Film

Skribent

Anders Nilsson

22 februari 2021 | 15:00

De 25 bästa vuxenfilmerna att streama på Disney Plus

Redo för barnförbjudna filmtips? Mycket 1990-tal blir det när Anders Nilsson botaniserar bland vuxenutbudet från nylanserade Star på Disney+.
Ibland behövs en paus från Star Wars-universumet. Indiefilm, drama, svulstig action, komedier och matinéäventyr – på Disney+ finns både smalare titlar och popcornrullar. Här är 25 höjdare som går att streama från den 23 februari när nya sektionen Star lanseras.
 
 
 
Deadpool (2016)
Inte en dag för tidigt. Efter en aldrig sinande ström av barntillåtna Marvel-filmer, fick antihjälten Deadpool äntligen sin egen solofilm. Ryan Reynolds fungerar väldigt bra i rollen, vars främsta behållning är när skurkar peppras med gliringar.
 
The Secret Life of Walter Mitty (2013)
Precis som komikerkollegorna Adam Sandler och Vince Vaughn, blickar Ben Stiller ibland åt dramahållet. Här är han en försynt Life Magazine-anställd, i en jakt på ett försvunnet fotonegativ som bland annat tar honom till Island. Vackert fotat och rakt igenom feelgood för själen.

Ruby Sparks (2012)
“Quirky” indie-romcom har vissa konnotationer. Roligt, kvickt och knasigt ska det vara när tillvaron sorteras. Utan att bli kliché, uppfyller fantasifulla “Ruby Sparks” kriterierna. Kemin blir extra naturlig då Zoe Kazan (även manus) spelar mot äkta maken Paul Dano.

Cyrus (2010)
Jonah Hill, född att spela störig. I denna dramakomedi agerar han en överbeskyddande son, som inte vill släppa taget om sin mamma (Marisa Tomei) när hon träffar en ny karl (Jon C. Reilly). Pratigt och kul av mumblecore-bröderna Mark och Jay Duplass.
 
Crazy Heart (2009)
Jeff Bridges är fantastisk som nerdekad singer/songwriter, i denna berörande historia. Han tackade först nästan nej till rollen men vändpunkten kom när tankarna kring musiken började sätta sig. Tur var väl det. Att Bridges sjunger själv i filmen gör halva grejen.
 
 
Djävulen bär Prada (2006)
Mode- och journalistvärlden kan vara lika lockande som skoningslös. I alla fall enligt bilden som ges här, när Meryl Streep lyser som en Anna Wintour-esque chefredaktör för en prestigefull tidning. Anne Hathaway övertygar som hennes målmedvetna adept.

The Last King of Scotland (2006)
Historiskt drama om Ugandas diktator under 1970-talet. Forest Whitaker gör ett magnifikt personporträtt av Idi Amin och har sagt att den Oscarsbelönade rollen var svår att skaka av sig. Förståeligt, med tanke på hans omvittnade dedikation för att fånga vansinnet.
 
25th Hour (2002)
Mästerligt av Spike Lee, om New York-bon Monty (Edward Norton) som spenderar ett sista omvälvande dygn i frihet inför ett längre fängelsestraff. Som första Hollywoodfilm att förhålla sig till 9/11 med anpassade manusförändringar, ges den en särskild nerv.
 
High Fidelity (2000)
Det är fullt upp för John Cusacks skivbutiksägare, när viktiga album ska rangordnas och känsloliv redas ut. Man behöver inte ha läst Nick Hornbys semibiografiska roman för att njuta av denna nostalgitripp. Se även den kortlivade serien med samma namn från 2020.
 
 
Boys Don’t Cry (1999)
Kimberly Peirces uppmärksammade indiefilm om mordet på Brandon Teena i 1990-talets Nebraska, är en påminnelse om de många hatbrott som fortfarande sker mot transpersoner. Fruktansvärt starkt, med Oscarsvinnande- och nominerade Hilary Swank och Chloë Sevigny. 
 
Office Space (1999)
Skojig igenkänningskomik för alla som vet vad det vill säga att stångas mot såväl kopieringsmaskiner som byråkrati. Tittare med erfarenhet av kontorslandskap eller annan pappersslukande verksamhet, har att se fram emot en förlösande “våldsscen”.

Den tunna röda linjen (1998)
Hajpen var enorm när kufen Terrence Malick skulle släppa sin första långfilm på 20 år. Det kanske inte blev den krigsfilm folk hade tänkt sig, allra minst de medverkande skådisarna, varav flera blev bortklippta. Dock sevärd, i all sin konstnärligt reflekterande form.

Rushmore (1998)
Svag för charm? Missa då inte denna tidiga Wes Anderson-rulle i privatskolemiljö, där handlingen följer en driven men strulig 15-årig student. Detta var Jason Schwartzmans filmdebut och kom precis som Bill Murray att medverka i flera av Andersons senare filmer.
 
 
Starship Troopers (1997)
Ingen kan beskylla Paul Verhoeven för att vara fin i kanten. Mustig sci fi-action blir det när insektoid ondska ska bekämpas och mänsklighetens interstellära framtid tryggas. Genom åren har “Starship Troopers” växt i anseende bland kritiker, inte minst för dess politiska satir.

Con Air (1997)
I Jerry Bruckheimers hårt producerade värld, är det ofta en fin gräns mellan störtlöjligt och tufft (nåja). Låt detta bli filmkvällens guilty pleasure, om livsfarliga brottslingar på rymmen, i ett flygplan, i en öken. Nicolas Cages hjälte chefar som bara han kan.

Braveheart (1995)
Vid det här laget har väl varenda (s)kotte sett Mel Gibsons mäktiga krigsepos om William Wallace, som i slutet av 1200-talet stred för Skottlands självständighet. Kanske kan en omtitt locka att se “Robert the Bruce” från 2019, där Angus Macfadyen repriserar sin kungaroll?

Quiz Show (1994)
Baserat på de amerikanska frågesportskandalerna under 1950-talet, berättas historien om NBC:s dragplåster “Twenty-One” och spelet bakom kulisserna. Ralph Fiennes och John Turturro är utmärkta som rivaler i de riggade tävlingarna. Höga halter av cynism utlovas.
 
 
Speed (1994)
Det finns vissa action man återvänder till. “Speed” är en sådan film, tokeffektiv i all enkelhet. En bombhotad buss skenar iväg och måste räddas av team Keanu Reeves och Sandra Bullock. Inga konstigheter. Är det för mycket begärt att hoppas på en återförening?
 
Den vilda jakten på lycka (1989)
Intensiv, svart komedi i regi av Danny DeVito. Han spelar även advokaten som hamnar mitt i ett äktenskapsbråk. Luften självantänder när Michael Douglas och Kathleen Turners bittra makar går lös på varandra – en fröjd att se denna tajta skådespelartrio i absolut högform.

Good Morning, Vietnam (1987)
Krig och komedi är två genrer som är knepiga att förena, men Robin Williams om någon kunde ro iland det. Få var så bra på att sprida hopp och glädje i mörkret, som kungen av improvisation. Här briljerar han som radiopratare i Saigon under Vietnamkriget.
 
 
The Color of Money (1986)
Biljardspelaren "Fast Eddie" Parker ska ha inspirerat Paul Newmans fifflare i “The Hustler” (1961). 25 år senare är samma rollfigur mentor för Tom Cruises ivriga talang. Spelsuget smittar av sig och som vanligt tar Martin Scorseses regi fram det bästa ur alla.

Flugan (1986)
Vad vore filmhistorien utan David Cronenbergs skruvade hjärna? Här han dessutom redan starkt material att jobba med, i en nyinspelning som står på egna muterade ben. Jeff Goldblum engagerar som forskaren som får betala ett högt pris för sina teleporteringsexperiment.

Den vilda jakten på stenen (1984)
1980-talet kokade nästan över av hurtiga skattletare. Från “Indiana Jones” och lökiga kopian “Kung Solomos sk(r)att”, till denna vilda jakt på en ädelsten. Trojkan Michael Douglas, Kathleen Turner och Danny DeVito roar i ett tidstypiskt matinéäventyr.
 
Large aab094c6ed2074c0cd9a7ef74257afd9 9to5
 
9 to 5 (1980)
1973 grundades organisationen 9to5 för att förbättra arbetsvillkoren för kvinnor. Sju år senare kom den firade komedin på samma tema. Som hämndlystna sekreterare ser vi Jane Fonda, Lily Tomlin och Dolly Parton, vars titellåt blev den omedelbara superhit vi alla känner igen.
 
The French Connection (1971)
Innan William Friedkin skrämde världen med “Exorcisten”, regisserade han Gene Hackman och Roy Scheider i denna 1970-talsklassiker. Inget span på knarksmugglare i New York utan en spektakulär biljakt, så bulla upp med donuts och kaffe. Ett måste för fans av snutfilm.
 
Ett abonnemang på Disney+ kostar 89 kr i månaden eller 890 kr för ett helår. Läs mer och börja streama på disneyplus.com.
| 22 februari 2021 15:00 |