Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

14 juli 2024 | 08:15

Ikväll på tv: Högt tempo i kultklassikern som blev Tom Cruises stora genombrott

Uppföljaren till "Top Gun" blev kanske en större succé, men visst håller originalet än idag.
Är Tom Cruise den sista stora Hollywoodstjärnan? Ibland känns det så. Och allting började med "Top Gun".
 
Eller kanske precis innan. Han hade trots allt redan börjat göra sig ett namn, fast det var med "Top Gun" som genombrottet blev ett faktum och den stigande stjärnan fästes på Hollywoods himlavalv.
 
I den här filmen spelar Cruise Maverick, som blir antagen vid marinens berömda elitskola för blivande attackflygare. Där träffar han den kvinnliga instruktören Charlie, som även har en del att lära ut efter lektionstid. En olycka inträffar som Maverick tar på sig skulden för och han tappar helt lusten för flygningen. Men så hamnar de unga och äregiriga flygarna mitt i en livsfarlig konfrontation med främmande makt där Maverick ser sin chans att ta revansch.
 
MovieZines chefredaktör Alexander Kardelo recenserade "Top Gun" och gav den en lagom uppskattande trea, med motiveringen att filmen egentligen är:
 
"Ett enda stort publikfrieri till film. Här finns nog med grabbighet och TV-spelsliknande flygscener för den manliga publiken och män i bar överkropp samt lämpligt ljussatta sexscener för att tillfredsställa den kvinnliga. För fans av Cruise och stridsflygplan är det mumma rakt igenom. Cruise är självfallet som gjord för rollen, den ultimata kombinationen av kaxig skitstövel och känslig romantiker."
 
Och det blir aldrig tråkigt:
 
"Är det något regissören Tony Scott var bra på så var det tempo. Mellan flygscenerna är det kvicka repliker och rapp dialog som gäller."
 
Här kan du se "Top Gun":
 
• Ikväll 21:00 på TV3
• Streama på Netflix, SkyShowtime eller Viaplay
• Hyr eller köp på SF Anytime eller iTunes  
 
 

Läs också: Visste du att... Tom Cruise kunde ha spelat Edward Scissorhands

 
| 14 juli 2024 08:15 |