The Fifth Estate 2013
Synopsis
Info
Politiskt slagfält skildras med extremism
Filmvärldens Julian Assange-vurm har i år utgjorts av Alex Gibneys dokumentär "We Steal Secrets - The Story of Wikileaks" och i väntan på att huvudpersonen själv kommer med svar på tal i den egenproducerade "Mediastan" får vi nöja oss med "The Fifth Estate", en variant av sanningen bakom servernörden där vår alldeles egna Alicia Vikander får glänsa en aning.
Den nästan helgonförklarade britten Benedict Cumberbatchs välgång lyser med sin närvaro på biorepertoarerna, det kan ingen ha missat, och han håller tveklöst en position som en av Hollywoods hetaste skådespelare. I "The Fifth Estate" förstår vi varför men kastas in i ett politiskt slagfält som skildras med otrolig extremism. Den vithåriga australiensaren utmålas som både lögnaktig och ignorant; en man som riskerade andra människors liv och brydde sig mer om sitt ego än att kämpa för öppen, transparent information och att granska statsmakten. Det ena utesluter inte det andra men som personporträtt och journalistiskt arbete är filmen extremt vinklad vilket är vad som förargar mest.
Filmen bygger på medarbetaren Daniel Domscheit-Bergs (spelad av Daniel Brühl) bok "Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website" och "WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy". Den alternerar mellan hackerexperternas kodning i cyberrymden på något tillhåll i Berlin, och Vita huset-skräll och visar hur de med hjälp av källor gjorde historia och synliggjorde övergrepp mot civila i Afghanistan, läckte information om Julius Baer-bankens bedrägerier och fick The Guardian samt The New York Times att trycka massupplagor om nyheterna.
Regissören Bill Condon ("The Twilight Saga: Breaking Dawn", "Dreamgirls") tycks ha försökt att gå i Facebook-filmens rakt nedstigande led genom att tjusa till entreprenörernas febrila aktiviteter med en bluescreen-chatt som blir ett med internetmediegenierna.
Assange själv har kallat "The Fifth Estate" för propaganda och en anti-WikiLeaks film. Mark Zuckerberg hade även han, i sin fulla rätt, invändningar över hur han porträtterades i "The Social Network" men filmen led inte av problematiken att sträcka sig över ett alldeles för långt tidsspann. "The Fifth Estate" tar oss från organisationens tidiga dagarna (och även snuttar från barnaåren) till den nuvarande situationen på Ecuadors ambassad i London.
Kommentarer (6)