Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

14 juli 2024 | 09:30

Stop motion-mästerverket "Coraline" firar 15 år med nypremiär på bio

Och födelsedagen till ära har den dessutom blivit remastrad.
Jag minns fortfarande första gången jag såg "Coraline", med goda vänner i en biograf där ljudet från salongen bredvid tog sig igenom och störde vår upplevelse. Irriterande, javisst, men fortfarande en magisk upplevelse att få se Neil Gaimans underbara bok få liv av Henry Selick, mannen som regisserade "Nightmare Before Christmas".
 
Det är en varm och spännade film, som redan då såg riktigt bra ut. När den nu firar 15 år (vad tiden går) är det i en remastrad version, så den lär lär vara snyggare än någonsin.
 
"Coraline" berättar historien om en nyfiken flicka (det vill säga titelkaraktären) som hittar en mystisk dörr i familjens nya lägenhet. Den leder till en skenbart likadan våning med kompletta kopior av hennes mamma och pappa, förutom att dom har knappar till ögon. Där är allt nästan likadant som hemma, fast mycket bättre, till en början i alla fall... Ända tills Coraline upptäcker att den nya mamman vill hålla kvar henne där för evigt. Nu måste hon ta sig därifrån och rädda sina riktiga föräldrar! 
 
I sin recension för MovieZine motiverade Lina Jokelainen sina fyra på följande vis:
 
"Tillsammans med denna stop motion-animation utgör regissören Henry Selick ett kärt återseende i Hollywoods animationslandskap. Coraline är en egensinnig huvudkaraktär som tillsammans med en fantasifull och inspirerande animering och en stor dos svärta, kommer att förföra stora som små hjärtan."
 
"Coraline" återvänder till biografer över hela landet den 15 augusti.
 
 
| 14 juli 2024 09:30 |