällen sticker det i ögonen, och man kan bara tycka synd om Gerard Butler ("Gods of Egypt" och "London Has Fallen") som återigen dyker upp i en medioker CGI-fest.

”Geostorm” får i alla fall tummen upp för ett försök till en katastroffilm i modern tid, idén bakom det hela ligger ändå rätt i tiden och kittlar fantasin. Men det blir extremt förutsägbart, och att låna så mycket från 10–20 år gamla filmer fungerar bara inte. Förväntar du dig en visuellt snygg undergångsfilm som håller dig underhållen i två timmar, kommer du bara bli besviken. 

Den stora nedräkningsklockan, det sorgliga telefonsamtalet, dåliga one-liners och en man som räddar dagen. Ja, allt finns här, men om du har sett filmer som ”Day After Tomorrow” så har du sett ”Geostorm”, enda skillnaden är att den sistnämnda är sämre.
| 20 oktober 2017 14:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Inte så mycket katastroffilm som sabotagefilm. Handlar mer om en futuristisk rymdstation och det mysterium som pågår än om katastrofer. Men finns så många mycket bättre versioner av denna film, så se Dante's Peak, The Core, Day after tomorrow, Deep impact eller någon annan film istället.
Läs mer
2
Som katastroffilmer är mest: töntig. Följer exakt samma mönster som alla andra såna här filmer. Enorma logiska luckor. Störiga, platta karaktärer. Men ändå: vadtusan. Det är en katastroffilm. Jag gillar katastroffilmer. Och helt värdelös var den inte. Och som med alla andra hollywoodproduktioner vill den så en liten idé i våra huvuden. I den här tror jag att det är idén att styra vädret för mänsklighetens bästa och att vi måste gå ihop som en planet. I konspirationsteori-termer kallas det för new word order. Nåja.. sjaskig film. Men katastroffilm är katastroffilm. Så är det bara.
Läs mer
3
Oväntat underhållande. Lökig CGI för det mesta på jorden men rätt ok i rymden. Mkt rymdscener, teknik etc. Ett helt sjukt ljud i denna.
Läs mer