Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

19 september 2024 | 03:00

Häxor utan läxor! "Agatha All Along" är Marvelserien som kräver minst förkunskap

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg har fått kika i förväg på "Agatha All Along" och gillar hur förtrollande annorlunda den nya Marvel-miniserien är.
Precis som "Hawkeye" blev en riktigt härlig jul-serie, så kommer häxserien "Agatha All Along" att passa helt perfekt som den här höstens mest självklara halloween-underhållning. Faktumet att seriens två finalavsnitt släpps dagen innan halloween är ett tydligt bevis på att det är precis vad Disney+ och Marvel hoppas på också.

"Agatha All Along" är en Marvelserie som står ut ur mängden på flera sätt, men kanske tydligast genom att det utöver den uppenbart saftiga budgeten inte känns som en Marvelproduktion alls. Häxor, roliga hyllningar till gamla filmer och udda sångnummer är ju inte riktigt vad man kommit att förvänta sig av Marvel idag. Men om du känt dig det minsta intresserad av åtminstone en annan film eller serie med häxor i fokus, så bör du verkligen ge "Agatha All Along" en chans. 
 

Vilka andra Marvel-titlar behöver du se innan "Agatha All Along"? Är "WandaVision" ett måste?

 
 
Med tanke på att det hunnit släppas nästan femtio olika långfilmer och serier som officiellt tillhör MCU, så har det blivit allt svårare att veta vilka titlar som behöver ha setts innan man tar sig an det allra nyaste. I det här fallet fick jag faktiskt chansen att ställa just den frågan till direkt till Kathryn Hahn, som ju spelar titelkaraktären Agatha Harkness i "Agatha All Along". Och hon gav mig ett svar som jag i alla fall nästan håller med om:

- Det var så länge sedan "WandaVision" kom nu, typ tre år sedan. Jag tror faktiskt inte att man behöver se den för att kunna uppskatta "Agatha All Along". Jag är stolt över allt vi gjorde med "WandaVision" och alla var så grymma i den, så jag vet att det är bra underhållning. Men jag tycker inte att vår nya serie kräver någon förkunskap alls för att man ska kunna uppskatta den för vad den är, förklarar Hahn för MovieZine.

Hon har definitivt rätt i att "Agatha All Along" inte kräver någon förkunskap. Den står stadigt på egna ben och går därefter en väldigt egen väg. Men jag vill ändå påstå att du tjänar gott på att ha sett specifikt "WandaVision" innan, vilket ju även är där Agatha introduceras för första gången. Inledningen på den här nya serien lär nämligen få en och annan helt ny tittare att klia sig i huvudet och undra om man verkligen har satt igång rätt serie annars.

En annan "läxa" man gärna får ha gjort för att uppskatta "Agatha All Along" är att ha sett så många andra filmer och tv-serier om häxor man bara kan hitta. För det både hyllas och lämnas gott om påskägg till häx-genren i stort genom alla fyra avsnitten jag fått kika på.  
 

Vad handlar den nya serien om?

 
 
För den som inte har koll sedan innan, så är Agatha Harkness i grunden en kraftfull häxa som först dök upp i ett nummer av Fantastic Four redan 1969. Sedan dess har hon dykt upp i alla möjliga andra former sedan dess. Den version av häxan som spelas av Kathryn Hahn och introducerades i "WandaVision" har däremot förlorat sina krafter helt. 

Enkelt förklarat så handlar "Agatha All Along" om hur Agatha kan lyckas få sina krafter tillbaka igen. Efter att ha varit en av de mäktigaste häxorna under lång tid, så har hon nämligen skrapat ihop en hel del fiender under årens lopp. En av dessa spelas exempelvis av en helt fantastisk Aubrey Plaza. Om Agatha inte lyckas få sina krafter tillbaka så kommer hon inte överleva länge till. 

Genom att klara alla utmaningar i den legendariska häxvandringen på det som kallas för "Witches' Road", så belönas alla häxor med det man önskar sig allra mest... om man är en av de få som klarar sig hela vägen till slutet vid liv. Och det är den resa vi tittare får följa med på under säsongen.
 

Vad gör "Agatha All Along" till en förtrollande frisk fläkt? 

 
 
Både när det kommer till Marvel och Star Wars så har Disney klämt ur sig en rad ganska tråkiga och "fega" titlar under de senaste åren. Det finns givetvis undantag. Men även Disney själva verkar ha insett att man behöver bromsa på takten om man vill kunna göra filmer och serier som verkligen känns speciella igen. 

"Agatha All Along" kommer verkligen inte att passa alla. En serie med praktiskt taget enbart kvinnor som spelar häxor i huvudrollerna, förutom den öppet homosexuella skådespelaren Joe Locke ("Heartstopper") i den enda manliga huvudrollen då. Vi lever i en tid där det tyvärr kan innebära att en titel "review-bombas" på olika recensionssajter av mängder av troll. 

Men det här är en miniserie som är så otroligt charmig på alla sätt och vis... att det nästan känns som att till och med "trollen" kan komma att uppskatta underhållningen vi faktiskt bjuds på. "Agatha All Along" försöker inte vara något annat än precis vad den är. Ett gäng gamla häxor (och en tafatt tonåring) som försöker övervinna olika hinder tillsammans. I en produktion som känns påkostad, genomtänkt och välgjord. En riktigt frisk fläkt i dagens streamingvärld om du frågar mig. Åtminstone under de fyra avsnitt jag fått se. 
 
 
De två första avsnitten ur miniserien "Agatha All Along" släpps idag hos Disney+. Och lagom tills halloween är här så har seriens samtliga nio avsnitt hunnit släpps.
 
| 19 september 2024 03:00 |