Serie

Skribent

Alexander Kardelo

19 april 2018 | 15:00

7 saker du behöver veta om danska "The Rain"

Vad händer när vårt trygga samhälle faller? Vi träffade skådespelarna och skaparna bakom Netflix första skandinaviska originalserie, dystopiska "The Rain".
Postapokalyptiskt drama är en genre vi inte direkt är bortskämda med i Skandinavien. Därför känns "The Rain" extra välkommen, med sin fängslande skildring av vad som händer när ett dödligt regn sveper över Norden. Ett mysterium som under åtta avsnitt följer en grupp unga överlevande, i synnerhet syskonen Simone och Rasmus som söker efter sin far.

Under Netflix europeiska pressträff i Rom i veckan fick vi möta skådespelarna Alba August, Mikkel Boe Følsgaard och Lucas Lynggaard Tønnesen. De spelar tre av huvudkaraktärerna, som gömt sig undan regnet i flera år, och försöker ta reda på vad som hänt.

På plats fanns också manusförfattaren Jannik Tai Mosholt (”Rita”) och producenten Christian Potalivo (”Dicte”), som skapat serien tillsammans med Esben Toft Jacobsen.
 
 

1. Serien kunde inte ha gjorts utan Netflix

 
Jannik Tai Mosholt berättar att serien förmodligen inte hade hittat sin plats på vanlig dansk tv.

- Den främsta anledningen att vi tog serien till Netflix var för att kunna göra en sån här serie i Danmark. Vi gör vanligtvis inte genreserier eller genrefilm. Vi såg chansen att göra en tv-serie på ett annorlunda sätt än vad vi är vana vid, och den kunde inte ha gjorts någon annanstans. Vi fick möjligheten göra serien vi ville göra, så bra vi kunde, istället för att hamna i ”development hell” medan man väntar på finansiering eller distribution.

Christian Potalivo instämmer:

- Det är en fin erfarenhet att börja arbetet med vetskapen om att man har en plattform klar, och en helt ny publik än den man vanligtvis talar till. Vi är ett väldigt litet land. Plötsligt diskuterar vi hur den här serien ska tas emot världen över... Det blev väldigt lärorikt för oss.

Hur kommer det sig att skandinaviska serier blir så stora runt om i världen, tror du?

- Det här kan vi också se i andra länder med begränsade resurser. Man får berätta sina historier på ett specifikt sätt. Vi följer efter framgångsrika serier som ”Bron” och ”The Killing”, som hittade sätt att berätta spännande draman på liten skala. Vi skandinaver gillar det mörka, det melankoliska och det vardagliga.
 
 

2. Den introducerar flera unga nordiska skådespelare för världen

 
Danske Mikkel Boe Følsgaard och svenska Alba August är relativt kända i sitt respektive hemland. De får sällskap av Lucas Lynggaard Tønnesen och fler unga nykomlingar i de ledande rollerna.

Är det någon skillnad för er skådespelare att spela in en tv-serie mot en film?

MBF: Tiden är den främsta skillnaden. I Danmark görs en långfilm på 5-6 veckor, här fick vi 5-6 månader på oss. Det ger oss mycket mer tid att utveckla karaktärerna och historien.

AA: Jag har ingen erfarenhet av en sådan serie. Men jag upptäckte att det är svårt att behålla fokus när man filmar så länge. Efter några månader blir man trött. Då är det viktigt att ha en grupp som sprider positiv energi. På så vis kunde vi hjälpa varann.

Flera ungdomsserier har blivit populära på sistone. Hur ser ni på att bli en del av young adult-vågen?

LLT: Jag växte upp med ”13 skäl varför” och ”Stranger Things”, har sett alla Netflix-serier med min familj och mina vänner. Att plötsligt själv vara en del av Netflix-familjen är otroligt. Och att få en Netflix-serie i sitt hemland är stort.

AA: Det är väldigt viktigt för unga människor att få filmer och serier med någon man kan identifiera sig med. Det finns många olika karaktärer i ”The Rain”, där alla kan känna igen sig i någon.
 
 

3. Serien känns karaktäristiskt dansk

 
"The Rain" har bred internationell potential, men är fortfarande en helt och hållet dansk serie. Och just detta var viktigt för tv-seriens skapare, berättar Christian Potalivo för mig.

- För oss var det viktigt att hålla fast vid det vi känner till och kommer ifrån. Ja, vi kommer från en del av världen med mycket regn, men också från ett väl strukturerat samhälle. Vi är privilegierade på många vis. Vad händer när den tryggheten tas ifrån en? Hur ska man reagera? Det är kul att berätta något dystopiskt, samtidigt som vi rör vid teman som hela världen kan känna igen sig i. Att göra det i en väldigt dansk miljö lockade oss.

Känner ni att serien speglar händelser i verkliga världen?

JTM: Vi talade om att det verkar som att vi lever i en tid av växande rädsla. Ibland är vi rädda helt utan anledning. Vi pratade också om att det verkar finnas en ny ungdomsrörelse just nu. När vuxna sabbar världen måste den unga generationen kliva fram och göra något åt saken. Det lockade oss att berätta en historia i den andan, om unga vuxna som förlorat allt. Blir de mer mänskliga, eller är det ens möjligt att förbli mänsklig i en värld där mänskligheten är borta? För oss kändes det talande för den värld vi lever i.
 
 

4. "The Rain" lanseras i 190 länder och på flera språk

 
125 miljoner hushåll och totalt 300 miljoner användare kan streama "The Rain" från premiärdagen. Alba August får frågan om man som skådespelare känner pressen, när ens tv-projekt ska släppas samtidigt världen över.

- Jag börjar just inse det! Såklart har vi pratat om det, och varit nervösa. Men när vi filmade fokuserade vi bara på arbetet.

"The Rain" har också dubbats till flera språk, och skådespelarna var själva med och spelade in sina röster på engelska.

MBF: Det var konstigt att dubba sig själv. Jag har dubbat tecknad film sedan jag var tio, nu fick jag dubba mig själv och lägga de roliga rösterna åt sidan. Svårt, men om det får fler att se serien…

LLT: Jag har aldrig provat att dubba. Det är ganska svårt att göra sin egna röst på engelska. En utmaning, men det var kul att göra det. Och kul att höra sig själv på nio andra språk.
 
 

5. Syskonrelationen står i fokus

 
Relationen mellan syskonen Simone (Alba August) och Rasmus (Lucas Lynggaard Tønnesen) är i fokus i de inledande avsnitten. Simone tar seriöst på sitt löfte till deras far, att skydda lillebror till varje pris. Skådespelarna berättar att de kunde relatera till det:

AA: Jag har typ tusen syskon. Nej, men åtta, det är sjukt. Ja, syskonrelationen är en stor del av min karaktär. I de första fyra avsnitten är hennes mål att skydda sin lillebror. Jag kunde relatera helt och hållet, men jag är egentligen mer av en lillasyster själv.

LLT: Jag har en lillebror och en storasyster. Men i relationen mellan Rasmus och Simone kände jag igen mig och Alba. Hon har blivit som en syster för mig.
 
 

6. Den post-apokalyptiska genren är "bara ett ramverk"

 
Nyss avslutade ”The Walking Dead” sin åttonde säsong, och tittarsiffrorna var minst sagt dåliga. Finns det en risk att folk tröttnar på postapokalyptiska scenarion? Manusförfattaren Jannik Tai Mosholt svarar på hur de har jobbat för att fånga och behålla publiken - kanske till och med förbi en första säsong.

- Vår tanke är att folk alltid kommer vara intresserade av storslagna historier och bra karaktärer. De vill bli berörda. För oss var genren en stor sandlåda att leka i, sen handlar det om att bygga karaktärer man kan relatera till och skapa en spännande historia.
 

7. Men hur funkar viruset egentligen...?

 
Det finns i regn, i vatten och är smittsamt, men det är allt man får veta. Tyvärr vill seriens skapare inte avslöja mer om logiken bakom det ondskefulla viruset.

CP: Det finns ett långt tekniskt svar. Men du behöver se hela säsongen innan jag kan avslöja något. Sen kan vi ta de tekniska detaljerna.
 
 
”The Rain” finns att streama från den 4 maj.
| 19 april 2018 15:00 |