Alla Hjärtans dag till ära är det läge att tänka tillbaka på de filmerna som betytt mycket för oss inom högtiden.
Romantiska komedier eller den långa raden feelgood-dramer som släppts genom åren hamnar förstås i åtanke för många, men, mer traditionellt lagd cineast som jag är, får jag slå ett slag för Michael Curtiz klassiker ”Casablanca”, med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman.
Filmen släpptes 1942 och är ni intresserade av film känner ni nog till historien vid det här laget. En deprimerad nattklubbsägare ställs inför ett moraliskt dilemma under andra världskriget när kvinnan som krossade hans hjärta dyker upp med sin nya man, en motståndsman som nazisterna vill åt. Den är lika välspelad som den är tidlös, snyggt klippt och spännande, med ett par minnesvärda citat. Filmen vann en stor mängd Oscars och är även i mitt tycke en av de absolut bästa filmerna.
”Casablanca” har jag sett fler gånger än jag kan räkna, men det var inte enbart filmen i sig som gjorde detta till en oförglömlig filmupplevelse vid högtiden.
Bio Roxy i Örebro, som är en av Sveriges äldsta biografer med anor från 1913, visade nämligen två filmer när alla hjärtans dag begav sig. ”Casablanca” i ena salongen och ”La la land” i den andra. Valet var tufft, men det kändes berättigat att se en filmklassiker i en klassisk biografmiljö och det ångrar jag ej.
I kärlekens tecken hade man ordnat ett erbjudande där folk kunde gå två för en och man bjöd även på strutar med geléhjärtan för de som ville ha. Visningen blev fullsatt av entusiastiska personer i alla åldrar. Det märktes att vi alla hade sett filmen, men det förstärkte bara upplevelsen än mer. Man satt på helspänn när det var spänning, man skrattade när det skulle vara roligt och blev rörd när det var känslosamt.
Plötsligt var jag på 40-talet, komplett med gammaldags miljö och publik som uppskattade en fantastisk Humphrey Bogart och Ingrid Bergman-rulle. Det enda jag slapp var lyckligtvis kriget, men känslan är svår att beskriva. Det här var en av mina absolut bästa och mest minnesvärda bioupplevelser och en svåröverträffad hyllning till gammaldags romantik.