"Sämre kritik och fler läsare". Så förutspådde författaren Hans Koppel (egentligen: Petter Lidbeck) mottagandet för sin bok "Medicinen", när han följde upp en hyllad roman med en gladare chicklit.
Colin Nutleys lösa filmatisering av historien om 45-åriga Johanna, en blyg ensamstående journalist som hittar nytt mod i pillerburken, är på väg mot samma öde. Som ofta med publikfriande feelgoodfilmer lär kritikerna hitta många fel, men de många skratten i salongen under veckans premiärvisning talade sitt tydliga språk. Nutley håller fast vid sitt recept på publikframgång och kan just ha uppfunnit botemedlet för trista höstkvällar. I slutet av augusti har "Medicinen" premiär, med Helena Bergström i huvudrollen - ja, vem annars?
Regissören var själv på plats på Filmhuset i Stockholm, för att presentera sin första film på fyra år för inbjudna biografägare och journalister. Där jämförde han filmskapande med att åka på semester, med all glädje och stress som det innebär.
- Att planera semestern är kul, detsamma gäller förproduktionen. Att vara på semester är kul, men till slut vill man gärna bara komma hem. Det är sen när man sätter in bilderna i albumet, eller klipper filmen i klipprummet, som det börjar kännas riktigt fantastiskt. Då är man klar med tre månaders fysiskt jobb, berättar Colin Nutley.
- Att filma är fysiskt ansträngande. Det är många människor inblandade, och det kan uppstå många problem som inte har med filmen att göra.
Manuset är skrivet av Daniel Rehn och Edward af Sillén, som tidigare jobbat med Melodifestivalen. Colin Nutley träffade dem via frugan, Helena Bergström, som ledde festivalen år 2012.
- Vi pratade om film och jag berättade om mitt arbetssätt, att jag gillar att jobba i stunden. De ville skriva ett manus, jag sa att jag gärna tar emot det för att stoppa i en låda och aldrig läsa det. Det var okej för dem, skrattar han.
Vad gäller målgruppen för "Medicinen" svarar han:
- Efter några filmer känner man sin publik. De kommer ofta fram till mig på gatan och vill prata. Killar i 40-årsåldern tycker att "Nionde kompaniet" var bäst, för att de gjorde lumpen just när den kom. När par kommer fram och säger att de gillar "Black Jack", då förstår man att de själva går ut och dansar varje fredagskväll. Vi får se vilka som gillar den här. Jag hoppas att min publik kommer, men också att vi når bredare än så. Men det är inte "Änglagård".
Colin Nutley vill ogärna prata mer om sin film innan vi har fått se den. Men han hyllar sina skådespelerskor, både dem han jobbat med förut (Bergström, Katarina Ewerlöf, Maria Lundqvist och Ewa Fröling) och nykomlingarna (Cissi Forss och Susanne Thorson).
- Jag älskar att jobba med kvinnor. Vi har en fantastisk rollista och vi hade jättekul. Nu sjösätter vi båten och hoppas att den håller. Jag hoppas på en film som publiken kan ta till sina hjärtan, men nu vill jag bara springa iväg, säger Nutley.
"Medicinen" har biopremiär 29 augusti. Håll utkik efter vår recension inom kort.