Film

Skribent

Katarina Emgård

4 september 2024 | 14:30

5 fantastiska filmer med Anthony Hopkins som de flesta har missat

Vi har alla sett honom som den människotörstande seriemördaren Hannibal Lecter. Den flerfaldigt prisbelönte Anthony Hopkins har en snart 70-årig karriär bakom sig. Vi listar hans mindre kända roller som du inte får missa!
Anthony Hopkins är aktuell i nya serien ”Those About to Die” på TV4. En oväntat rolig serie om romarriket och den smutsiga underhållningsverksamheten som försåg massorna med blod, svett och tårar.  Där spelar han kejsaren Vespasian i slutet av sitt liv. Det är förstås inte första gången Anthony axlar en roll i ett historiskt drama.
 
Mannen som är tvåfaldigt Oscarsbelönad och blivit adlad av Drottning Elisabeth II har hunnit spela in hela 75 filmer med biopremiär under sin karriär. Här listar vi fem av dem du kanske missat men definitivt bör se!
 
Det är ett urval som speglar skådespelarens mångsidighet och stora talang med allt från psykologisk skräck till kostymfilm och rörande biopics. "Citronträd och motorolja" kallas av vissa även för Hopkins bästa film som ingen sett!
 

1. Så tuktas ett lejon (1968)

 
 
Året är 1183 i Chinon. Henrik den II av England kallar till sammankomst under julen för att fastställa arvslinjen, men snart uppstår både politiska oroligheter och oenigheter inom familjen.
 
Äldste sonen Richard Lejonhjärta spelas av en ung Anthony Hopkins. Redan här får man en försmak av hans pondus och självklara närvaro. Extra härligt också att få se honom spela mot Katharine Hepburn som den vassa drottning Eleanor av Akvitanien.
 

2. Magic (1978)

 
 
Psykologisk thriller om buktalaren Corky som blir alltmer beroende av sin manipulativa docka Fats. När Corky återvänder till sin hemstad, och återförenas med sin gamla kärlek Peg, eskalerar den skeva relationen till dockan, vilket får dödliga konsekvenser. 

 

Anthony Hopkins gestaltar den plågade och psykiskt instabila buktalaren Corky. Med en intensiv och skrämmande närvaro fångar han den kusliga dubbelheten som råder mellan honom och dockan. Ett skickligt porträtt av Corkys gradvisa nedbrytningsom inger stort obehag!
 

3. Elefantmannen (1980)

 
 
Berättar den sanna historien om Joseph Merrick. En man med svåra fysiska deformiteter som levde i 1800-talets London. Under filmen kämpar han för att bli erkänd som en människa med värdighet och inte bara ett missfoster trots att han exploateras som en cirkusattraktion.
 
Här får vi se Anthony Hopkins som den vänligt sinnade läkaren Frederick Treves och hans förmåga till subtilt skådespeleri skiner i en roll som annars lätt kunde blivit översentimental. Nominerades till 8 Oscars!
 

4. Citronträd och motorolja (2005)

 
 
Burt Munro, spelad av Anthony Hopkins, är en nyzeeländsk motorcykelentusiast som på äldre dagar förverkligar sin dröm om att sätta hastighetsrekord på sin ombyggda Indian-motorcykel. Filmen följer Burts resa till Bonneville Salt Flats i USA, där han trots motgångar och begränsade resurser övervinner alla hinder för att uppnå sitt livs mål.
 
Anthony Hopkins briljerar som den excentriske och envisa Burt Munro. Skådespelarens charm och värme ger liv åt en karaktär som vägrar låta ålder eller logik stå i vägen för sina drömmar. Hopkins lekfullhet och entusiasm smittar definitivt av sig, vilket gör det omöjligt att inte heja på honom.
 

5. One Life (2023)

 
 
Biopic med Anthony Hopkins i huvudrollen som Sir Nicholas Winton, en brittisk filantrop som under andra världskriget räddade hundratals judiska barn från nazistiska förintelseläger genom att organisera deras evakuering till Storbritannien.
 
Anthony Hopkins prestation som den äldre Sir Nicholas Winton är både kraftfull och rörande. Subtilt förmedlar Hopkins den inre tyngden hos en människa som burit på ett djupt moraliskt ansvar hela sitt liv. Fängslande och gripande om ett viktigt tidsdokument.
 
Vilken är er personliga favoritroll Anthony Hopkins har gjort genom åren?
| 4 september 2024 14:30 |