Enligt vissa människor är frågan inte om zombieapokalypsen inträffar, utan när. Andra - som zombieexperten Herman Geijer - väljer att se det potentiella hotet från odöda som en metafor för andra katastrofer och kriser. Geijer håller i kurser om zombieöverlevnad, och pratade i helgen på samma tema under festivalen Monsters of Films seminarium.
"Cirkeln"-författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg medverkade också, och MovieZine var på plats för att snappa upp några oumbärliga överlevadstips. Skriv ut och spara dem. Du kommer tacka oss sen.
1. Håll koll på varningstecknen
Risken att zombieepidemin ska uppstå där du bor är naturligtvis liten, påminner Herman Geijer oss om.
- Man skulle se det i sociala medier först, sen skulle nyheterna plocka upp det. Man skulle få lite förvarning på så sätt. Man vaknar inte upp på ett sjukhus och så har zombiekatastrofen hänt. Det händer bara på film.
Men det är också viktigt att inte ignorera de första rapporterna utan ta dem på allvar.
- Vi skjuter ifrån oss saker som miljöförstöring hela tiden, säger Mats Strandberg. Jag tror att man skulle skjuta ifrån sig det som allt annat. Det är helt sjuka grejer man går och otänker på.
2. Hitta ditt team
Ensam är stark gäller troligen inte när hela världen tas över av levande döda. Du gör bäst i att samla ihop en grupp där var och en kan bidra med sina egenskaper och styrkor. Geijer förklarar:
- I kriser är vi sällan ensamma. Det första vi gör är att söka oss till andra människor. Vad som brukar funka bra i katastrofer är när man känner sina grannar, och har bekanta i närområdet. Det är ett bra tips: lär känna dina grannar.
Filmer öppnar ofta upp för en konservativ världsbild som Sara Bergmark Elfgren är trött på:
- Vi tar bort civilisationen och människor återgår till det mest primitiva; män jagar och kvinnor tvättar. Det är det tråkiga med genren. Som i "The Walking Dead"-serien som jag inte står ut med. Det finns ingenting i forskningen som bekräftar det beteendet. Jag vill se mer av den positiva lagandan.
3. Kofot är bästa vapnet
Glöm motorsågen, hagelgeväret och andra krångliga, tunga vapen. Det som ser coolt ut på bioduken är inte särskilt praktiskt i verkligheten. Nä, bästa vapnet som dessutom både är lätt att ta med sig och multifunktionellt: en kofot.
- Egentligen är jag ointresserad av vapen, jag tycker man ska hålla sig borta istället, men iallafall. Kofoten går aldrig sönder och är bra att använda till annat också, tipsar Herman Geijer.
4. Hellre fly än illa fäkta
- Jag är inte mycket för att komma nära dem. De som håller sig undan kommer klara sig bäst, tror Sara Bergmark Elfgren.
Skräckexperterna är överens om att den som håller sig borta från zombies har bäst chanser att överleva. Så beväpna dig, för all del, men håll dig undan så gott du kan.
5. Sök dig norrut
Inom populärkulturen finns det zombies av alla möjliga slag. De superslöa. De läskigt snabba. De kärlekskranka. Och så vegetarianer som inte alls vill käka din hjärna (de är tyvärr sällsynta). Men om vi nu ska ha bäst chans att överleva, var tar vi vägen? Norrut, menar experterna.
- Är de långsamma så har de en längre livstid. Lämna staden. Åk norrut, de verkar ju frysa på vintern, säger Herman Geijer.
- Man känner sig automatiskt tryggare i stan eftersom man är mer hemma där i vanliga fall. Men grannarna är kanske mer förberedda på landet, tror Mats Strandberg.
6. Skaffa en maskodling (jodå!)
Det skadar inte att bunkra upp för en katastrof eller zombieepidemi för den delen. (Sara Bergmark Elfgren erkänner att hon smyg-stashar redan nu). Men medan konserver och vatten i massor säkert är bra, finns det en sak som få har tänkt på. Odla mask eller larver kan du till exempel göra på balkongen. Det är lättskött och ger proteinrik kost.
- Superäckligt, men smart, kommenterar Bergmark Elfgren.
7. Lita inte på filmerna
Att stirra sig blind på klassiska zombiefilmer kan absolut vara underhållande, men inte så värst lärorikt. Du är inte Brad Pitt, det är bara att inse. Du kan å andra sidan se till att undvika de vanligaste misstagen.
- Den mest hardcore, "jag och min familj går först"-snubben, den personen ryker ofta med känns det som. Det är väldigt bra att det förekommer, som avskräckande exempel, säger Sara Bergmark Elfgren.
Herman Geijer menar att det är vanligt med en form av förnekelse. Det finns många exempel på det i krissituationer genom historien, men även på film.
- Man vägrar ta in det som händer för det är så otänkbart. Det finns en klassisk scen i "Shaun of the Dead" när han köper Cornetto och inte märker att alla runt honom är zombies.
8. Se till att zombien verkligen är död!
"Zombieland" har å andra sidan kommit med ett av de bättre förslagen; "always double tap".
- Att inte avsluta jobbet är ett klassiskt misstag, säger Mats Strandberg. Däng en stekpanna i huvudet på zombien, sen sätter vi oss ner och fikar lite…
Vilka är dina bästa tips på att överleva en zombiekatastrof? Kommentera nedan.