”Ben-Hur”, ”West Side Story”, ”Titanic” och “Sagan om konungens återkomst” – episka mästerverk med trygga platser i filmens historia. Många filmer bevaras i såväl minnen som hjärtan med eller utan priser men en drös av Oscarstatyetter gör knappast saken värre. Men det är inte alla vinnande filmer som folk minns lika bra som andra. Här är tio Oscarsvinnande filmer som förtjänar en omtitt.
1. The Artist (2011)
Det låter nästan surrealistiskt att en svartvit stumfilm skulle vinna fem Oscars (av totalt tio nomineringar) i början på 2010-talet. Många ansåg att dess framgång på galan var på grund av svag konkurrens, inklusive titlar som varken kritiker eller publik var särskilt förtjusta i. Oscarsgalan är dessutom (ö)känd för att ibland okritiskt prioritera filmer om filmindustrin. Men Michel Hazanavicius franska drama om ljudfilmens entré i 1920-talets Hollywood är en charmig, välspelad och kärleksfull hyllning till klassisk film och filmskapandet i sig.
2. Blåsningen (1973)
Robert Redford och Paul Newmans återförening efter ”Butch Cassidy och Sundance Kid” resulterade i såväl publik- och kritikerframgång som hela tio Oscarnomineringar varav sju vinster, inklusive Bästa film, regi och manus. Men kuppfilmen, som anses vara en av de bästa filmerna genom tiderna, pratas sällan om idag. Det är en stilsäker, charmig klassiker som förtjänar en återupptäckt, inte minst för dess två stjärnor i toppform.
3. The Crying Game (1992)
Den stora, chockerande twisten i denna IRA-thriller blev till slut det som filmen uppmärksammades – och parodierades för. Men Neil Jordans film anses ändå vara en av de bästa brittiska filmerna genom tiderna och nominerades till sex Oscars (inklusive Bästa film), varav Jordan vann för sitt manus. Ett från början till slut engagerande mysterium med intressanta teman kring sexualitet, nationalitet och politik.
4. Den siste kejsaren (1987)
Det är först de senaste åren som Oscarsgalan på allvar börjat uppmärksamma utländska filmer utanför Hollywoods landskap. Men redan på 1980-talet så vann Bernardo Bertoluccis historiska drama hela nio Oscars inklusive Bästa film. Den episka, nästan tre timmar långa filmen skildrade Qingdynastin och Kinas sista kejsare Puyi från när han tog tronen redan som treåring och baserades på hans spökskrivna självbiografi. Då den faktiskt filmades på plats i Den förbjudna staden i Peking så erbjuder den en fest för ögonen men också en fördjupande inblick i tidsperioden och dess folk.
5. En familj som andra (1980)
Många har i efterhand kritiserat hur regidebuterande Robert Redford knep Oscarstatyetten för såväl Bästa film som regi framför näsan på Martin Scorseses ”Tjuren från Bronx”. Även filmdebutanten Timothy Hutton och manusförfattaren Alvin Sargent gick hem med varsin guldgubbe. Redfords regi har kanske inte samma kraftfulla tyngd som Scorsese så är det ett gripande drama om hur skuld och sorg drabbar en familj från övre medelklassen när en av sönerna omkommer och den andra försöker ta sitt liv.
6. The Hurt Locker (2009)
Kathryn Bigelow slog inte bara – som historiskt första kvinna – sitt ex James Cameron med en vinst som regissör. Hennes krigsdrama vann dessutom för Bästa film framför näsan på mer kommersiella, favorittippade titlar. Den är en av få Bästa film-vinnare som inte nådde biohelgens Topp 5 men uppmärksamheten ökade efter Oscarvinsterna. Filmen, som etablerade blivande Marvel-stjärnorna Jeremy Renner och Anthony Mackie, är en både stark och spännande skildring av Irakkrigets såväl fysiska som mentala konsekvenser.
7. Juno (2007)
Få anade att Jason Reitmans indiekomedi om en gravid tonåring skulle bli en av årets mest populära och omtalade filmer. Den var den mest inkomstbringande filmen nominerad för Bästa film detta år och debutanten Diablo Cody tog hem statyetten för sitt manus. Den fungerade som språngbräda för såväl skaparna som skådespelarna även om den kritiserades av abortförespråkare. Än idag en varm, tilltalande komedi med kul dialog och blivande Oscarsvinnare som Allison Janney och J.K. Simmons i toppform.
8. Pianot (1993)
En film om en ensamstående mamma och hennes piano i 1800-talets Nya Zeeland låter knappast som en storsäljare men Jane Campions drama vann både publik, kritiker och priser. Åtta nomineringar varav tre vinster för Campions manus, kvinnlig huvudroll (Holly Hunter) samt biroll (Anna Paquin, yngsta vinnaren sedan 1974). En oemotståndligt vacker, fängslande film som trots snart 30 år på nacken fortfarande berör.
9. Tala med henne (2002)
Pedro Almodovars filmer har uppmärksammats tidigare av Oscarjuryn, inte minst mästerverket ”Allt om min mamma” som några år tidigare vann för Bästa utländska film. Men det var för dramat om två mäns vänskap kring två kvinnor i koma som inte bara gav den spanske filmskaparen en nominering som regissör utan även en vinst för sitt manus. Filmen har lite orättvist hamnat i skymundan av hans senare filmer, senast ”Smärta och ära” som även den nominerades, men är fortfarande en av både Almodovars och 2000-talets starkaste filmer.
10. Triumfens ögonblick (1981)
Få filmälskare skulle utan högljudda protester acceptera att ett drama om två brittiska OS-löpare på 1920-talet skulle vinna framför självaste Indiana Jones. Men trots briljansen i Steven Spielbergs ikoniska ”Jakten på den försvunna skatten” så blev det en oväntat framgångsrik biopic som tog hem Oscar för Bästa film och manus. I efterhand är det Vangelis filmmusik, även den belönad med en statyett, som folk minns bäst – svenskar som ledmotiv i ”Mitt i naturen”. Men även filmen engagerar med sina ädla budskap kring tävlingsglädje och patriotism.
Vilka är dina favoriter bland gamla Oscarsvinnare?