Spel

Skribent

Anders Eklöf

31 augusti 2024 | 12:30

12 stora spel som släpps under resten av 2024

Spelåret har fortfarande mycket att erbjuda – som skräck i remaken av "Silent Hill 2" och japanskt lönnmord i "Assassin's Creed Shadows". Här listar spelredaktör Anders Eklöf de spel som han ser fram emot.
Trots att vi har tagit oss igenom mer än hälften av 2024, hinner det släppas en hel del stora spel under resten av året. Hösten är i och för sig en bra tid för att krypa ner i soffan med ett trevligt och inlevelsefullt äventyr, så det är bara att välja och vraka.
 
Här är de 12 största spelen som släpps under resten av 2024.
 

"Harry Potter: Quidditch Champions"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Saknade du den udda sporten quidditch i fjolårets succé "Hogwarts Legacy"? Då är din väntan över, då spelet "Harry Potter: Quidditch Champions" erbjuder exakt det.
 
Här får vi sätta oss på kvasten som en egendesignad karaktär och välja mellan de fyra positionerna jagare, sökare, slagare och vaktare i en kampanj för en spelare eller tävla mot och med vänner över nätet. Vi kommer dessutom få träffa kända karaktärer som Harry Potter, Draco Malfoy och Ginny Wesley.
 
Det här är dock inte första gången som vi får spela quidditch i spel baserade på J.K. Rowlings magiska värld, då sporten har dykt upp i flera titlar baserade på filmerna och "Harry Potter: Quidditch World Cup" från 2003.
 
Format: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Switch, PC
Släpps: 3 september
 

"Astro Bot"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Ett av spelen jag ser allra mest fram emot under resten av året är utan tvekan "Astro Bot", som minst sagt verkar vara ett färgsprakande och härligt plattformssäventyr som kan tävla mot Nintendo och deras hoppande rörmokare.
 
På över 80 banor får du hoppa runt som den söta lilla roboten med olika unika förmågor du låser upp under äventyrets gång för att möta bossar och en hel del kända ansikten från andra Playstation-spel – som Kratos från "God of War", Aloy från "Horizon" och Nathan Drake från "Uncharted".
 
Spelet är en uppföljare på det fenomenala "Astro's Playroom" som följde med gratis med Playstation 5, som använde funktionerna i handkontrollen mer än något spel har gjort sedan dess. Är det här ens i närheten lika bra som det, blir jag nöjd.
 
Format: PS5
Släpps: 6 september
 

"The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Under "The Legend of Zelda"-seriens 37 år långa historia har vi aldrig fått spela som prinsessan i titeln (förutom i det urusla "Zelda: The Wand of Gamelon"), så det är minst sagt på tiden att hon får spela huvudrollen i "The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom".
 
När märkliga sprickor börjar dyka upp i Hyrule och folk försvinner (och inte minst Link) är det upp till Zelda att ge sig ut på ett äventyr tillsammans med sin nya Tri Rod som kan skapa imitationer av föremål och monster för att lösa pussel.
 
Med charmig grafik som påminner om remaken av "Link's Awakening" och ett unikt koncept kan det här bli ett riktigt intressant Zelda-spel, även om det inte är lika påkostat som till exempel "Tears of the Kingdom".
 
Format: Switch
Släpps: 26 september
 

"Silent Hill 2"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
För över 20 år sedan släpptes den moderna klassikern "Silent Hill 2", som många än idag anser vara ett av spelhistoriens bästa och läskigaste skräckspel.
 
Här följer vi James Sunderland, som beger sig till den fiktiva staden Silent Hill efter att ha fått ett brev från sin avlidna fru som säger att hon väntar på honom där. På plats möter han fruktansvärda fasor, som den ikoniska Pyramid Head och andra äckligheter.
 
Remaken är skapad av Bloober Team, som ligger bakom spel som "The Medium" och "Layers of Fear". De som har fått testa spelet hyllar det bland annat som "den stora remaken vi har hoppats på", så det låter verkligen som att Silent Hill förtjänar ett återbesök.
 
Format: PS5, PC
Släpps: 8 oktober
 

"Metaphor: ReFantazio"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Från skaparna av den riktigt bra och prisbelönta japanska rollspelsserien "Persona" kommer det urläckra "Metaphor: ReFantazio", som verkar ta allt från den serien och skruva upp det till max.
 
I en medeltida fantasyvärld följer vi en hjälte som måste resa ut i kungariket för att få bort en förbannelse från dess prins, tillsammans med andra karaktärer du får fördjupa relationen med. I strider som blandar turordningsbaserad med realtidsaction får du frammana "Archetypes" som låter dig skapa unika klasser.
 
Spelet har framförallt vansinnigt snygg animegrafik och menyer man inte vill sluta kolla på. Det här verkar minst sagt som en lovande satsning, med tanke på att utgivaren Atlus även firar sitt 35-årsjubileum.
 
Format: PS5, PS4, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 11 oktober
 

"Call of Duty: Black Ops 6"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Call of Duty: Black Ops 6" utspelar sig under Gulfkriget, där Irak och allierade trupper ledda av USA låg i krig med varandra mellan 1990 och 1991. Kampanjen beskrivs som en "dynamisk och intensiv spionthriller", så det låter minst sagt spännande.
 
Efter kalla kriget har CIA infiltrerats av en mystisk grupp kallad Pantheon och många agenter har blivit tvugna att byta sida efter att ha blivit kallade förrädare. Som vanligt ingår även ett Zombies-läge, som utspelar sig fem år efter händelserna i läget i "Black Ops Cold War".
 
Har du en Xbox och Game Pass kan du dessutom ladda ner spelet utan extra kostnad vid lanseringsdagen, då det ingår i prenumerationstjänsten efter att Microsoft köpt Activision.
 
Format: PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC
Släpps: 25 oktober
 

"Life is Strange: Double Exposure"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Efter flera sidospår efter det första "Life is Strange" från 2015 får vi återigen träffa Max Caulfield i "Life is Strange: Double Exposure" där hon upptäcker att hon har kraften att uppleva två parallella tidslinjer samtidigt.
 
Efter att hennes vän blir mördad (hon har det inte lätt, Max) försöker hon spola tillbaka tiden med sina krafter hon svurit att aldrig använda igen, men upptäcker sin nya kraft och hittar en tidslinje där vännen fortfarande lever. Med hjälp av sin nya kraft försöker hon stoppa mordet och ta reda på vem som är mördaren.
 
En häftig detalj är att spelet respekterar att det fanns två olika slut i det första spelet, genom att du får välja vilket slut som inträffade genom Max tankar, hennes dagbok, sms och interaktioner med andra karaktärer. "Double Exposure" är inte utvecklat av Dontnod, utan Deck Nine som gjort "Life is Strange: True Colors".
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC, Switch
Släpps: 29 oktober
 

"Dragon Age: The Veilguard"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Cirka tio år efter det hyllade "Dragon Age: Inquisition" av Bioware ("Mass Effect", "Star Wars: Knights of the Old Republic") är det dags för det fjärde fantasyäventyret kallat "Dragon Age: The Veilguard" – som utlovar ett episkt rollspel med mängder av beslut att ta och karaktärer att lära känna.
 
Spelet utspelar sig tio år efter händelserna i föregångaren där Thedas har drabbats av ett par gamla gudar som brytit sig loss från sina bojor för att förgöra världen. Här spelar du som hjälten Rook, som ger sig ut på ett äventyr tillsammans med sju följeslagare som detektiven Neve, drakjägaren Taash och spanaren Harding.
 
"The Veilguard" verkar ännu mer actionbetonat än det förra spelet och har fått kritik för sin halvdana grafik och faktumet att du bara kan kontrollera Rook och inga andra hjältar, men förhoppningsvis kan Bioware väga upp det med en spännande berättelse.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 31 oktober
 

"Assassin's Creed Shadows"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Efter vikingatiden i den senaste stora lönnmördarsimulatorn av Ubisoft är det dags att utforska Japan under 1700-talet i "Assassin's Creed Shadows" där du får kontrollera två karaktärer – den kvinnliga ninjan Naoe och den afrikanska samurajen Yasuke som inspirerats av den historiska personen med samma namn.
 
Då Naoe fokuserar mer på klassiskt smygande och Yasuke på action med sitt katana, tillåter spelet att vi kan ta oss an uppdragen på olika sätt. Den öppna världen är ungefär lika stor som i "Assassin's Creed Origins" och växlar säsonger, vilket påverkar vädret som att vatten fryser på vintern och långt gräs växer på våren. Här kommer vi få utforska städer som Kyoto, Kobe och Osaka.
 
Spelet har fått utstå en del kritik, då vissa anser att den historiska Yasuke aldrig var en samuraj i verkligheten. Ubisoft menar dock att de alltid har strävat efter att inspireras av historia snarare än att troget skildra den.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 15 november
 

"Mario & Luigi: Brothership"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Mario & Luigi: Brothership" är det sjätte spelet i den tokroliga rollspelsserien, som den här gången bjuder på en riktigt läckert tecknad grafik.
 
Spelet utspelar sig i ett nytt havsrike kallat Concordia och dess öar, där Mario och Luigi åker runt på en rörlig ö. Som tidigare kretsar det kring att besegra fiender i tajming- och turordningsbaserade strider samt lösa pussel genom att kontrollera de båda bröderna med deras unika förmågor.
 
Nintendo har verkligen satsat hårt på sina rollspel med rörmokaren i huvudrollen de senaste åren, med återsläpp av två klassiker som "Super Mario RPG" och "Paper Mario: The Thousand-Year Door". Härligt, tycker jag!
 
Format: Switch
Släpps: 7 november
 

"Slitterhead"

 
 
Är du inte nöjd med remaken av "Silent Hill 2" kanske "Slitterhead" kan vara något för dig, då det utvecklas med ledning av Keiichiro Toyama som är känd för att ha skapat den klassiska skräckserien – tillsammans med kompositören Akira Yamaoka.
 
Spelet utspelar sig i den fiktiva staden Kowlong på 90-talet, där du spelar som en varelse som saknar både minne och fysisk form. Ditt uppdrag är att besegra ohyggliga varelser kallade just "Slitterheads", som är slemmiga typer förklädda till människor.
 
Det som får "Slitterhead" att sticka ut är att du kan kontrollera olika personer i omgivningen genom att byta värd, för att infiltrera farliga områden eller kämpa mot fiender. Spelet har inspirerats av Hong Kong-filmer som "Chungking Express" och mangaserier som "Gantz" och "Parasyte".
 
Format: PS5, PS4, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 8 november
 

"Indiana Jones and the Great Circle"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det här är inte första gången som vi ser Harrison Fords äventyrliga arkeolog i ett spel, men "Indiana Jones and the Great Circle" är utan tvekan det mest påkostade vi har sett. 
 
Mellan händelserna i "Jakten på den försvunna skatten" och "Indiana Jones och det sista korståget" drar Indy iväg med piskan i handen på en resa över hela världen där han måste stoppa onda makter från att få tag på en uråldrig kraft från den stora cirkeln – som är mystiska platser som formar en cirkel på kartan.
 
I ett förstapersonsperspektiv får vi både piska, slå och skjuta fascister i ansikten och lösa ett och annat pussel. Utvecklare är svenska Machineganes, som ligger bakom de fenomenala "Wolfenstein: The New Order" och "Wolfenstein II: The New Colossus", så det här bådar gott.
 
Format: Xbox Series X/S (PS5 tidigt 2025)
Släpps: 6 december
| 31 augusti 2024 12:30 |