Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 april 2020 | 15:00

5 dokumentärer för filmälskare på SVT Play

Häng med Thelma och Louise på roadtrip, lär känna Hollywoods vassaste kritiker, eller upptäck hur magiskt filmljud blir till.
Med ett allt mer växande utbud av streamingtjänster är det lätt att förbise SVT Play, som både är gratis och ofta fullpackat med dolda guldkorn. Just nu bjuds det på flera fängslande dokumentärer om filmens fantastiska värld. Vi har djupdykt i utbudet och tipsar här om fem titlar väl värda att kolla in, för att väcka cineasten eller mata filmnörden i dig.
 

Thelma & Louise - en klassiker blir till

 
 
Vad gör en klassiker till en klassiker? Vilka tidlösa kvaliteter krävs det för att lämna ett starkt avtryck på tittaren, och skapa något som berör även 30 år senare?

Sommaren 1991 var "Thelma & Louise" filmen på allas läppar. Det fanns inte en amerikansk tidning som inte hade gett sig in i debatten för eller emot Ridley Scotts feministiska roadmovie. Historien om två väninnor som fått nog av männens värld (och våld) rörde upp känslor. För många kvinnor i publiken var det precis vad de behövde se.

Detta är inte din vanliga bakom-kulisserna-inblick, och stjärnor som Ridley Scott, Geena Davis eller Susan Sarandon håller sig borta. Det här är snarare tittarnas kärleksbrev till en gammal favorit.
 
Ett 20-tal "Thelma & Louise"-fans - som besvarade en enkät om filmen kort efter premiären - får återbesöka den med nya ögon. De analyserar filmen in i minsta detalj, från Brad Pitts vältränade kropp till huruvida girlpower-budskapet håller idag. Dokumentären påminner också om kraften som riktigt bra filmer har: hur de underhåller oss, stärker oss, kommenterar omvärlden eller rör vid en öm punkt väldigt djupt i vårt inre.
 

Pauline Kael: Hollywoods vassaste penna

 
 
Hennes namn är kanske inte lika fastetsat hos mainstreampubliken som kollegan Roger Eberts, men Pauline Kael var alltså en av USA:s mest inflytelserika filmkritiker under 1900-talet. Jag erkänner, jag hade själv rätt dålig koll på fröken Kael sen tidigare. En timme framför tv:n räckte för att bli frälst.

Kael halkade in på att recensera film någon gång på 1960-talet, och upptäckte att hon gillade det - och var bra på det! Hon utvecklade sin egen röst, en röst som blev så stark att hon hade makten att vända en films öde från flopp till succé. Det är inte utan en viss stolthet i rösten som Kael (via arkivklipp) berättar om karriärens udda höjdpunkter för att i nästa stund visa upp några av alla hatbrev hon fått från läsare.

Idag jämför filmskapare som Quentin Tarantino och David O. Russell hennes recensioner med konst. Pauline Kaels vassa penna, rebelliska inställning och såklart avtrycket hon lämnade efter sig på filmvärlden är enormt fascinerande. Ta chansen att lära känna en riktig kruttant och en sann filmfantast, med ett synsätt som gick emot pretto-normen.
 
En längre version av filmen finns att hyra online under originaltiteln "What She Said: The Art of Pauline Kael".
 

Rovdjuret

 
 
Anklagelserna mot producenten Harvey Weinstein slog ner som en blixt hösten 2017. Sedan dess har Hollywood inte varit sig likt. Inte heller världen, när MeToo-vågen svepte in. Det var här allt började.

I dokumentären ”Rovdjuret” (”Untouchable” från 2019) får vi en djupdykning i en hyllad filmkarriär som varit kantad av ett minst sagt tvivelaktigt uppträdande i årtionden. Intervjuer med människor som jobbat nära Weinstein målar upp en bild av briljant affärsman och en manipulerande maktgalning, nästan i klass med en maffialedare.

Han och brorsan Bob slog igenom i indievärlden med filmer som ”Sex, lögner och videoband” och fortsatte med att producera några av 90-talets stora klassiker och Oscarsvinnare. Samtidigt ryktades det runt om i Hollywood om hur illa Harvey behandlade sina skådespelerskor och anställda, men det skulle alltså dröja årtionden innan någon vågade avslöja sanningen.
 

Konsten att skapa ett soundtrack

 
 
Ljudet är halva filmen, brukar filmfolk säga... iallafall de som håller på med ljud. Att uppskatta vackert foto, spektakulär scenografi eller överdådiga kostymer är lätt, men ljudet hamnar liksom lite i skymundan. När det fungerar som bäst, så ska det inte ens märkas.

Dokumentären "Konsten att skapa ett soundtrack" (tveksam svensk översättning av "Making Waves") bjuder in oss till klipprummet hos bland andra Steven Spielberg och i ljudstudion hos svenske Ludwig Göransson, för att visa hur mycket arbete som ligger bakom det vi hör på bio.

Filmen rusar genom filmhistorien och påminner hur banbrytande titlar som "King Kong" (1933) och "Star Wars" (1977) har varit för att skapa dagens maffigaste ljudupplevelser. Med nedslag in i sådana fantastiska, filmiska exempel väcks en helt ny förståelse och respekt för dessa kreatörer och konstnärer - man vill nästan säga hjältar. Deras insatser hamnar ofta i skymundan, men det är deras små knappar och reglage som verkligen kan manipulera våra känslor.
 
"Konsten att skapa en soundtrack" är en film att uppleva med öronen, så se till att surround-ljudet är uppskruvat till max.
 

Doktor Jack och Mr. Nicholson

 
Large 7cf34264f6b469c9e5f0fcc248ddc8fd 012659201 cropped
 
Jack Nicholson ger sällan intervjuer, och desto mindre har det blivit sedan hans sista filmroll för tio år sen. Men det går att utläsa mycket om den mystiske filmstjärnan genom att ta en närmare titt på hans roller, påstår detta entimmesporträtt.

Det var i slutet av 50-talet som Jack Nicholson tog sina första steg mot en skådespelarkarriär. En dröm som han nästan gav upp. De största stjärnorna på den tiden hette Marlon Brando och James Dean, och Jack hade inte det rätta utseendet för att tävla mot dem.

Men med viss hjälp från b-filmsregissören Roger Corman började han hitta sin egna väg i de lite mer udda, märkliga rollerna. Genombrottet kom med "Easy Rider" och Jack Nicholson hade funnit sin rätta plats i Hollywood. Han blev den karismatiske och lätt galne rebellen och antihjälten som publiken och kritikerna aldrig fick nog av.

Med utgångspunkt i både klassiska och mindre kända roller söker denna franska dokumentär svaret på: vem är egentligen den stilige djävulen, vars leende charmat och skrämt filmvärlden i årtionden?
 
Ibland blir det lite styltigt, som att läsa en Wikipediasida eller höra på en amatörpsykologs avhandling. Dock är det insprierande att se hur en riktigt bra skådespelare väljer sina roller med omsorg och utvecklas tillsammans med sina rollfigurer.
 
Vilka andra dokumentärer om film vill ni tipsa om? Kommentera gärna nedan.
| 17 april 2020 15:00 |