Recension

Skribent

Jonatan Blomberg

28 augusti 2024 | 15:00

Värd väntan? Andra säsongen av "Maktens ringar" är faktiskt bättre än det mesta!

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg har tittat igenom hela nya säsongen av "Maktens ringar" och imponeras över hur mycket serien höjt ribban sedan sist.
Spoilervarning för hur den första säsongen av "Maktens ringar" slutade.
 
Det har gått ganska exakt två år sedan den första säsongen av "Maktens ringar" började visas hos Prime Video. En premiär som kantades av mängder av artiklar kring hur det var (och fortfarande är) den dyraste tv-serie som någonsin skapats. Ett faktum som verkar ha retat vissa, som gärna letade efter varje litet "fel". Rustningarna var för rena, dvärgkvinnorna hade för lite skägg och det fanns en mörkhyad alv. Hur vågade man?
 
Och inte nog med det, i precis samma veva så körde HBO ut den första säsongen av "House of the Dragon". Två fantasyserier som är väldigt olika och egentligen inte borde jämföras... men som ändå konstant kommer att jämföras av den enkla anledningen att båda är två otroligt ambitiösa fantasyserier med hängivna bokfans.
 
Båda sågades till viss del av tittarna som gått in med väldigt specifika förväntningar, medan den stora massan ändå verkade uppskatta båda titlarna. För egen del så tyckte jag att "House of the Dragon" lyckades snäppet bättre, tack vare ett lite vassare manus. Där "Maktens ringar" trampade lite väl mycket vatten under vissa avsnitt, när vi tittare blev påtvingade väldigt mycket information samtidigt som ganska lite faktiskt hände i avsnitten. 

Men när vi nu är framme vid seriens andra säsong, så har vi redan fått lära känna de olika rollfigurerna och miljöerna tillräckligt mycket för att man ska kunna dra igång med ett raskt tempo från första stund. Och den här gången känns det verkligen som att vi får ordentlig valuta för alla dessa hundratals miljoner dollar som lagts ned på "Maktens ringar".
 
Vissa individuella avsnitt den här gången är faktiskt så episka, att jag nästan vågar påstå att vi aldrig någonsin fått se något så ambitiöst från en tv-produktion innan.
 

Hur slutade förra säsongen?

 
Charlie Vickers som Sauron i den andra säsongen av "Maktens ringar". 
 
Om du inte minns helt hur det slutade sist, så avslöjades det ju slutligen att Halbrand (Charlie Vickers) egentligen var Sauron. Och att "främlingen" alltså inte var det, men hans identitet fortsatte man att hålla hemlig. Vilket seriens skapare dock avslöjat för MovieZine att man kommer berätta nu under den andra säsongen.

Innan Galadriel hann lista ut att det var Sauron hon hängt med hela säsongen, så hann han ju övertala Lord Celebrimbor att smida tre ringar till alverna. "Maktens ringar" börjar med andra ord ta form. 
 
Den svenska regissören Charlotte Brändström ("Shōgun") fick även kliva in och leverera den första säsongens stora slag, med Adar och hans orcher på ena sidan och det fria folket, med stöd från ökungariket Númenor, Galadriel och alven Arondir på den andra sidan. Ett slag som fick ett minst sagt explosivt avslut när vulkanen Mount Doom väcktes till liv.
 
Ett vulkanutbrott som påverkade alla delar av Midgård. Där vi exempelvis även fick följa dvärgprins Durin IV och hans fru Disa, som är vänner med Elrond. Och Hobbit-föregångarna "Harfoots", med Nori Brandyfoot och Poppy Proudfellow i spetsen - tillsammans med "främlingen"/trollkarlen.
 
Ja. Det finns nästan lite för många sidoberättelser och för lite tid att göra dessa rättvisa i "Maktens ringar", åtminstone under den första säsongen. Personligen hade jag det "tråkigast" i Númenor, ett mytomspunnet ställe som hängivna Tolkienfans velat få se ända sedan Tolkien nämnde det första gången. Men den första säsongen lade faktiskt lite väl mycket krut där i mitt tycke.
 

Vad gör den nya säsongen så bra?

 
Robert Aramayo och Morfydd Clark som Elrond och Galadriel i den andra säsongen av "Maktens ringar".
 
För det första så spenderar vi avsevärt mindre tid i Númenor - och när vi väl är där så är det politiskt intressant så det står härliga till. 

För det andra (och en avsevärt större anledning än min förra) så har vi svenskar faktiskt all anledning att vara stolta över att Charlotte Brändström fick komma tillbaka och regissera mer än hälften av den nya säsongen. Hon ligger nämligen bakom hela avsnitt 1, 7 och 8, samt stora delar av säsongens andra och tredje avsnitt också.
 
Med hennes starka inledning på säsongen och fullständigt episka avslutning (i kontrast med "House of the Dragons" antiklimax-final) i det sjunde och åttonde avsnittet, så tror jag att man kommer vinna över väldigt många skeptiker med den här säsongen.

Under det sjunde avsnittet når vi till och med nivåer i stil med regissören Miguel Sapochniks mest hyllade "Game of Thrones"-avsnitt som "Battle of the Bastards", "The Winds of Winter" och "Hardhome".
 
För i mitt tycke får vi ett av tv-historiens mest ambitiösa krigsavsnitt någonsin.
 
Inte nog med att det är skitigt och blodigt. Man utmanar sig även kreativt med långa och snygga one-takes, komplicerade krigsscener i en enda lång tagning. Inte lika ambitiöst som långfilmen "1917" givetvis, men ändå positivt överraskande att man utmanar sig på det sättet. 
 
Allt är givetvis inte lika fantastiskt. Det är fortfarande lite väl många sidoberättelser, vilket gör att man ibland får vänta ett gäng avsnitt innan en cliffhanger får sin upplösning. Eftersom man behöver låta oss tittare spendera tid med andra rollfigurer i några avsnitt först. Sen har vi ju ännu en trollkarl att behöva leta ledtrådar till vem han egentligen är, vilket känns lite väl upprepande.

Men till skillnad från många andra serier idag, så vågar "Maktens ringar" maxa sina avsnitt tidsmässigt. Flera avsnitt klockar in på nästan 70 minuter. Vilket faktiskt gör att man hinner spendera tillräckligt med tid tillsammans med de spridda rollfigurerna - för att faktiskt bry sig när vi kommer fram mot säsongsavslutningen sedan. 
 
 
Nu bör jag väl kanske poängtera att jag inte är Tolkienfrälst mer än att jag har läst "Sagan om ringen"-trilogin plus Hobbit-boken en gång innan och en gång efter att Peter Jackson gjorde sina långfilmer. Jag stör mig med andra ord inte det minsta på om en viss rollfigur hör till en annan tidsålder eller om någons rustning har fel text på sig.

Så, det är med andra ord mycket möjligt att vissa mer hängivna Tolkienfans fortfarande kommer ha svårt att ta sig igenom "Maktens ringar"-fortsättningen. Men för alla oss andra så har Prime Video verkligen lyckats få till en mäktig andra säsong av "Maktens ringar" - som utan tvekan har varit värd att vänta på. Och med ribban höjd till ett snäpp som lovar riktigt gott för kommande säsonger av serien.
 
Under säsongens gång kommer vi att bjuda på ett gäng intervjuer med flera av seriens skådespelare - samt återkommande spoilersnack med Brändström kring just hennes avsnitt. Håll utkik efter dessa i samband med att nya "Maktens ringar"-avsnitt släpps varje vecka! Premiären av den andra säsongens tre första avsnitt hos Prime Video är satt till den 29 augusti. 
 
| 28 augusti 2024 15:00 |