I en tid av otaliga spin-offs, prequels, och sequels, är det givetvis dags att världens mest populära fantasyserie även den ska yngla av sig. I augusti släpps därför den hett efterlängtade “House of the Dragons”, en historia som utspelar sig i samma universum som “Game of Thrones”. Men i år är det inte istid och jättevargar på schemat - utan en tid tusentals år tidigare fylld av eldsprutande drakar.
I den senaste trailern fick vi smak på just det vi hett emotsett; intriger, galenskap, och äntligen fler glimtar att de bevingade varelserna. Men vare sig du är en av de mest inbitna GOT-fansen eller en novis på området så finns det några förkunskaper du bör sätta tänderna i innan du trycker på play den 22 augusti.
1. Den kallar sig för en “prequel-spinoff”
Även om “House of the Dragon” vid första blick ser ut som en ny säsong av “Game of Thrones”, har den faktiskt få likheter med den episka succéserien. Istället får vi följa världen under en helt annan tidsepok, närmare bestämt runt 200 år före de händelser med Sansa, Daenerys, Jon Snow, och resten av gänget råkar ut för. I den här tidiga tidslinjen får vi istället se Järntronen bebodd och styrd av klanen Targaryen, men självklart långt innan Mother of Dragons påbörjade sin långa jakt efter sin hett efterlängtade tron.
Har ni lusläst GoT-historieboken “The World of Ice and Fire: The Untold Story of Westeros and the Game of Thrones” (skriven av bland annat svenska Linda Antonsson) kommer ni att känna igen de många sidorna om när drakarna styrde den magnifika och grandiosa fantasyvärld vi redan har fått en inblick i.
Storslaget är det definitivt, showrunnern för “Dragons” Ryan Condal jämför i en intervju med The Hollywood Reporter den kommande serien med Jedis från “Star Wars” - en grupp mycket inflytelserika och mäktiga människor men som vi bara får glimtar av i efterhand; en historia vi alltid har velat se mer av.
2. Serien baseras på boken “Fire & Blood”
I väntan på säsong åtta av “Game of Thrones” så släppte författaren George R.R. Martin prequel-boken “Fire & Blood”. Den behandlar drakarnas tid och Targaryens långa regentperiod, och den första halvan av boken ligger nu som förlaga för kommande “House of the Dragon”.
Eftersom boken är en fristående skildring hamnade den något i skymundan från (den då hett efterlängtade!) “Game of Thrones”-serien. George R.R Martin kallade den till och med för sin egen “GRRMarillion”; att liknas vid J.R.R Tolkiens “Silmarillion”, som även den mestadels behandlade sidohistorier och blev som en expansion av universumet; i det fallet Midgård.
Boken “Fire and Blood” mottog blandad kritik, där vissa kritiker tyckte de många informativa sidorna “kändes som en hemläxa, som att man studerar inför ett prov”. Kanske är det just en visuell touch som krävs - det vill säga kanske en välgjord skildring gjord av TV-seriekungarna HBO.
3. Detta är det andra försöket att göra en GOT-prequel
En ännu äldre prequel, närmare bestämt som skulle utspela sig flera tusentals år tillbaka, var tilltänkt och där inspelningarna till och med påbörjats. TV-serien som gick under arbetsnamnet “The Long Night” (samma namn som tredje avsnittet av sista säsongen) hade bland annat Naomi Watts i huvudrollen och beskrevs som en tid “långt innan Järntronen, långt innan Targaryens”. Inspelningar påbörjades på Nordirland under 2019 men serien blev skrotad långt innan vi ens fick en glimt av vad som det hade kunnat bjudas på.
Ironiskt nog är det välkänt att “Game of Thrones” saga började på ett liknande sätt. Faktum är att ett helt pilotavsnitt var inspelat och klart, men både regissör och en del av de ikoniska karaktärerna (bland annat Daenerys och Catelyn Stark) fick, kanske turligt not, nya skådespelare i rollen. Kanske är andra gången gillt receptet på en framgångssaga?
4. Dags för drakar och galenskap!
Visserligen fick vi stifta bekantskap med Daenerys tre drakar - Drogon, Rhaegal, och Viserion - under “Game of Thrones”-säsongerna, men vi kom inte särskilt mycket närmare reptilernas historia än hisnande åkturer, eldsprutande, och en drake som blev till is (!).
Nu är däremot drakarnas tid kommen. De syns på huset Targaryens vapensköld och efter glimten av ett drakägg i trailern har vi fått mersmak av hur stor plats de bevingade djuren tar i vår nya TV-serie. Draken vi får se på de första bilderna tros vara Syrax, en kvinnlig drake som prinsessan Rhaenyra Targaryen lyckas rida på redan vid sju års ålder.
Det sägs att när en Targaryen föds, så kastar gudarna ett mynt i luften - den ena sidan visar storhet och välavvägd makt, och den andra sidan visar galenskap. Matt Smith som kommer att spela Daemon Targaryen kallade i en intervju med Entertainment Weekly Targaryen-släktet för “bonkers”, och att de var “spritt språngande galna”. Emma D’Arcy, som spelar prinsessan Rhaenyra fyllde i, “men också känslosamma. Och de vet inte hur man pratar med varandra”. De båda förenades i ett skratt och att Targaryens helt enkelt behöver "familjeterapi".
I föregångaren “Game of Thrones” fick vi stifta både ingående och tja, för en av dem lite kortare bekantskap med syskonen Daenerys och Viserys Targaryen. Genom återberättande och till och med vissa återblickar får vi höra om de många spännande Targaryens som tidigare levt, bland annat Aerys “The Mad King” II Targaryen. I “House of the Dragon” går vi ännu betydligt längre tillbaka i tiden, och kanske kan vi få en inblick i vad det egentligen är i Targaryen-generna som gör dem så tja, speciella.
Här får vi lära känna den sittande kungen Viserys I Targaryen (Paddy Considine) och hans bror Daemon Targaryen (Matt Smith). När kungen Viserys önskar att utnämna dottern Rhaenyra (Emma D’Arcy) till arvtagare innebär det en splittring i det Targaryenska huset, som utlöser interna stridigheter med parter som inte kommer att ge sig i första taget.
I den senaste, längre trailern får vi även mersmak av den komplexa konflikt som Rhaenyra och hennes barndomsvän Alicent (Olivia Cooke) kommer att hamna i. I casten hittar vi skådespelare utvalda för att spela dessa karaktärer som yngre, därmed kan vi räkna med en hel del tidshopp för att förstå hur djup den här sprickan har nått. I berättelsen har de två vännerna växt upp tillsammans men snart så är de vänskapliga banden mer än klippta - de hamnar på varsin sida av det här episka "inbördeskriget". Det återstår att se vilka av dessa sidor som egentligen har rätt, och vilka som kanske bara är galna - eller kanske både och.
5. Kommer vi se något av de andra husen, såsom Starks eller Lannisters?
Mycket av den direkta berättelsen är fortfarande i det dolda men än så länge är det uppenbart att det huvudsakligen kommer att fokuseras på familjen Targaryen. Men som vi vet i sann “Game of Thrones”-anda handlar det om maktspel, intriger, och sluga planer - och av trailern att döma svär just husen Baratheon, Stark samt Valeryon sin trohet till kungen Viserys Targaryen.
Vi kommer dessutom definitivt få råka på några typer med efternamnet Lannister. Skådespelaren Jefferson Hall är planerad att iklä sig båda rollerna som tvillingarna Jason och Tyland Lannister. Hur det kommer att sluta för dessa tvillingar får vi se, men jag tippar på att de båda precis som syskonen Cersei och Jaime Lannister inte lär gå obemärkt förbi i historien utan kommer troligtvis att förkroppsliga husorden “Hear me roar”.
6. Hur kan vi vara säkra på att den här serien inte slutar i fiasko?
“Game of Thrones” var en global sensation som för många återuppväckte ett fantasyintresse som legat latent sedan “Sagan om ringen”-trilogin. De många välskrivna karaktärerna, spännande twisterna och det välutbyggda universumet lockade miljonpublik världen över. Tyvärr gick luften ur under dess sista säsongen, och för vissa tittare river det upp gamla sår bara att i förbifarten nämna “Game of Thrones säsong åtta”. Det kan göra ett inbiten fan lika arg som denne hade blivit ledsen om man hade nämnt de tre små orden “Hold the door”.
Nja, säsong åtta blev alltför kort, stressad, och i vissa stunder rent av ologisk. I “House of the Dragon” är i slutet utskällda skaparna David Benioff & D.B Weiss utbytta mot showrunnern Ryan J. Condal, som tillsammans med självaste George R.R. Martin står som ytterst ansvariga. Dessutom är Miguel Sapochnik tillbaka, som regisserade några av de bästa “Game of Thrones”-avsnitten, bland annat zombiedeppiga “Hardhome” och den legendariska duellen “Battle of the Bastards”.
I ett klipp från HBO har George R.R Martin själv beskrivit hur exalterad han är, “Det är alltid svårt att lämna över en bebis till nya fosterföräldrar. (..) Det är alltid svårt att veta: Hur bra kommer det bli? Men jag tror vi är i trygga händer med Ryan och Miguel”.
Steve Toussaint. Matt Smith och Emma D'Arcy spelar tre av seriens huvudpersoner.
Förutom bakom kameran så ser även castingen ruskigt spännande ut. Många av skådespelarna är relativt okända för den breda publiken men rutinerade, vilket är den bästa kombinationen man kan önska när det kommer till att skapa trovärdighet i en påhittad fantasyskildring. Mest välkända är nog Matt Smith (11:e doktorn i “Doctor Who” och en ung prins Philip i “The Crown”) samt Rhys Ifans (The Lizard/Dr. Curt Connors i “The Amazing Spider-man” och som excentriska Spike i “Notting Hill”). Tillsammans med en fullspäckad och lång ensemblelista utgör de Targaryens, Velaryons, och mängder av andra karaktärer som vi ännu inte stiftat bekantskap med.
Det finns alltså en del som ter sig lovande för “House of the Dragon”. Förhoppningsvis har teamet bakom lärt sig av sina misstag och plockat från de stunder som gjorde just “Game of Thrones” till den där fantastiska, episka serie som vi alla så nyfiken bänkade oss framför. Vi kan åtminstone garanterat få sätta gifttänderna i mycket “Fire and Blood”.
Första avsnittet av “House of the Dragon” har premiär den 22:a augusti på HBO Max.