Idag är det 10 år sedan "Game of Thrones" hade premiär på HBO och oavsett vad man har för känslor kring hur serien slutade, så går det inte att förneka att det fanns gott om anledningar att falla för serien när det väl begav sig. När det nu har gått några år sedan finalen sändes, så vill jag för en gång skull passa på att lyfta fram några saker jag verkligen gillade - och nu saknar - från tiden med "Game of Thrones" som aktiv tv-serie.
Det finns givetvis ingen anledning att låtsas som att den sista säsongen av "Game of Thrones" inte riktigt togs emot så väl som alla hade hoppats på. Men personligen tycker jag att det går alldeles utmärkt att särskilja besvikelsen över vissa specifika beslut, under flera av de senare säsongerna, samtidigt som jag verkligen uppskattar och saknar så mycket annat från den populära tv-serien.
Här nedan har jag därför lyft fram tio anledningar till varför jag saknar "Game of Thrones" och seriens (många) bästa stunder.
Vem skulle vinna tronen?
En av de största anledningarna bakom "Game of Thrones" enorma framgångar är väl antagligen otroligt enkel. Namnet på serien har alltid kunnat koka ned den invecklade berättelsen, som utspelat sig på mängder av olika platser med ofantligt många fler karaktärer, till något vi alla genast kunde börja spekulera kring. Vem var det egentligen som skulle "vinna" tronspelet och sitta där på tronen under det sista avsnittet?
Personligen hoppades jag exempelvis på en Gendry/Arya-mix... eftersom det hade knutit ihop allt så fint med tanke på Robert och Ned i början av serien snackade om att para ihop sina ungar (men då menade Sansa och Joffrey). Men här fanns det givetvis så otroligt många fler mer eller mindre sannolika teorier kring det möjliga slutet. Troligtvis blev det genom åren även praktiskt taget omöjligt att få till en slutlig "vinnare" som skulle få alla tittare att känna sig nöjda. Men oavsett vilket, så kan jag fortfarande verkligen sakna känslan av att ha det avslöjandet framför mig.
Gemenskapen och värdet för tv-branschen
I USA brukar det pratas om "water cooler"-shows, serier som man samlas kring vattenkylaren eller kaffemaskinen på jobbet och snackar om gårdagens spännande avsnitt. Genom tv-historien så har det funnits mängder av den typen av tv-serier som alla har snackat om dagen efter det sändes, men i en värld som har gått över allt mer till streaming och bingetittning så kan "Game of Thrones" mycket väl ha blivit den sista av sitt slag.
Även om Disney+ har haft vissas framgångar med "The Mandalorian" och "WandaVision", så har det sedan "Game of Thrones" inte funnits någon serie som har gillats och setts av så många vid ett och samma tillfälle i avsnitt efter avsnitt. Genom att blanda drama, action, äventyr, fantasy, kostymdrama och allt möjligt i en enda stor röra, så nådde man ut till många fler än vanligt... och plötsligt insåg film- och tv-branschen värdet i att investera kopiösa mängder pengar på skapandet av tv-serier.
Undvikandet av spoilers
Det här hänger givetvis ihop med fikasnacket och gemenskapen. Men faktumet att HBO Nordic och Telia gick så långt i "arbetet mot spoilers" att man inför den sista säsongen på riktigt skapade anti spoiler-kit, som gick att hämta ut gratis - för att sedan kunna fästas på kläderna och berätta för omvärlden om hur många avsnitt man hade hunnit se och därför kunde diskutera. Det är en helt egen nivå av spoiler-undvikande...
Nu var det väl troligtvis inte allt för många som gick riktigt så långt i sitt undvikande av spoilers. Det närmsta vi har kommit sedan dess är troligtvis händelserna i slutet av det sista avsnittet under säsong två av "The Mandalorian". Men när det gällde "Game of Thrones" så var det i princip en sport efter samtliga avsnitt, att lyckas undvika kollegor, vänner, sociala medier, random folk på bussar eller i kön på mataffären... om du nu var tvungen att vänta en dag extra med att se det senaste avsnittet.
Vem som helst kunde dö
Redan i den första säsongen så stod det klart att "Game of Thrones" inte var vilken tv-serie som helst. Det är givetvis författaren George R.R. Martin som står för seriens mest oväntade och välskrivna vändningar, när det kom till faktumet att det länge kändes som att precis vem som helst i serien kunde dö. Men det finns otaliga exempel på böcker som adapterats till film eller tv, där olika karaktärer fått överleva i tv-versionen av olika skäl... medan "Game of Thrones" och avsnitt som "The Rains of Castamere" lärde oss hur fantastiskt det kan vara att faktiskt känna oro kring huruvida en huvudkaraktär ska överleva ett redan spännande avsnitt.
Drakar och påkostad fantasy
Fantasy på tv har allt som oftast varit riktad mot barn och ungdomar och innan "Sagan om Ringen"-trilogin på filmsidan, så var det ganska klent även där. När HBO ändå valde att ge "Game of Thrones" en chans och dessutom sköt till gigantiska summor pengar, tid och slutligen lät oss få se drakar och fantasy som utmanade även de mest påkostade långfilmerna... så öppnades dörren för det tv- och streamingklimat som vi har idag. Vilket troligtvis även är varför Amazon Prime nu vågar lägga ofattbara 465 miljoner dollar på den första säsongen av sin "Sagan om Ringen"-serie.
Alla gånger när allt kändes helt perfekt
Det finns så många små ögonblick, tack vare möten mellan olika karaktärer som vi fått följa under flera års tid, som verkligen ramades in som mindre mästerverk. Scenen ovan är tagen från seriens näst sista avsnitt ("A Knight of the Seven Kingdoms"), alltså från den säsong som "hatas" av somliga... men ändå får ögonblick som dessa mig att kunna se tillbaka på "Game of Thrones" som något att verkligen sakna. Liknande "perfekta scener" är utspridda lite här och där under samtliga säsonger av "Game of Thrones" och verkar ha fallit lite i glömska bland seriens lite mer kritiska fans.
Musiken
Ramin Djawadi.
Det har genom filmhistorien funnits många olika duktiga kompositörer vars musikstycken har blivit lika episka som filmerna de har varit med i. På tv-sidan har däremot musiken sällan använts på samma effektiva sätt, även om det lyckligtvis har blivit allt vanligare under de senaste tio åren. Tack vare Ramin Djawadi och hans musik till "Game of Thrones" så har samtliga av seriens bästa och finaste ögonblick blivit en aning bättre. När det kommer till seriens två sista säsonger så levererade han dessutom på en nivå som överträffade allt annat, vilket även slutade med två välförtjänta Emmy-vinster för honom personligen.
Scenerier, rekvisita och kostymer
Precis som Ramin Djawadis utsökta musik så måste givetvis även alla andras extremt hårda arbeten bakom kulisserna hyllas när det kommer till "Game of Thrones". Allt från hur olika slott, klänningar, rustningar, (kaffe)koppar och utsökta miljöer lyckas vävas ihop med flygande drakar och zombies, på ett sätt som såg snyggare ut än många av de mest påkostade filmerna från samma tid. Oavsett vad man tycker om seriens handling eller slut så går det omöjligt att förneka hur snygg och välgjord "Game of Thrones" är.
Skådespelarinsatserna
Men när det väl kommer till kritan, så blir det givetvis inte mycket till serie om man inte har lyckats få till ett gäng skådespelare som passar i sina roller kan bära serien genom sina prestationer. Peter Dinklage (Tyrion) lyckades exempelvis knipa en Emmynominering efter varje säsong, även fast han "bara" plockade hem hälften av dem. Med tanke på att en hel drös av skådespelarna dessutom var väldigt unga och helt okända innan sina roller i serien, så är det imponerande hur väl man lyckades få till rollbesättningen.
Passionen
Med tanke på hur starka känslor många fortfarande tycks ha kring "Game of Thrones" och seriens eftermäle, är det bara ett bevis av många på att det verkligen fanns en sann och gedigen passion från tittarna. HBO har uppenbarligen fortfarande stora planer på att utöka sitt "Game of Thrones"-universum med flera nya tv-serier, vilka vi inte har sett något ifrån ännu.
Men faktumet att man faktiskt spelade in ett pilotavsnitt och skrotade den serien, för att istället börja om från noll och sätta igång med "House of the Dragon" istället. Tycks ändå tyda på att man hellre skapar en värdig uppföljare (som visserligen kommer att utspela sig före händelserna i "Game of Thrones") snarare än att man försöker få ut något nytt så fort som möjligt. Det bådar förhoppningsvis väldigt gott.
Läs också: Så firas ”Game of Thrones” 10-årsjubileum i helgen
Tänk positivt nu... vad gillade du själv mest med "Game of Thrones"? Kommentera gärna nedan!