Föreställ er en berättelse som utspelar sig i en typisk amerikansk förort på 80-talet. En berättelse vars protagonist är en ung tjej med kraftfulla psykiska förmågor, som utnyttjas av en ondskefull myndighetsorganisation. Och varje gång hon använder sin kraft så får hon näsblod.
Vad var din första koppling till denna beskrivning? Det säger kanske en del om din ålder. För om du direkt tänkte på “Stranger Things” är det nämligen stor sannolikhet att du är mycket yngre än den som tänkte på en viss 80-talsskräckis med Drew Barrymore i huvudrollen.
“Stranger Things” är ju i sig ett enda långt homage till 80-talets skräckfilmer-och-romaner. Men allra mest drar den inspiration från Mark L. Lesters skräccklassiker, baserad på Stephen Kings kända roman: “Eldfödd”. Och älskar du känslan i “Stranger Things”, då är det värt att ta en titt på denna gamla goding.
"Eldfödd" är en science fiction-skräckfilm baserad på Stephen Kings roman med samma namn. Filmen, som först släpptes 1984, handlar om den unga flickan Charlie McGee (Barrymore), som har pyrokinetiska krafter, vilket helt enkelt innebär att hon kan sätta eld på saker enbart genom att använda sin tankekraft
Charlies pappa, Andy McGee (David Keith), har också psykiska krafter efter att ha deltagit i ett hemligt experiment utfört av en skum myndighetsorganisation kallad "The Shop". Efter att ha flytt från myndigheterna som vill utnyttja Charlies krafter för militära ändamål, kämpar hon och hennes far för att överleva och för att undkomma deras förföljare.
Föräldraskap, maktmissbruk och de etiska implikationerna av att experimentera på människor är bara några av filmens centrala teman. Dessa teman är minst lika genomgående i "Stranger Things", utöver att likheter i handlingen.
Dufferbröderna, hjärnorna bakom “Stranger Things”, visar sina 80-talsinsparationer inför öppen ridå. Bröderna brukar ofta nämna John Carpenter och Steven Spielberg som sina idoler, men det är till största del Kings böcker som haft mest inflytande.
Stephen Kings bok “Eldfödd” är inte bara ett av de största inspirationerna, men också en bidragande faktor till hur bröderna lyckades sälja in idén om “Stranger Things” till Netflix.
– När vi pitchade serien till Netflix gjorde vi en liten lookbook. På framsidan fick vi den att se ut som en gammal Stephen King-bok…Vi tog bokstavligen “Eldfödd”-pocketboken och klistrade in en bild av en cykel ovanpå den och ändrade typsnittet till vårt typsnitt. Tanken var att förmedla vad vi ville att showen skulle vara som. Att det skulle ge samma känsla som när vi var i mellanstadiet eller högstadiet och läste dessa pocketböcker, säger Matt Duffer till The Hollywood Reporter.
Har du sett "Eldfödd"? Kommentera och berätta om första gången du såg den.