Film

Skribent

Gäst

28 november 2015 | 15:01

21 saker du (kanske) inte visste om ”Jedins återkomst”

Vi listar några av de mest fascinerande detaljerna om ”Star Wars: Episod VI” (1983). Hur många kände du till?
”Jedins återkomst” är den tredje filmen i ”Star Wars”-sagan och den sjätte episoden i filmserien skapad av George Lucas. Filmen anses generellt bland fans och kritiker vara den svagaste i originaltrilogin. En indikation av den allmänna uppfattningen går att läsa av på IMDb:s Topp 250 där ”Stjärnornas krig” har plats 19, ”Rymdimperiet slår tillbaka” plats 12 och ”Jedins återkomst” plats 70.

I ”Jedins återkomst” får vi upplösningen av konflikten mellan rebellalliansen och det galaktiska imperiet. Efter räddningen av Han Solo från Jabba the Hutts palats ger sig rebellstyrkan ut för att attackera den andra Dödsstjärnan samtidigt som Luke kämpar för att Darth Vader ska vända tillbaka från den mörka sidan av Kraften.  

Hur minnesvärd filmen än må vara är inte allt om den allmän kännedom. Det finns mycket att lära om skapandet bakom ”Jedins återkomst”. Detaljer som inte ens de mest inbitna fansen känner till. Här följer en lista med några av de mest fascinerande detaljerna. Hur många kände du till?

1. Under filminspelningen gick filmen under arbetstiteln “Blue Harvest” med slogan “Horror Beyond Imagination”. Detta för att hemlighetshålla vad som egentligen filmades. Dels för att inte dra till sig uppmärksamhet från nyfikna fans och media. En annan anledning till att filma under täckmanteln av den intetsägande skräckfilmstiteln var för att produktionen fann att om de skyltade med att arbeta på nästa Star Wars-film skulle leverantörer höja sina priser, som förmodade att pengar inte var några bekymmer för Lucasfilm. Detta hade skett under inspelningen av ”Rymdimperiet slår tillbaka” (1980).

“Blue Harvest” har efter filminspelningen levt vidare i populärkulturen. På adressen www.blueharvest.com förs besökare direkt vidare till den officiella Star Wars-webbsidan.  

2. Filmens titel växlades mellan att heta på ”Return of the Jedi” och ”Revenge of the Jedi”. Kasdan övertalade Lucas att välja ”Revenge” då ”Return” var ett svagt namn på en filmtitel. Strax före filmen skulle få premiär ändrades titeln tillbaka till den ursprungliga, ”Return of the Jedi”. Eftersom Star Wars-filmerna hade etablerat Jedi som moraliska och tar inte hämnd. ”Star Trek II: The Wrath of Khan” (1982) hette i ett skede ”Star Trek: The Vengeance of Khan”, men titeln ändrades för att inte förväxlas med ”Revenge of the Jedi”.  ”Revenge” i titeln infördes senare för den mer passande handlingen i ”Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith” (2005) då Sitherna får sin hämnd.   

3. Steven Spielberg var George Lucas förstahandsval till att regissera “Jedins återkomst”, men då Spielberg var medlem i regissörsfacket (Director’s Guild) som Lucas lämnade under dåliga omständigheter i och med “Rymdimperiet slår tillbaka” förbjöds Spielberg att regissera filmen.  George Lucas frågade därefter bland annat David Lynch och David Cronenberg men båda avböjde för andra projekt. Lynch regisserade ”Dune” (1984) och Cronenberg ”Videodrome” (1983) och ”The Dead Zone” (1983). Med drastiskt mindre alternativ att välja på valde George Lucas att anlita den okände Richard Marquand, som inte var medlem i Director’s Guild, att regissera ”Jedins återkomst”. 

4. Filminspelningen kantades av otaliga förseningar och dispyter mellan George Lucas och Richard Marquand. Detta ledde till att George Lucas tog över mycket av regissörsarbetet från Marquand. 

5. På den officiella filmaffischen och i tidiga reklamklipp håller Luke en blå ljussabel och inte en grön som han har i den färdiga filmen. Det var under efterproduktionen man insåg att det var svårt att urskilja den blå färgen mot en blå himmel i bakgrunden. Beslutet fattades att ändra färg till grönt för att ge en bättre kontrast mot den tunisiska blå himlen. Färgbytet fungerade också som ett förtydligande att Luke hade byggt en ny ljussabel och inte återfått den han blev av med i ”Rymdimperiet slår tillbaka”. Särskilt när scenen som skulle visa Luke sätta ihop den nya ljussabeln klipptes bort från den färdiga filmen. 

6. John Williams samarbetade med sin son Joseph Williams att komponera och skriva sångtexterna till ”Lapti Nek” och ”The Ewok Celebration”. Sonen komponerade på egen hand källmusiken till Max Rebos-band i Jabbas palats. Joseph Williams blev senare känd som sångaren i rockbandet Toto under senare delen av 1980-talet och den vuxne Simbas sångröst i ”Lejonkungen” (1994).

7. Det krävdes sex personer för att operera den fullskaliga Jabba the Hutt-dockan.

8. Scenen där Leia kväver Jabba var en hyllning till Luca Brasis dödsscen i ”Gudfadern” (1972). George Lucas arbetade som assisterande klippare på filmen. ”Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd” (2005) har en hyllning till den kända dopscenen från samma film.

9. Den Millennium Falcon som syns i ”Jedins återkomst” var antingen en miniatyr eller en matte-målning. Den fullskaliga modellen användes bara i sandstorm-scenerna på Tatooine som klipptes bort från den färdiga filmen.

10. Yoda var inte med i originalmanuset till ”Jedins återkomst” utan skrevs in när George Lucas insåg att det var den bästa karaktären för att bekräfta för Luke om Vader var hans far eller inte.

11. Ursprungligen var det tänkt att den primitiva krigsstammen skulle bestå av Wookieer, men under förproduktionen beslutade man att gå i en annan riktning. Från långa Wookieer med långhårig päls till mindre varelser med korthårig päls, som fick heta Ewoker (Ewok en omkastning av Wookiee). Ordet “Ewok” nämns aldrig i hela filmen.

12. Striden på Endor var influerad av George Lucas ursprungliga idé för slutet i ”Apocalypse Now” (1979). Lucas hade ett stort intresse i Vietnam-kriget som pågick och skulle från början ha regisserat filmen efter manus av John Milius. Men projektet försenades och Lucas gick vidare med att regissera ”Stjärnornas Krig” (1977). Han gav mentorn Francis Ford Coppola sitt fulla förtroende att regissera projektet. Harrison Ford medverkar i båda filmerna, vars karaktär i ”Stjärnornas Krig” är baserad på Coppola och i ”Apocalypse Now” heter hans karaktär Överste G. Lucas.

13. Namnet Palpatine var grundat på namnet Palantine från filmen ”Taxi Driver” (1976). Karaktären Palpatine refereras aldrig med hans namn i de tre första filmerna utan nämns bara som ”Kejsaren”.

14. I ”Jedins återkomst” anlitades en skådespelare för att gestalta Kejsaren. Sättet som karaktären hade gjorts på i ”Rymdimperiet slår tillbaka” hade varit för mycket av en utmaning för att genomföra med tanke på alla scener som Kejsaren medverkade i. 
I ”Rymdimperiet slår tillbaka” hade hologrammet av Kejsaren dubbats av Clive Revill och gestaltats av makeup-artisten Rick Bakers fru, Elaine Baker, som i efterproduktionen hade fått pålagda ögon från en schimpans. Scenen i ”Rymdimperiet slår tillbaka” gjordes om till DVD-utgivningen 2004 med Ian McDiarmid som Kejsaren.

15. Några som var påtänkta i rollen som Kejsaren var bland annat Laurence Olivier, 
Ben Kingsley, Frank Finlay, Harry Andrews, John Gielgud, David Suchet, Alan Webb och Lindsay Anderson. Clive Revill var aldrig tillfrågad att spela karaktären som han hade gjort rösten till i förra filmen. Ian McDiarmid blev erbjuden rollen efter sin prestation i ”Drakdödaren” (1981). Till en början var George Lucas tveksam till Richard Marquands val att anlita Ian McDiarmid som Kejsaren. Lucas blev så småningom övertygad av valet och anlitade McDiarmid att reprisera karaktären i de tre efterkommande filmerna. 

16. Enligt Ian McDiarmid själv så hade George Lucas tänkt att han bara skulle förkroppsliga karaktären av Kejsaren. Detta blev uppenbart för honom när en producent frågade honom om han kunde härma Clive Revills röst som Kejsaren. McDiarmid övertalade Lucas att låta honom göra en starkare, mer ondskefull och demonisk röst för sin tolkning av karaktären än den mer aristokratiska Kejsaren som Revill hade framfört. Lucas och även Spielberg blev så imponerade av tolkningen att den blev ett kännetecken för karaktären.  

17. Ian McDiarmid (Kejsaren) och David Prowse (Darth Vader) har aldrig träffat varandra. Darth Vader spelades av stuntmannen Bob Anderson i alla scener som Vader och Kejsaren medverkar i tillsammans.

18. Är man tillräckligt uppmärksam under scenen när Darth Vader plockar upp Kejsaren och kastar ner honom i schaktet på Dödsstjärnan kan man höra ledmotivet för en jedi när Darth Vader är i bild. Detta för att bekräfta Anakin Skywalkers återkomst till den ljusa sidan av Kraften.

19. Den raspiga andningen som Darth Vader ger ifrån sig efter han slänger ner Kejsaren mot sin död var ursprungligen tänkt att vara hur hans andning lät i ”Stjärnornas krig”. Ljudet av den ansträngda andningen sparades och återanvändes till denna film. 

20. Lawrence Kasdan och George Lucas ville från början inkludera scener i slutet av filmen som visade firandet av segern över imperiet. Men då de inte kunde komma upp med ett tillräckligt bra namn på stadsplaneten som skulle symboliserade imperiets huvudsäte kastades idén åt sidan. Det var först när författaren Timothy Zahn namngav planeten Coruscant i Star Wars-boken ”Heir to the Empire” som George Lucas tog till sig förslaget. Detta resulterade i nya scener som visade firandet av segern över imperiet från flera planeter, inklusive Coruscant med en störtande Palpatine-staty, i special edition-utgåvan som kom ut 1997.

21. ”Jedins återkomst” kunde ha haft ett mycket annorlunda slut. Under ett möte för att bearbeta filmens handling lekte Lucas med idén att efter Luke lyfter av hjälmen på den döende Darth Vader så skulle han sätta masken på sig själv och utropa sig som den nye Darth Vader och vända till den mörka sidan av Kraften.  Lyckligtvis ändrade sig Lucas och valde det slut vi alla känner och älskar. 

Andreas Österberg
| 28 november 2015 15:01 |