GFF 2020

Skribent

Alexander Kardelo

19 januari 2020 | 15:00

Smärtsamma uppbrott i svenska långfilmsdebuten ”Are We Lost Forever”

David Färdmars debutfilm är en av våra mest efterlängtade titlar på Göteborg Film Festival. Med en vecka till världspremiären tar vi tempen på regissören.
För två år sedan visades kortfilmen ”Vi finns inte längre” på Göteborgs filmfestival. En femton minuter lång skildring av en relation som just har tagit slut, och två personer som måste omdefiniera vilka de är för varandra.

Sedan premiären har kortfilmen åkt utomlands och visats på flera stora hbtq-festivaler världen över. Samtidigt har regissören och manusförfattaren David Färdmar arbetat på att utveckla historien till en långfilm. ”Are We Lost Forever” följer killarna under ett helt år från och med det plötsliga uppbrottet.

- Enkelt beskrivet handlar filmen om Adrian och Hampus, och deras separation. Den handlar om vad man kan gå igenom under olika separationsfaser, för att till slut kanske bli tillsammans igen, eller inte. Att återförenas eller att skiljas, berättar långfilmsdebuterande David Färdmar för MovieZine.
 
 
En del festivalbesökare har säkert sett kortfilmen. Vad kan de vänta sig av långfilmen?

- Kortfilmen är den första veckan av långfilmsversionen. När Hampus lämnar Adrian väldigt abrupt kommer det som en chock. Adrian har förträngt att de haft det dåligt ett tag. De har haft ett ganska destruktivt förhållande. Hampus har känt att han inte kan leva sådär. Han måste därifrån för att inte gå under. Adrian har också känt det men inte erkänt det för sig själv. Mycket av långfilmen handlar om Adrians kamp för att få tillbaka Hampus. Att våga kämpa för kärleken. Och kanske inse misstagen han har gjort.
 
Det är mycket igenkänning i din kortfilm. Det här med uppbrott och kärleken som tar slut är universella teman som alla har någon koppling till. Varifrån kom inspirationen ifrån för dig?

- Efter två stycken samboförhållanden och två stycken separationer tog jag mig en funderare på vad som hade hänt, och varför. Till filmen har jag tagit personliga situationer och händelser, och blandat ihop dem, spetsat till vissa grejer. Tagit kanske en replik som fastnat hos mig och byggt en scen kring det.

- Det är en kliché, men många karaktärer har delar av mig. Fast det är inte så att någon representerar mig eller mina ex. Jag har också pratat med vänner om deras breakups. Och vissa grejer är bara påhittade. Vissa grejer är kanske en önskan om saker man hade velat hade hänt, eller hur man hade velat reagera eller agera.
 
 
Du har länge drömt om att göra långfilm och visa den på Göteborgs filmfestival. Nu är premiären bara en vecka bort - hur känns det?

- Overkligt...! Det är verkligen en skräckblandad förtjusning. Vissa dagar tycker jag det ska bli så spännande att visa upp det vi i vårt superteam har gjort under ett år. Andra dagar kan jag inte förstå hur det ens blev av.

- Vi hade ett litet och intimt team, och en ganska sluten process. Ibland har jag inte trott filmen skulle bli klar. Det har varit motigt, med många sömnlösa nätter. Vi har filmat filmen i sjok, kronologiskt. Tre dagars inspelning, sen har det gått en månad medan vi har väntat på årstiderna under ett års tid. Jag har alltid oroat mig för om vi kommer få ihop det. Därför känns det overkligt att det vi slitit ihop ska visas. Att andra ska se det.
 
"Are We Lost Forever" får sin världspremiär på Göteborgs filmfestival lördagen 25 januari. I huvudrollerna syns Björn Elgerd och Jonathan Andersson. Se fler filmbilder här...
 
| 19 januari 2020 15:00 |