Man tänker sitt 2009

Drama
Sverige
Man tänker sitt poster

Synopsis

Sebastian bor med sin mamma. Han är elva år gammal. Från toppen av kullen på lekplatsen ser han ut över grannskapet. Han ser Jimmy som bor hos sina föräldrar trots att han har barn. Han ser Anders som precis har fått bygglov till en carport. Där dagvattnet rinner ner i sänkan och bildar en bäckfåra letar Mischa efter fisk. Han kom som gästarbetare på sjuttiotalet men blev kvar.

Sebastian ser asfalten ruttna. Han ser stockrosor äta sig in i grundläggningen och spräcka betongplattan som lagts direkt på marken. Försvagning, trångt rotutrymme, vattenbrist och låga nåringsvärden. Ett uppbrott kan inte ske utan våld.
Ditt betyg
2.6 av 107 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Man tänker sitt
Biopremiär
28 augusti 2009
DVD-premiär
20 januari 2010
Land
Sverige
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
7 år

Recensent

Lisa Olsson

25 augusti 2009 | 03:05

Filmen som sätter dig i trans

Precis så som man kan gissa att en orm känner sig när en indisk ormtjusare börjar spela, så känner man sig när man ser "Man tänker sitt". Från första stund sugs man in i filmen och när den är slut sitter man fortfarande där som i trans. Fotot, musiken och manuset bildar en fantastisk och storslagen helhet.

Bakom regi och manus står Fredrik Wenzel och Henrik Hellström som också har regisserat dokumentären "Broder Daniel Forever". Fredrik Wenzel som även har filmat "Man tänker sitt" har sedan tidigare gjort sig ett namn då han skrev manus och filmade succén "Farväl Falkenberg", regisserad av Jesper Ganslandt som nu är exekutiv producent för "Man tänker sitt".

I filmen får vi följa vardagen i ett villaområde ur elvaårige Sebastians ögon. Vi får se vad han ser; Jimmy som bor hemma hos sina föräldrar trots att han själv har barn, Anders som har allt det som Jimmy inte har men är olycklig ändå och Mischa som kom till Sverige som gästarbetare på sjuttiotalet men blev kvar.

Här finns ingen riktig början eller slut utan olika sekvenser från en sommar i deras liv visas. Vad döljer dessa personer, vad tänker de på och varför har de hamnat där de är? Vi får inga svar utan regissörerna låter oss tolka fritt. När man ser filmen är det lätt att undra om de finns någon lycka överhuvudtaget för de här människorna. Och jo, visst finns det, i Jimmys kärlek till sin son Silas. Hans barnuppfostran skulle nog inte kallas den bästa men hans kärlek känner man genom filmduken. Det riktigt skär i hjärtat när han lägger ner lille Silas på asfalten för att byta blöjor och en bestämd kvinna kommer fram och lägger sig i. Jimmy vill ju göra det rätta för Silas men är han kapabel till det? Till slut får han nog av grannarnas dömande blickar.

Karaktärerna gör mycket av filmen. Förutom ovan nämnda Jimmy så har vi Sebastian med sin gälla röst. En liten, bortkommen kille som inte är som alla andra. Han är den som aldrig hittar de andra barnen när de leker kurragömma och till slut sitter ensam och undrar vad som hände. Hans replik "Jag fattar inte riktigt hur det funkar" kunde inte passat bättre. Men Sebastian gör sina egna små uppror i vardagen; gömmer sin mammas guldklocka och lägger saker på den trafikerade vägen i närheten av villaområdet.

Det är framför allt fotot och musiken som skapar den där hypnotiska känslan i "Man tänker sitt". För musiken står Erik Enocksson som även har gjort musiken till bland annat "Farväl Falkenberg", "Hata Göteborg" och dokumentären "Nabila". Hans signum är att låta musiken ta stor plats och det gör den verkligen i "Man tänker sitt" där den med sin körsång på latin skapar en mäktig stämning.

Filmen är inspelad i Falkenberg och Wenzels foto är sanslöst vackert. Här blandas extrema närbilder av Silas när han äter och Mischa som lägger sig ner för att vila i skogen med bilder i fågelperspektiv på Silas på parkeringsplatsen och bilder som ger en nästan flygande känsla, till exempel på Sebastian som sakta går fram genom ett fält. Den absolut vackraste scenen i hela filmen är nog ändå när Jimmy badar med Silas.

Vid några tillfällen citeras författaren H.D. Thoreaus verk "Walden" och "Civil Olydnad". Thoreau är känd för sin önskan att återgå till naturen och i "Man tänker sitt" spelar naturen en stor roll för karaktärerna som tänker på sitt egna sätt.

"Man tänker sitt" är ett konstverk, dessutom ett sådant som man blir riktigt berörd av vilket tyvärr händer allt för sällan. Jag kan bara uppmana alla att gå och se den snarast.

| 25 augusti 2009 03:05 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Man tänker sitt
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu