När ”Den onda dockan” hade premiär 1988 utan varken stora namn eller budget var det inte många som väntade sig att den skulle bli en sådan enorm succé. Men publiken strömmade och framgången resulterade i en hel serie av filmer som utvecklade mördardockan Chuckys komplicerade historia. Vi sammanfattar filmerna och deras kvalitet.
Den onda dockan (1988)
Handling: Sexåriga Andy får en Good Guy-docka i födelsedagspresent av sin mamma, utan vetskapen av att den är besatt av en psykotisk seriemördares själ. Snart börjar dockan – Chucky – ha ihjäl folk till höger och vänster och ingen tror på Andy förrän det är för sent.
Film: Tom Holland regisserade med skurken från hans debutfilm ”Skräcknatten”, Chris Sarandon, i en av huvudrollerna som polis. Manus av Don Mancini som senare kom att skriva och även regissera flera andra filmer i serien. Chuckys riktiga namn Charles Lee Ray var en mix av verkliga mördarna Charles Manson, Lee Harvey Oswald och James Earl Ray. Brad Dourif spelade rollen och bidrog även till Chuckys röst. Filmen drog in över 40 miljoner dollar på en 9 miljoner dollars budget.
Betyg: En utmärkt rysare baserat på en befängd idé som funkar tack vare att man likt ”Hajen” suktar publiken med Chuckys uppenbarelse. En välgjord och spännande skräckfilm som håller än idag. Tveklöst om än kanske inte oväntat den bästa i serien. 4 av 5.
Den onda dockan 2 (1990)
Handling: Unga Andy, som besegrade Chucky i första filmen, har adopterats av fosterföräldrar men upptäcker snart att dockan fortfarande är ute efter honom.
Film: Regisserad av John Lafia, som var en av manusförfattarna till första filmen. Alex Vincent återvände i rollen som Andy medan hans fosterföräldrar spelas av veteranerna Jenny Agutter och Gerrit Graham.
Betyg: Typiskt underlägsen uppföljare mjölkar det fåniga konceptet som hanterades så väl i originalet. Några få spännande scener och en oväntad inspirerad final – i en leksaksfabrik – gör den här till den ojämnaste av Chucky-filmerna. 2 av 5.
Den onda dockan 3 (1991)
Handling: Numera tonåriga Andy skickas till militärskola, fortfarande plågad av trauma efter Chucky. Leksaksbolaget som först skapade Good Guy-dockan börjar återigen tillverka dockan och via omvägar får Chucky liv igen och söker återigen upp Andy.
Film: En av få långfilmer av regissören Jack Bender som senare arbetat på TV-serier som ”Lost” och ”Game of Thrones”. Mest ökänd för att enligt rykten ha inspirerat två tioåringar att mörda en yngre pojke vilket gjorde att flera videobutiker drog tillbaka filmen.
Betyg: Idéfattig (bekräftat av manusförfattaren Don Mancini själv) tredje omgång som med missriktad humor gör Chucky till mer av en clown än någon otäck skurk. Den absolut sämsta filmen i serien. 1 av 5.
Bride of Chucky (1998)
Handling: Chuckys gamla flickvän från när han var människa, Tiffany, återupplivar dockan som i sin tur förvandlar sin gamla flamma till docka likväl. Tillsammans åker de snålskjuts med ett ungdomspar på rymmen för att hitta en amulett som kan göra de mänskliga igen.
Film: Seriens skapare beslutade sig för att överge karaktären Andy och gå i en mer självironisk, ”Scream”-liknande riktning. Kinesiske regissören Ronny Yu anlitades efter att ha imponerat på producenten med ”The Bride with White Hair”, Jennifer Tilly spelar Tiffany och Katherine Heigl har en tidig roll som hjältinnan i ungdomsparet.
Betyg: En kul, fyndig uppföljare som injicerar en härlig dos humor och sarkasm i serien. Den lyfts ytterligare av Tillys hjärltiga insats och introduktionen av Tiffany vars glimt i ögat väger upp Chuckys barbariska metoder. Absolut roligast i serien. Fånig men underhållande. 3 av 5.
Seed of Chucky (2004)
Handling: Glen, sonen till Chucky och Tiffany, beger sig till Hollywood för att återuppliva sina föräldrar som är rekvisita i en skräckfilm med Jennifer Tilly i huvudrollen. När de försöker uppfostra sin son börjar de mörda folk i Jennifers närhet och gör henne gravid.
Film: Seriens skapare Don Mancinis regidebut som fortsätter i samma komiska anda som ”Bride of Chucky”. Både Tilly och rapparen Redman spelar sig själva medan ”Sagan om ringen”-stjärnan Billy Boyd gör rösten till sonen, Glen.
Betyg: Ojämn men stundtals rolig skräckfilm kombinerat med Hollywood-satir vars höjdpunkter är en hejdlöst kul Tilly som träffsäkert driver med sig själv. Med sina skämt om filmbranschen samt blinkningar till andra filmer så är det den mest självironiska i serien. 2 av 5.
Curse of Chucky (2013)
Handling: När Chucky anländer hos rullstolsbundna Nica dör hennes mamma samma natt under mystiska omständigheter. Medan Nicas familj hälsar på undersöker hon Chuckys förflutna och börjar misstänka att dockan lever.
Film: Don Mancini regisserar återigen men beslöt sig denna gång för att återvända till originalfilmens mer seriösa rysarton. Brad Dourif, Chuckys röst, dyker även upp i en tillbakablick och hans riktiga dotter Fiona spelar Nica. Jennifer Tilly och Alex Vincent (Andy från de två första filmerna) gästspelar.
Betyg: Även om det är beundransvärt att försöka göra Chucky läskig igen så funkar det inte lika bra i praktiken. Osympatiska karaktärer, underliga sidointriger samt några slut och twistar för mycket gör den till den konstigaste Chucky-filmen. 2 av 5.
Cult of Chucky (2017)
Handling: Nica har efter händelserna i ”Curse…” hamnat på mentalsjukhus där det snart dyker upp en Chucky-docka och patienter börjar dö på hemska sätt. Samtidigt torterar Andy, som terroriserades av Chucky som barn, originaldockan i sitt hem.
Film: Don Mancinis tredje film som regissör i serien och hans introduktion av flera Chuckys var ursprungligen tänkt för ”Den onda dockan 3”. Både Fiona Dourif, Alex Vincent och Jennifer Tilly från tidigare filmer i serien återvänder.
Betyg: Udda men ambitiös och tillräckligt skruvad del med flera inspirerade twistar, speciellt i slutet. Med sina våldsamma mord – inklusive en klacksko som mosar en mans huvud (!) – är denna den blodigaste i serien. 3 av 5.
Vilken är din favoritfilm med Chucky?