Det är University of Southern California som tillsammans med organisationen End Wel, som arbetar för att göra människors sista stund i livet mer behaglig, har gjort en studie på hur död porträtteras i tv-serier. Fynden man gjort visar, enligt forskarna, på en del förbättringsmöjligheter.
Bland annat visar det sig att den absolut största mängden (över 80%) av alla dödsfall på tv är våldsamma, vilket enligt studien “håller igång ett narrativ som handlar mer om drama än om verklighet”. Det faktum att poängen med tv-serier i stor utsträckning kan sägas vara just drama verkar inte vara av någon större vikt i sammanhanget.
Fokuset på ond bråd och brutal död märks även av i språket som används i serier. Studien finner att det är 82 gånger mer sannolikt att få höra ordet “döda” och 30 gånger mer sannolikt att få höra ordet “mord” än det är att få höra vilket som av alla sexton “end-of-life care keywords” som tydligen finns.
Ett annat problem som forskarna bakom studien menar finns är att det råder brist på serier och karaktärer som diskuterar “end-of-life preferences”, alltså planerar för hur man vill avsluta sitt liv. Här anser studien att tv-serier missar en möjlighet att utbilda tittare kring de möjligheter som finns för att avsluta livet på.
Varför har man överhuvudtaget gjort en studie på död i tv-serier, kan man undra? I inledningen av studien motiverar man det såhär:
“Forskning visar att människor får sina kulturella normer och även medicinsk information (eller felinformation) från tv. Men de tv-narrativ som folk använder för att begripa sig på världen visar inte den mångfald av val som finns vid livets ände. Tv har makten att snabbt ändra på kultur och har potentialen att spela en central roll i livets slutskede för alla.”