Musikal-filmer är inte helt lätta att få till. Förutom de komponenter som alla filmer behöver lyckas med för att bli en succé, tillkommer även själva musiken. Det ska svänga, skådespelarna ska kunna sjunga och man ska lyckas berätta historien delvis genom musiken. Kanske är det därför genren inte görs i överflöd.
Annat var det mellan 1960-1980, dessa 20 år var en guldålder för musikalfilmen. Framgång följde framgång och det finns nu en enorm musikalskatt att återvända till.
”Fame” (1980)
Ambitiösa tonåringar, heta sommarkvällar, en mångfaldig skådespelarensemble, "Fame" har allt som behövs för att förbereda dig inför releasen av sommarens stora biomusikal. Filmen följer studenterna på New York High School för speciellt begåvade showbiz-talanger. Deras våndor över att inte platsa i industrins toppskikt blandas med vanliga tonårsproblem. "Whiplash" möter "High School Musical" i en färggrann 80-talsfilm.
Filmen fick blandad kritik, men vann bland annat en Oscar för bästa musik, vilket bådar väl för en musikal. Filmrättigheterna ägs av MGM, numera en del av Amazon, så det kanske är dags för Prime Video att släppa en fräsch remake?
"Grease" (1978)
Man kan inte stava film-musikal utan John Travolta. Hårvax så det räcker och blir över, svettiga kroppar i tajta läderjackor, jag får kalla kårar och det sprider sig snabbt (it’s electrifying). Även denna musikal handlar om tonåringar som blir kära, denna gång på 50-talet. Danny och Sandy har en sommarromans och upptäcker sedan att de ska gå på samma skola, där de hänger i två vilt skilda gäng, men helt olika färger på läderjackorna.
"Grease" må inte ha lika stark musik som "Fame", men nog svänger det tillräckligt mycket för att damma av denna klassiker i sommar.
"Hair" (1979)
"Hair" släpptes endast ett år efter ”Grease”, man måste förstått att spännande frisyrer och musikaler är en bra kombination. I detta fall väljer man dock att fokusera på något äldre ungdomar. Claude Bukowski, uppvuxen i Oklahoma, åker till New York för att upptäcka storstan. Väl där blir han snabbt vän med en grupp hippies som motsätter sig Vietnamkriget. När Claude själv blir inkallad hamnar han i en svår sits.
"Hair" bygger på en Broadwaymusikal som blev väldigt stor på 60-talet, bland annat på grund av sin aktualitet. Lyssna efter hit-låtar såsom ”I Got Life” och ”Aquarius”.
"Jesus Christ Superstar" (1973)
Från ett hippie-gäng till ett annat. ”Jesus Christ Superstar” är musikalgeniet Andrew Lloyd Webbers första stora hit. Hur man kom på idén att berätta historien om Jesus från Nazareth med hjälp av pudelrock och 70-tals miljö vet jag inte, men nog svänger det.
Allt som Andrew Lloyd Webber rört har blivit till guld (låt oss snabbt glömma ”Cats”) och samma sak gäller ”Jesus Christ Superstar”. Musiken är fantastisk, storyn originell och stämningen på topp.
"The Sound of Music" (1965)
Det går inte att nämna film-musikaler utan att nämna den största klassikern av dem alla. Hela fem Oscars kammades hem av filmen som bland annat innehåller en ung Julie Andrews och Christoffer Plummer i högform. Julie Andrews spelar en ung barnflicka i Österrike på 30-talet, som får uppdraget att ta hand om kapten Von Trapps stora skara barn och svarar därmed på frågan om vad som hade hänt ifall Mary Poppins hade levt i ett Östeuropa präglat av nazisternas framfart. Räkna med vackra landskap och muntra sånger.
"Spelman på taket" (1971)
Några som inte heller har det lätt i början på 1900-talet är den judiska befolkningen i Europa. I den lilla byn Anatevka i Tsarernas Ryssland bor Tevye, en fattig mjölkbonde som drömmer om att gifta bort sina fem döttrar till rika och framstående män som kan förbättra deras lott i livet. Istället dras de till revolutionärer och fattiglappar, vilket knappast gör livet lättare för den lilla judiska befolkningen.
Den judiska befolkningens svårigheter målas upp med mycket humor och värme till tonerna av klassisk klezmer. Den kanske mest underskattade musikalklassikern.
"Cabaret" (1972)
I ett annat hörn av Östeuropa befinner sig Liza Minelli. Som dotter till Judy Garland var det väl ofrånkomligt att även hon skulle göra huvudrollen i en musikalisk succé. Hon spelar den amerikanska cabaret-artisten Sally, som uppträder på ett legendariskt hak i Berlin. Samtidigt som hennes kändisskap växer, stiger nazisterna till makten och liver i Tyskland blir mer komplicerat.
Minelli fick lysande recensioner och Cabaret klev in som ytterligare en stark musikal på 70-talet. Lyssna framförallt efter titel-låten som blev väldigt populär.
"The Rocky Horror Picture Show" (1975)
Numera en kultklassiker med ikoniska prestationer av Tim Curry (”Det”) och Barry Bostwick (”Spin City”), The Rocky Horror Picture Show blandar bisarra scener med en hel del trans-estetik (som både har hyllats och kritiserats). Filmen har dock åldrats väl och spelas än idag på sing-along visningar i de mest hipster-täta delarna av USA.
Filmen följer den underliga Dr. Frank-N-Further och hans gäng och innehåller hitlåtar som ”Sweet Transvestite”.
"My Fair Lady" (1964)
En klassiker i paritet med ”The Sound of Music”, med hela 8 Oscars-statyetter och Audrey Hepburn i huvudrollen. Filmen handlar om den snorkige logopeden Henry Higgins som ingår ett vad att transformera den allra mest tarvliga snorvalpen till en riktig lady. Själva urmodellen till filmer som ”Pretty Woman” och ”She’s All That”.
Även om låtarna inte är lika starkt profilerade som i övriga musikaler på denna lista, håller filmen väldigt hög klass.
"West Side Story" (1961)
Aktuell för en remake av självaste Steven Spielberg, en film med hela 10 Oscars i bagaget och med den legendariska Natalie Wood i huvudrollen. "West Side Story" är en musikal du måste se. ”West Side Story” målar upp livet för den Puertoricanska minoriteten i USA, med fattigdom och gängkriminalitet. Två ungdomar från olika gäng blir kära och i sann Romeo och Julia anda skapar det problem för alla runt omkring.
Vilka andra klassiska musikaler skulle du vilja rekommendera? Fyll på med egna tips här nedan.