Att dela inspirerande berättelser med varandra tidigt är för mig som film- och boknörd naturligtvis essentiellt.
Varje fredag ser därför jag och min dotter på långfilm. Tillsammans. I en samtid då korta realityklipp går före 500-sidiga fantasyepos och varje enskild familjemedlem kan se på eget program på egen skärm finner jag det ännu mer angeläget att dela tid. Tid och upplevelser. Att uppöva tålamodet att ta in och processa komplexa historier och diskutera dem efteråt.
Därför delar jag min lista på filmer jag har sett, och kommer se med min dotter, som förhoppningsvis ska inspirera till nyfikenhet, väcka modet att ifrågasätta och stärka känslan av att våga vara sig själv.
Oavsett om de befinner sig i boxningsringen, på en häxkvast eller ett rymdskepp i en avlägsen framtid har flickorna och kvinnorna i dessa filmer ett stort hjärta och ett starkt mod gemensamt.
1. Kikis expressbud (1989)
Detta var en av de första feministiska filmerna jag såg med min dotter (förutom Astrid Lindgrens verk). En stillsam och tankeväckande Hayao Miyazaki-berättelse om den unga häxan Kiki som flyttar hemifrån för att lära sig mer om sig själv och sina förmågor. En vackert tecknad film som öppnar upp för samtal om kreativitet och om att våga lita till sin begåvning.
2. Trollkarlen från Oz (1939)
Flickan Dorothy sveps iväg av en tornado till det magiska landet OZ. På flykt undan den elaka häxan i väst, i sökande efter trollkarlen som kan hjälpa henne hem, träffar hon plåtmannen, lejonet och fågelskrämman. Tre individer som alla söker efter något dem tror att de saknar. En färgstark filmklassiker om att utmana sina rädslor och inse att vi alla innerst inne redan bär på de egenskaper vi önskar.
3. Den gröna cykeln (2013)
I Saudiarabien är det förbjudet för flickor att cykla men det hindrar inte Wadjda från att införskaffa en cykel i smyg. Detta medan hennes mamma är upptagen med att förhindra pappan att ta sig en andra fru. En viktig film som väcker diskussioner kring hur man gör när lagarna i ens land inte stämmer överens med vad hjärtat önskar.
4. Persepolis (2007)
Den kavata Marjane växer upp i Iran mitt under islamska revolutionen och kriget mot Irak. Hon placeras under en tid i exil i Österrike, och väl hemma igen slits hon mellan viljan att leva nära sin familj, som också innebär en begränsning av sin frihet, eller finna lyckan någon annanstans. Stilsäkert animerad i svart- och vitt gör berättelsen om krig och frihet enklare att närma sig även döttrar i de yngre åldrarna.
5. Whale Rider (2003)
I en liten kuststad på Nya Zeeland bor Pai. Pai är dotter till Maorihövdingen och stammen som tillhör den store valryttaren. I varje generation väljs en manlig ledare, men hur ska det bli nu när Pais tvillingbror dött vid födseln? En viktig berättelse om att bryta normer och våga stå emot förlegade traditioner.
6. Winter’s Bone (2010)
Baserat på författaren Daniel Woodrells mörka roman ”En helvetes vinter” om 17-åriga Ree Dolly från fattiga Ozark som tvingas ge sig ut i jakt efter sin försvunne far. En hård men också otroligt kärleksfull berättelse som utspelar sig långt bortom den perfekta medelklassidyllen. Fin kontrast till de mer fantasifulla hjältinnehistorierna. Och en riktig samtalsöppnare om olika levnadsförhållanden och människor som rör sig utanför systemet.
7. Unga kvinnor (2019)
En filmatisering av Louisa May Alcotts klassiska roman om fyra systrars uppväxt i USA strax efter inbördeskriget. En intrigfylld coming-of-age-historia berättad från systern Jos perspektiv. Genom en ödmjuk skildring av de fyra helt olika kvinnornas önskningar och förmågor öppnar ”Unga kvinnor” upp för samtal om värdet kring att uppskatta olikheter och att våga följa sina drömmar.
8. Alien (1979)
Sigourney Weaver som en av filmhistoriens första kvinnliga actionhjältar ute i rymden är ett måste se för döttrar i alla åldrar. I en avlägsen framtid väcks besättningen på ett rymdskepp ur kryosömnen då moderdatorn snappat upp en signal från en närliggande måne. Väl på månen upptäcker de en störtad farkost där den döde pilotens kvarlevor har ett mystiskt hål i bröstet. En introduktion till kvinnliga actionhjältar och deras inverkan på filmhistorien.
9. Thelma & Louise (1991)
En feministisk klassiker om de två bästa vännerna Louise och Thelma som på väg till en fiskestuga i bergen hamnar i ett livsavgörande bråk. Och en mysig semester förvandlas snabbt till en flykt undan lagens långa arm. Filmen har setts som en attack på manschauvinism och kastade om de stereotypiska rollerna för vilka karaktärer som brukade figurera i roadmovies. Ett vägmärke i filmhistorien som berör många viktiga ämnen kring mäns våld mot kvinnor.
10. Million Dollar Baby (2005)
Det finns en handfull sportfilmer med kvinnliga huvudrollsinnehavare som ”Whip It” och 80-talsklassikern ”Tjejligan”. Kanske är jag partisk som själv tränar thaiboxning, men Clint Eastwoods boxningsfilm om Maggie som övervinner allt för att bli professionell boxare är briljant. Och leder naturligtvis till diskussioner om kvinnor och sport och det mod och den uthållighet som krävs för att bli proffs.
Vilka filmer skulle ni vilja visa för era döttrar? Tipsa gärna!