Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

8 september 2024 | 10:00

Såg du alla? Det här var sommarens 5 bästa tv-serier

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg kollar i facit och lyfter fram sommarens bästa tv-serier. Här kan du stämma av vilka heta pärlor du har missat!
Sommaren är kort som Tomas Ledin brukar sjunga - och nu är den även helt förbi för den här gången.
 
Lyckligtvis så dök det upp en hel drös grymma tv-serier under sommaren. Både i form av återkommande favoriter som "House of the Dragon", "The Boys", "Industry", "Pachinko", "The Bear" och "Only Murders in the Building". Men även från helt nya tv-serier som vi inte sett något av innan. 

I den här artikeln har jag valt att lyfta fram några av sommarens helt nya serier, som förtjänade att ges en chans men som kanske missades på grund av allt för mycket solande och badande från oss soldyrkande svenskar.
 
För att det inte ska bara bli en massa tv-serier från Apple TV+ på listan (som stått för den största delen av sommarens utbud av nya serier) så har jag dock valt att bara låta en titel per streamingtjänst slå sig in i topp 5:
 

”Batman: Caped Crusader” (Prime Video)

 
 
Den grymma trion bestående av Bruce Timm ("Batman: The Animated Series"), Matt Reeves ("The Batman" från 2022) och J.J. Abrams ("Star Wars: The Force Awakens", "Lost") har skapat en ny animerad Batman-serie som är bland det bästa som gjorts i Batman-väg på väldigt länge. Om du missat denna och gillar Batman överlag, så är det här definitivt en serie som behöver ses så snart som möjligt.
 

”Kaos” (Netflix)

 
 
Jeff Goldblum som den grekiska guden Zeus i en tv-serie som ställer sig frågan; "vad skulle hända om gudarnas egen kung gick igenom en medelålderskris?". Det kunde ha gått så fel, men här blev det riktigt bra. "Kaos" är skapad av manusförfattaren Charlie Covell som även ligger bakom grymma "The End of the F***ing World", så det är givetvis också en del av förklaringen.
 

”Presumed Innocent” (Apple TV+)

 
 
1990 fick vi långfilmsverisonen av "Presumed Innocent", som då hade Harrison Ford i huvudrollen. Nästan 35 år senare har det blivit dags för en miniserie skapad av mästaren David E. Kelley ("Big Little Lies") där Jake Gyllenhaal spelar huvudrollen som åklagaren och den plötsligt misstänkta mördaren Rusty Sabich. Serien är klar för en andra säsong, men hela handlingen hinner avklaras i den första säsongen.
 

”The Tattooist of Auschwitz” (SkyShowtime)

 
 
Den starka och verklighetsbaserade historien om Lali Sokolov, som medan han satt inspärrad på förintelselägret Auschwitz tvingades tatuera tusentals andra judar när man anlände till lägret. Vi har ju fått se många andra hemska berättelser som utspelat sig under det andra världskriget tidigare, men det här är i grunden än kärlekshistoria. Harvey Keitel ("De hänsynslösa", "Pulp Fiction") spelar den äldre versionen av Lali, som berättar sin gripande historia för en författare spelad av Melanie Lynskey ("Yellowjackets").
 

”Those About to Die” (TV4 Play+)

 
 
Roland Emmerich, regissören bakom "Independence Day" och "Day After Tomorrow", har förverkligat sin dröm om att skapa en politisk sportserie som utspelar sig i Romarriket. Utöver Anthony Hopkins och Iwan Rheon så får vi även se de svenska skådespelarna Christian Hillborg och Victor von Schirach dyka upp i två mindre roller under säsongen. 
 

Några bubblare:

 
Vince Vaughn löser brott i soliga "Bad Monkey".
 
Med tanke på att jag bara ville lyfta fram en titel per streamingtjänst, så puttades några andra bra sommar-serier bort från listan här ovan. Så helt utan motivering så finns det även en hel del gott att hämta bland dessa titlar:

"Sunny" (Apple TV+), "Lady in the Lake" (Apple TV+), "Bad Monkey" (Apple TV+), "Women in Blue"  (Apple TV+), "Konspirationen" (SVT), "Bargain" (SkyShowtime), "Terminator Zero" (Netflix), "Decameron" (Netflix), "My Lady Jane" (Prime Video), "Under the Bridge" (Disney+) och "The Acolyte" (Disney+).
 
| 8 september 2024 10:00 |