Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 juni 2024 | 11:15

Är ett "Spotify för Hollywood" framtiden för streaming?

WarnerMedias forne VD siar om en framtid där allt fler tjänster slås ihop.
Streamingtjänsterna blir allt fler, de blir allt dyrare, och frågan är var detta ska sluta.
 
Netflix, Max, Disney+, Apple TV+, TV4 Play, Prime Video, Viaplay, SkyShowtime... Och alla tar en hundring. Minst. För en vanlig tittare och konsument blir det snabbt dyrt om man följer flera favoritserier på olika håll, och vill hänga med i varje snackis.
 
I USA har några av mediejättarna just börjat slå samman olika streamingtjänster i rabatterade paket. Disney+, Hulu och Max har ett paket. Netflix, Apple TV+ och Peacock ett annat. För ca 150 kr per månad kan kunder ta del av flera tjänster i en förmånlig "bundle deal".
 
Men varför sluta där? Frågar man Jason Kilar, tidigare VD för WarnerMedia, så tror han på en enda tjänst som kommer samla allt:
 
- Jag kallar det för "Spotify för Hollywood", säger han till New York Times.
 
- Ett stort antal producenter och studios samarbetar och bidrar till en enhetlig upplevelse för fans. Studios blir de som tar majoriteten av intäkterna från en sådan struktur.
 
Kilar menar att stora studios kunde licensiera ut sina filmer och serier till plattformen och få tillbaka 70 procent av vinsten.
 
För att driva en streamingtjänst idag är dyrt. Man behöver 300 miljoner prenumeranter världen över som betalar 15 dollar (150 kronor) i månaden för att det ska bli lönsamt, enligt Indiewire:
 
- Inte fler än tre globala underhållningsbolag klarar av det. Vi kan vänta oss två, tre stora sammanslagningar eler uppköp i nöjesbranschen under de närmaste två åren, säger Kilar.
| 26 juni 2024 11:15 |