Så länge hjärtat slår 2024
Synopsis
Våren 2020. Coronaviruset sveper genom Sverige och når äldreboendet där Hanne arbetar. Hemmagjorda visir, brist på såväl personal som säkerhetsrutiner - och en ledning som hävdar att allt är under kontroll. Hanne tvingas välja sida: arbetsgivarna eller de äldre vars liv hon har i sina händer. När ingen lyssnar bestämmer sig Hanne för att gå till media. Plötsligt kallas hon till huvudkontoret som ger henne ett ultimatum: var tyst eller lämna.
Info
Originaltitel
Så länge hjärtat slår
Biopremiär
27 september 2024
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
TriArt Film
Åldersgräns
11 år
Längd
En pandemi-thriller som höjer pulsen
I Ella Lemhagens verklighetsbaserade visselblåsar-drama bankar hjärtat starkt för de gamla och sjuka. I centrum: en strålande Bianca Kronlöf som vårdbiträdet som fått nog av lögner och dödsfall på sin arbetsplats.
En del av mig vill inte se en film om covid-19: en påminnelse om det kämpiga året då vi behövde hålla avstånd, dra på munskydd och oroa oss för något dödligt virus från Kina.
Samtidigt är jag glad att jag gjorde det. "Så länge hjärtat slår" är en både spännande, humanistisk och hoppfull historia om en vardagshjälte som red ut stormen men offrade mycket på vägen. Ella Lemhagens starka drama ger corona-krigarna en röst och de mest utsatta patienterna ett ansikte, och berättar en angelägen historia som är lätt att relatera till.
Manusförfattare Malin Lagerlöf ("Vägen ut") har inspirerats av radio-dokumentären "Det illojala vårdbiträdet". Där berättas om unga Stine som visade civilkurage under covid-krisen, och riskerade sitt jobb på köpet.
I filmen har Stine blivit Hanne, och gestaltas av en magnifik Bianca Kronlöf. Man tar sig vissa friheter för dramatisk och emotionell effekt, men i det stora hela är det en verklighet vi minns alltför väl. Det är våren 2020, tv-nyheterna varnar om en smitta som rör sig allt närmare. Flera har dött i Italien. Några kan redan ha insjuknat i Sverige. "Men det är väl över om några veckor" kommenterar någon, som vi nog alla lite naivt trodde då.
Hanne är egentligen musiker i ett band, men det "tillfälliga" extrajobbet på äldreboendet Rönngården har blivit hela hennes liv. Och hon är bra på det. När hotet från covid-19 blir ett faktum och Rönngårdens personal går på knäna, är Hanne den som mixar ihop hemmagjord handsprit åt kollegorna och MacGyvrar fram egna skyddsvisir.
Men det räcker inte på långa vägar för att skydda de boende. Personalbrist och pengakris råder. Att se hur vårdkvalitet och människoliv blir till siffror i ohållbara budgetkalkyler gör att frustrationen växer, både inom henne och inom mig som tittar. Samtidigt som anhöriga lugnas med lögner om att "allt är under kontroll". Hanne försöker larma företagets VD (Adam Pålsson) men skriker för döva öron.
Det är en rätt klassisk David-vs-Goliat-historia: om den lilla individen som vågar utmana den vinstdrivande jätten. Filmer som "Erin Brockovich" har nämnts som inspirationskälla. Men för att göra det än mer komplext är hennes närmaste chef Katrin (en stark biroll för Liv Mjönes) också hennes bästa vän. Genom att kritisera arbetsplatsens rutiner offentligt i media sätter Hanne en värdefull vänskap på spel.
Kronlöf gör sin första stora huvudroll på bio sedan "Svenskjävel" (2014) gav henne en Guldbagge för Bästa nykomling. Det här är också en roll som jag hoppas att baggejuryn uppmärksammar noga. Hon jonglerar många känslolägen, från frustration till jävlar-anamma, och går helhjärtat in i rollen - som om hon aldrig gjort annat än torkat baken på gamlingar.
En del scener filmas nästan som en rysare. Regnet duggar tätt, lyset är dämpat och Hanne stressar mellan spöklikt öde korridorer för att hinna ge febersjuka gamla lite omsorg. Då ökar pulsen, och som publik måste man ha ett hjärta av sten för att inte känna starkt för alla som dog ovärdigt och i onödan, utan någon vid sin sida.
Samtidigt lämnas plats för värme, humor och en optimistisk anda. Med "Så länge hjärtat slår" vill Lemhagen hylla den vårdpersonal som slet som mest när pandemin slog till som värst. Jag som själv aldrig jobbat inom vården tycker hon har lyckats - med bravur - att skapa förståelse och empati för ett yrke som kan vara bland de tuffaste och mest underskattade som finns.
Det här är en film som berörde mig starkt.
Det här är en film som berörde mig starkt.
Fotnot: i verkligheten heter vårdföretaget Attendo, och deras kritiserade VD Martin Tivéus drog in 8 miljoner på lönekontot under 2021. Detta alltså bara året efter att sönderstressade, underbetalda sköterskor riskerade sina liv på ålderdomshem runt om i landet. Filmen har bytt ut alla namn, men jag tänkte att ni ville veta det.
Läs mer om
Svensk film
Skriv din recension
Användarrecensioner (1)
Den här filmen var mer verklighetsflykt än jag trodde, med tanke på ämnet. Bästa svenska filmen jag har sett på länge. Kommer heja på den på nästa Guldbaggegalan. Det bästa jag har sett från Ella Lemhagen, och roligt att se att Malin Lagerlöf fortfarande skriver filmmanuskript.
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu