Muren 2013
Synopsis
Omar är en ung palestinsk bagare som ständigt bryter mot lagen genom att klättra över Israels höga separationsmur, då hans flickvän bor på andra sidan Västbanken. På nätterna är han medlem av en grupp frihetskämpar (eller terrorister, beroende på åsikt) som ständigt utför attentat mot israelisk militär. Efter att ha arresterats går han med på att bli angivare åt israelerna. Men kan han verkligen förråda den sak han slåss för – och sina närmaste vänner?
Info
Originaltitel
Omar
Biopremiär
24 oktober 2014
DVD-premiär
23 februari 2015
Språk
Hebreiska, Arabiska
Distributör
Studio S Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd
Med spänning som verktyg
Dramat
om en palestinsk bagare som hamnar mitt i striden mellan
frihetskämpar/terrorister och militären i Israel känns mer aktuell än någonsin.
Men den berättar också en spännande historia med flera lager och starka budskap.
Över ett år gammal och mer aktuell än någonsin med tanke på situationen i Gaza. ”Muren” Oscarsnominerades för Bästa utländska film och det är inte svårt att förstår varför det palestinska dramat berört så många, oavsett ens känslor inför det uppenbart anti-israeliska tonfallet.
Men trots att militären och auktoriteten skildras som skoningslösa fiender medan de civila terroristerna är starka frihetskämpar så bottnar historien ur vår huvudperson, palestinska bagaren Omar (debutanten Adam Bakri).
Omar riskerar ständigt sitt liv genom att bryta mot lagen. Dagtid genom att klättra över den mur som separerar judiska Västbanken från Palestina för att umgås med flickan han vill gifta sig med, nattetid genom att utföra terroristdåd mot israelisk militär tillsammans med en grupp liktänkande. När han åker fast tvingas han samarbeta med israelerna för att ange sina vänner.
Det är en politisk thriller som även utan sitt relevanta tema är en spännande film med gott om intensiva jakter, obehaglig tortyr, oförutsägbara twister men även budskap kring kärlek, vänskap och lojalitet. Det är en lagom omskakande film med flera lager och svajiga känslor som stannar kvar långt efter rollistan slutat rulla.
Stor del av filmen bygger på Omar som medverkar i närapå varje scen. Fyndet Bakri känns helt naturlig i rollen och skapar en verklighetens antihjälte där varken vi, de andra i filmen eller ens han själv verkar veta vilken sida han lutar på. Det är en inre konflikt som känns ända ut i de blodiga knogarna. Även om de mänskliga, varma sidorna anas så är förstärker Bakris döda ögon och stela ansiktsuttryck bäst Omars envisa förmåga att hålla igen.
Regissören Hany Abu-Assad gjorde ”Paradise Now”, även den Oscarsnominerad och på samma tema, och senast den inte helt lyckade Hollywood-debuten ”The Courier”. Nu är han tillbaka på (ur konstnärligt perspektiv) trygg och bekant hemmaplan där han med kritiskt, skarpt öga utforskar och skalar av situationen i Israel. Hur den skapar illojalitet, vrede, misstänksamhet och en hänsynslös människosyn bland invånarna.
Det är lika skrämmande som fascinerande, och filmen vägrar finna några enkla lösningar eller svar. Det går till och med att förlåta nedvärderingen av det kvinnliga kärleksintresset (Leem Lubany) samt ett slut väl inspirerat av amerikansk/brittisk action. Filmer som ”Muren” behövs, inte bara för att väcka intresset för utländska politiska situationer utan för att de berättar något viktigt om världen med spänning som verktyg.
Skriv din recension
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Muren