Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 augusti 2024 | 04:00

Bäst på tv ikväll: Nikolaj Coster-Waldau imponerar i tät fängelsefilm från 2017

Vad gör man inte för att överleva bakom lås och bom?
Ikväll väntar ett fängslande fängelsedrama på tv, med självaste Jaime Lannister i huvudrollen.
 
”Shot Caller” heter en hyllad men ofta förbisedd dramathriller från 2017, om en banksnubbe som råkar köra ihjäl en vän på fyllan. Efter att ha begått sitt livs dummaste misstag får Jacob ett långt fängelsestraff. Inne i finkan blir han snabbt känd som ”Money”, och inser att han måste slåss och tuffa till sig för att överleva.
 
Parallellt följer vi hans liv efter fängelseåren - som ironiskt och tragiskt nog har gjort honom grovt kriminell. Nu planerar den tatuerade hårdingen en stöt som kan göra dem rika… samtidigt som Jacobs gamla liv knackar på, och sonen som han inte träffat på åratal dyker upp framför hans dörr.
 
Det är en rätt klassisk fängelsehistoria med ett spännande dilemma i fokus. Idén om att det amerikanska rättssystemet skapar brottslingar istället för att bota dem är tankeväckande och otäck. Regissören Ric Roman Waugh har också gjort den hyllade fängelsethrillern ”Felon” (2008) och har stenkoll på genren.
 
Framför allt är Nikolaj Coster-Waldau sevärd i rollen som en vanlig make och far som under filmens gång formas om till känslokall mördare.
 
- Det intressanta med honom är att han inte är kriminell. Han gör något väldigt dumt då han kör bil efter en drink för mycket och det får hemska konsekvenser. Men jag fann det intressant att man sätter en snubbe i den här miljön och ser om han kan överleva, vad som krävs för att överleva, säger skådespelaren till Heyuguys.
 
Här kan du se ”Shot Caller”:

● Ikväll 21:00 på TV6
● Repris söndag 00:45 på TV6
● Streama på Prime Video
 
Se trailern nedan.
 
| 6 augusti 2024 04:00 |