Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

3 oktober 2024 | 22:00

Nu vet vi äntligen vem trollkarlen är i "Maktens ringar"

MovieZine snackar med "Maktens ringar"-skådespelaren som berättar att han "blev helt paff" när han fick reda på vem han spelade.
Spoilervarning om du inte har sett finalavsnittet ur nya "Maktens ringar"-säsongen.
 
Vi hade redan inför premiären av den andra säsongen av "Maktens ringar" fått bekräftat från seriens skapare att det någon gång under säsongen skulle avslöjas vem Främligen var. Nu är det gjort!
 
MovieZine fick en pratstund med Daniel Weyman, som spelat den mystiska trollkarlen ("Främlingen") under de två första säsongerna av "Maktens ringar". Och i veckans säsongsfinal så avslöjades det slutligen att det var Gandalf han spelade.
 
Weyman har själv inte vetat vem han spelat och trodde under en kort stund under den första säsongen att han spelade Sauron. Tills han vände blad i manuset och det stod att han inte var det.
 
Nu berättar han för MovieZine hur det gick till när han själv fick veta. En vecka innan insidan av Tom Bombadils hus skulle rivas i inspelningsstudion för att ge plats åt något annat som behövde spelas in under säsongen, så fick Weyman ett samtal med seriens showrunners:
 
- Vi var bara på det sjätte avsnittet då, men våra showrunners berättade att det fanns något jag behöver säga i det åttonde avsnittet där inne också. "Sätt dig ned, så ska vi berätta för dig vad folk kommer att kalla honom". 
 
- Jag hade hört så många olika teorier från fans, som alla tycks vara så efterforskade. Men man berättade i alla fall att folk skulle börja kalla mig Gandalf i serien. Och jag blev helt paff, för det är ju ett så ikoniskt namn. Det jag gillade med att läsa det i manuset sedan, var att det här var ett namn som kom från vad andra redan hade börjat kalla honom. Och att han kände att det var något som skulle fastna. 
 

"Rädd för vad han skulle kunna göra"

 
Herr Stor-alv "Grand Elf" blev alltså Gandalf när han själv fick bestämma. 
 
Personligen så gillar jag att namnet kommer från det här hobbit-liknande folkslaget, som vi ju vet kommer att betyda väldigt mycket för honom i framtiden. Så faktumet att hans namn kommer därifrån knyter ju det bandet ännu mer. Något Weyman håller med om och nu hoppas få återvända till rollen under en tredje säsong (som inte officiellt har beställts av Prime Video ännu).
 
- Om jag får chansen att spela honom i fler säsonger nu så tycker jag att vi genom "Främlingen" har lyckats öppnat upp vem han verkligen är i grunden. Hans värme och nästan barnsliga nyfikenhet. Förmågan att lära sig och ta efter av vad andra gör. Och faktumet att han kan ha fel och lära sig av sina misstag. 
 
Vi fick ju även en scen förra säsongen när han dödade eldflugorna och kände av vilken makt han egentligen har. Hur det var att ta liv. Jag tänker att det lär vara något vi får återkomma till också?
 
- Det tror jag verkligen. Och det finns ju långt senare i handlingen även en period då han är uttryckligt rädd för vad han skulle kunna göra, om han tog ringen själv. Det är verkligen något jag gillar med Gandalf, att han har den här medvetenheten om hur mycket makt han faktiskt besitter.
 
- Men att nå fram till den visheten vi vet att han kommer ha då, kräver ju att han har gått igenom mycket och fått väldigt många erfarenheter fram tills dess också. Där han har chans att lära sig av sina misstag och vilja bli bättre än han varit. 
 
Här kan du se hela vårt samtal med Daniel Weyman om Gandalf och den andra säsongen av "Maktens ringar": 
 
 
| 3 oktober 2024 22:00 |