Steven Spielbergs mästerverk från 1993 vann sju Oscars, etablerade dess regissör som dramatiskt begåvad utanför science fiction-genren och innebar genombrottet för både Liam Neeson och Ralph Fiennes. Nu kommer filmen på Blu-ray och MovieZine listar intressant trivia från bakom kulisserna på en av de starkaste filmerna om andra världskriget och Förintelsen.
1. Rollen som Oskar Schindler
Många var påtänkta, tillfrågade och/eller intresserade av rollen som den stora krigshjälten:
- Tim Roth och Stellan Skarsgård (som senare ersatte Liam Neeson i "Exorcisten: Begynnelsen") var påtänkta.
- Bruno Ganz (som senare spelade Hitler i "Undergången") tillfrågades men tackade nej.
- Harrison Ford tillfrågades men tackade nej då han inte trodde publiken kunde överse han filmstjärnestatus till förmån för filmens viktiga ämne.
- Kevin Costner och Mel Gibson erbjöd sig att medverka men Steven Spielberg valde att satsa på mindre kända namn för att inte ett känt ansikte skulle distrahera från handlingen.
2. Registolen
Spielberg var ursprungligen endast producent och erbjöd regijobbet till diverse kollegor, då han var rädd att inte göra ämnet rättvisa.
- Sidney Lumet var aktuell men kände att han redan täckt ämnet i "Pantlånaren".
- Roman Polanski tillfrågades men tackade nej då ämnet var för personligt, eftersom han själv flytt Krakow som ung och modern dött i Auschwitz koncentrationsläger. Han gjorde dock en egen film om andra världskriget, "Pianisten", flera år senare.
- Martin Scorsese var intresserad men kände att en judisk regissör borde göra filmen och bytte istället film med Spielberg och tog över "Cape Fear".
- Billy Wilder, som bidrog till manuset, ville göra filmen som sin sista då han haft många släktingar som dog under Förintelsen, men övertalade i slutändan Spielberg att göra den själv.
3. Steven Spielberg
Regissören väntade tio år med att göra filmen då han inte lände sig redo att tackla ämnet vid 37 års ålder 1983. Hans ultimata beslut att göra den kom från att filmbolagschefer frågade varför han inte bara donerade pengar istället för att slösa folks tid och pengar på en deprimerande film. Det skrevs dock in i hans kontrakt att han var tvungen att göra "Jurassic Park" innan då man anade att han skulle vara för slutkörd efter denna.
Han vägrade efteråt att ta betalt för filmen (vilket han ansåg skulle vara blodpengar) och insisterade att pengar och royalties skulle gå till Shoah Foundation, som spelar in och bevarar vittnesmål om folkmord, inklusive Förintelsen. Han vägrar även att skriva autografer på material relaterat till filmen.
När han återvände till Cal State Long Beach för att ta sin examen 34 år efter att ha hoppat av så godtog hans filmprofessor "Schindler's List" som slutfilm, istället för den kortfilm som vanligen gäller.
När filmen skulle visas i Filippinerna ville censuren klippa bort en del våld och naket. Spielberg hotade då att dra in filmen men Filippinernas president Fidel Ramos såg då till att filmen visades i sitt ursprungliga skick.
Spielberg har i filmen en cameo som en av de befriade judarna som går genom ett fält mot slutet av filmen.
4. Manus
Manuset bygger på boken av australiensaren Thomas Keneally som 1980 fastnade i en bokaffär ägd av Leopold Pfefferberg, en av Förintelsens överlevare, som berättat sin historia för alla författare han träffat och övertalade Keneally att besöka hans förråd som var fullt av dokument han samlat från kriget.
Det var Sid Sheinberg som presenterade "Schindler's List" för Spielberg när boken publicerades 1982 och köpte rättigheterna med förhoppning om att regissören skulle göra den. Filmen gjordes äntligen under samma tid som Sheinberg lämnade MCA/Universal.
Keneally skrev först ett manus själv i miniserielängd innan Kurt Luedtke ("Mitt Afrika") anlitades för att skriva filmmanuset men gav dock upp efter fyra års försök. Till slut skrev Steven Zaillian ("Uppvaknanden", "Falken och snömannen") manuset vars dialog på uppmaning av Spielberg putsades av Aaron Sorkin.
Scenen med likvidationen i Krakows ghetto var ursprungligen bara en sida lång men Spielberg skrev om den, baserat på vittnesmål från överlevande. Exempelvis så är scenen där en ung man undkommer de tyska soldaterna genom att säga att han beordrats att rensa gatan från bagage direkt tagen från en överlevandes historia.
5. Justeringar
Det var egentligen Marcel Goldberg och inte Itzhak Stern som hjälpte Schindler att sätta ihop listan. Goldberg var dock ökänd bland judarna då han påstods ta emot mutor och därmed stryka namn från listan och lägga till andra.
I verkligheten arresterades inte Schindler för att kyssa en judisk kvinna på sin födelsedagsfest utan för att (tre gånger) ha gjort affärer på svarta marknaden.
Spielberg fick tillåtelse att filma inne i Auschwitz men valde att inte göra det med respekt för offren. Scenerna vid dödslägret filmades istället utanför portarna i en studio som efterliknade den riktiga platsen.
När judarna marscherar över bron in i ghettot går de i motsatt riktning vad de skulle gått i verkligheten. Anledningen var en modern radiomast som kunde skymtas i den riktiga riktningen.
I slutet spelas låten "Yerushalayim Shel Zahav" (Jerusalem of God) vilket fick publiken i Israel att skratta då sången skrevs som en poplåt efter kriget 1967. De lade då på låten "Eli Eli" istället, vilken skrevs av Hannah Sennesh under andra världskriget. Många ansåg dock detta som en misstolkning av scenen då sången leder in till en sekvens som utspelas i det moderna Israel.
6. Förberedelser
Juliette Binoche (som redan tackat nej till Spielbergs "Jurassic Park") erbjöds en roll som hon beskrivit som en kvinna som våldtas och mördas. Claire Danes tackade också nej till en roll eftersom man inte kunde erbjuda henne handledning under inspelningen.
Spielberg jobbade på efterproduktionen av "Jurassic Park" via satellit, med hjälp av George Lucas, medan han påbörjade arbetet med denna i Polen. Han såg svenska "God afton herr Wallenberg" sex gånger innan inspelningen. Han tänkte ursprungligen göra filmen på polska och tyska men insåg att han inte skulle kunna få fram de bästa rollprestationerna på ett för skådespelarna främmande språk.
Liam Neeson fick hemmafilmer av Spielbergs mentor Steve Ross (senare Time Warners ordförande) för att hjälpa honom utveckla sin gestaltning av Schindler. Ralph Fiennes, som rollsattes av Spielberg för sin "onda sexualitet", gick upp 13 kg för rollen genom att dricka Guinness.
För att hitta kläder åt de 20,000 statisterna satte kostymören in en annons och tack vare den ekonomiska krisen i Polen sålde många människor gamla 1930- och 40-talskläder med glädje.
7. Inspelningen
Filmades på 72 dagar, fyra dagar kortare än planerat. Samma tid som på Spielbergs "Jakten på den försvunna skatten" och "Världarnas krig". Nästan hälften filmades med handkamera.
Enligt scenograferna fick ingen grön färg eller kläder användas då färgen blev dålig i svartvitt. Det lades extra mycket uppmärksamhet på hur mycket ljus eller färg som användes för att det skulle se bra ut på film.
Stämningen under inspelningen var så dyster att Spielberg bad vännen Robin Williams att filma sketcher och ringa in skämt för att lätta upp stämningen. Regissören tittade även på avsnitt av "Seinfield" varje kväll efteråt för att pigga upp sig själv.
Under inspelningen behöll Ben Kingsley ett foto av Anne Frank (vars pappa Otto Frank han senare spelade i TV-filmen "Anne Frank: The Whole Story") i sin jackficka.
Scenografen Allan Starskis kopia av koncentrationslägret i Plaszow var en av de största studiobyggena i Polen någonsin. Filmstudion var uppbyggd efter lägrets originalritningar och man satte upp 34 baracker, sju vakttorn och den väg som ledde in i lägret och pryddes av judiska gravstenar.
8. Överlevarna
Flera som överlevde den riktiga Förintelsen medverkade på ett eller annat sätt i filmen.
- I epilogen har alla skådespelarna sällskap av de Schindler-judar de spelar i filmen.
- När överlevaren Mila Pfefferberg presenterades för Ralph Fiennes började hon skaka okontrollerat eftersom han påminde henne för mycket om den riktige Amon Goeth.
- Embeth Davidtz valde att inte träffa Helen Hirsch förrän efter inspelningen var över. Hirsch, eller Jonas som hon hette på riktigt, liv skildrades i dokumentären "Förintelsens arv".
- I filmen förekommer karaktären Poldek Pfefferberg. Senare i filmen lägger en viss Leopold Pfefferberg blommor på Schindlers grav. Och i eftertexterna krediteras Leopold Page som konsult. Dessa tre är alla samma person: Poldek Pfefferberg som ändrade namn till Leopold Page när han flyttade till USA.
9. Historia
- Spielbergs första barnförbjudna film.
- Den fram till dess dyraste svartvita film som någonsin gjorts. (Tidigare rekordhållaren var en annan film om andra världskriget, "Den längsta dagen", som kom 30 år tidigare.) Även den mest inkomstbringande svartvita filmen i historien, då den spelade in 96 miljoner dollar i USA och 321 världen över.
- 3:a på American Film Institutes lista över de 100 mest inspirerande filmerna, 3:a på listan över de tio bästa episka filmerna och 8:a på listan över de bästa filmerna någonsin.
10. Medarbetare
När Spielberg visade en kopia av filmen för kompositören John Williams så blev han så berörd att han var tvungen att ta en promenad för att samla sig själv. När han senare sade till Spielberg att filmen förtjänade en bättre kompositör svarade regissören "Jag vet, men de är alla döda."
Violinisten Itzhak Perlman spelar Williams musik på soundtracket och har senare sagt att de tillhör hans stoltaste ögonblick i sin karriär.
Producenten Branko Lustig har en cameo som nattklubbsservitör i Oskar Schindlers första scen och reciterade sitt serienummer A3317 när han mottog Oscar för filmen.