biotoppen

Skribent

Alexander Kardelo

16 september 2024 | 15:30

Biotoppen: Publiken sviker höstens svenska filmer

Uppföljare från Hollywood dominerar när svenskarna väljer biofilm.
Biotoppen från den gångna helgen är inte en munter syn. Amerikanska franchise-filmer dominerar medan höstens första svenska biofilmer blir helt bortvalda. Den mest sedda filmen är fortfarande Pixar och Disneys "Insidan ut 2", trots att den redan nu finns att köpa hemma på digitala tjänster.
 
Nummer 2 på listan är Tim Burtons knasiga komedi "Beetlejuice Beetlejuice" som visar att regissören fortfarande har en stark fanskara.
 
Barnfamiljer lockas också till "Dumma mej 4" som klättrade upp till tredje plats. Marvels "Deadpool & Wolverine" fortsätter locka publik, och topp-5 avrundar med sommarens succédrama "Det slutar med oss".
 
Dessvärre går det inte särskilt bra för höstens svenska filmer. Helgens stora premiär "Nova & Alice", med Josefin Asplund, Hedda Stiernstedt och ett gäng bra nyskrivna låtar, debuterar långt ned på listan på en 11:e plats. En anledning till floppen kan vara filmens tveksamma marknadsföring, som helt tonade ned en fin och emotionell kärlekshistoria mellan filmens två skådespelerskor. Endast 3357 personer dök upp för att se filmen i helgen.
 
Höstens svenska rysare "Äkta skräck" har efter en vecka på bio halkat ned från 9:e till 18:e plats.
 
Den ambitiösa svenska actionkomedin "Guy Manley", gjord av ett glatt kompisgäng från Västerås, fick gott om uppmärksamhet i media inför premiären: Men den väckte inte tillräckligt med intresse för att kvala in på topp-20. (Filmen är dock etta på bio i hemstaden Västerås!)
 
Lyckligtvis går det bättre för sommarens svenska film "Sommartider", där Gyllene Tiders poppiga origin story hittills har sålt 184 330 biobiljetter. Filmen håller sig kvar på en 10:e plats efter två månader på bio.
 

Biotoppen vecka 38

 
1. Insidan ut 2
2. Beetleuice Beetlejuice
3. Dumma mej 4
4. Deadpool & Wolverine
5. Det slutar med oss
6. Longlegs
7. Alien: Romulus
8. Speak No Evil (NY)
9. En liten bit av kakan (NY)
10. Sommartider
11. Nova & Alice (NY)
| 16 september 2024 15:30 |