Film

Skribent

Jenny Ahonen

17 oktober 2016 | 18:00

11 starka dokumentärer på Netflix

Letar du nya, fängslande Netflix-dokumentärer? MovieZine tipsar om 11 spännande filmer om verkligheten.
När dokumentärserien "Making a Murderer" släpptes på Netflix i slutet av 2015 blev den vinterns stora tv-snackis. Men krimdokumentären är inte den enda fängslande filmen om verkligheten som streamingsidan har att erbjuda. Här är 11 andra starka dokumentärer som finns att se på Netflix.

Amanda Knox (2016)




Den nysläppta dokumentären "Amanda Knox" utgår från premissen som huvudpersonen själv presenterar i filmens inledning: "Antingen är jag en varg i fårakläder, eller så är jag en av er." Amerikanskan greps av polis när hon studerade Italien 2007, efter att hennes rumskamrat funnits mördad. Media spekulerade vilt kring hur mordet skulle ha gått till och den italienska polisen spekulerade nästan lika vilt - vilket kom att påverka de följande rättegångarna. I dokumentären berättar bland andra Knox själv om händelserna. 

Requiem for the American Dream (2015)




Samhällsdebattören Noam Chomsky är en av världens viktigaste intellektuella röster. I "Requiem for the American Dream" närmar sig filmarna Peter D. Hutchison, Kelly Nyks och Jared P. Scott den systemkritiska tänkaren för att diskutera hur koncentrationen av makt och pengar har polariserat det amerikanska samhället. Med lugn, kunskap och klarsynthet delger Chomsky pedagogiskt sin syn på hur USA:s ekonomi har riggats för att gynna de redan rika.

Virunga (2014)


Large 91ca4a5a4b0c46ac89db6de623c7d358 471896959 1280x720

Bergsgorillan är en akut hotad djurart. Hälften av de idag knappt 700 existerande individerna lever i Virungabergen vid Kongos gräns. "Virunga" följer en rad eldsjälar i områdets nationalpark, som arbetar med att försvara gorillorna mot farorna som hotar dem - tjuvskyttar, beväpnad militär och de krafter som slåss om kontroll över Kongos rika naturtillgångar. Filmaren Orlando von Einsiedel möter bland andra en belgisk miljövårdare och en före detta barnsoldat som nu arbetar som parkvakt.

Cowspiracy (2014)




I "Cowspiracy" undersöker Kip Andersen och Keegan Kuhn vilka effekter djurhållning har på miljön, och varför miljöorganisationerna hellre pratar om bilavgaser än kofisar. Dokumentären drar ibland, som titeln antyder, åt det konspirationsteoretiska hållet. Men utöver en rad spekulationer om bland annat samband mellan mejeriprodukter och ohälsa presenterar den också några oförnekbara sanningar. Filmen tvingar oss att inse att vi, för att minska klimatkrisens negativa effekter, måste göra större förändringar i vår livsstil än vad vi kanske vill.

Blackfish (2013)




20 år efter "Rädda Willy" kom filmen "Blackfish", om späckhuggaren Tilikum. Filmen visar hur Tilikums och andra vilda djurs liv ser ut i fångenskap, i amerikanska akvarieparker. Genom nyhetsklipp, reklamfilmer, intervjuer med forskare och före detta späckhuggartränare försöker Gabriela Cowperthwaite förstå hur djuren påverkas av instängdheten, och hur det kommer sig att Tilikum har haft ihjäl tre tränare sedan han tillfångatogs. 

What Happened, Miss Simone? (2015)




En av musikhistoriens mest unika röster gav Nina Simones musik ett alldeles eget uttryck. "What happened, Miss Simone?" berättar om artistens musikkarriär och politiska aktivism - som inte sällan gick hand i hand. Det är en berättelse som till stor del präglats av Simones psykiska problem. Dess konsekvenser blir emellertid endast betraktade utifrån, via - likväl - fängslande konsertklipp, gamla intervjuer och vänners vittnesmål. Att verkligen ta sig in i stjärnans inre misslyckas regissören Liz Garbus tyvärr med. 

Miss Representation (2011)



I "Miss Representation" undersöker filmmakaren och skådespelaren Jessica Congdon Newson sambanden mellan kvinnors maktposition i det amerikanska samhället och hur kvinnor porträtteras i landets populärkultur. Pedagogiskt reflekterar hon över hur fiktiva kvinnokaraktärer både speglar och påverkar sin samtid. Komplexa ämnen kokas ner och blir ibland väl förenklade, men dokumentären kan tjäna som en ögonöppnare för nybörjarfeministen.

The Hunting Ground (2015)




"The Hunting Ground" är gjord av Kirby Dick och teamet bakom "The Invisible War" (2012). Medan den senare dokumentären granskar våldtäktsepedimin inom den amerikanska armén tittar den första närmre på hur våldtäktskulturen ser ut på landets collegeskolor. I filmen får offer möjlighet att berätta om sina erfarenheter av att bli nedtystade och skambelagda, och om att fortsätta sin utbildning medan man kämpar för rättvisa.

Alive Inside (2014)




I "Alive inside" undersöker Michael Rossato-Bennett musikens kraft. I filmen berättar Dan Cohen om sin organisation Music & Memory, som arbetar med musik för att väcka minnen till liv hos patienter som lider av demens eller annan minnesförlust - som ett experimentellt komplement till den vanliga vården. Det är både sorgligt och upplyftande att se hur gamla, trötta själar vitaliseras med hjälp av nostalgiska melodier. I vissa scener är det som att se mirakel inträffa.

Planet Earth (2006)




På Netflix finns många fina naturdokumentärer att se. "Planet Earth" är den mest heltäckande och kanske också den vackraste. Dokumentärserien, som producerats av BBC, kartlägger vår världs naturliga mångfald - från Mexikos grottor till Afrikas savanner, via Arktis isar. Naturfilmslegenden David Attenborough guidar tittarna bland de häpnadsväckande filmsekvenserna. Efter varje avsnitt visas klipp som avslöjar utmaningarna med att filma serien.

McCullin (2012)




Don McCullin brukar beskrivas som världens främsta krigsfotograf, och har inspirerat många av dagens fotojournalister. I dokumentärfilmen som bär hans namn berättar han för David och Jacqui Morris om hur det är att arbeta med att täcka krig och humanitära katastrofer. Det är en känslosam historia om McCullins egna erfarenheter, men också en berättelse om den bransch som han har verkat i under 30 år.

Vilka är era favorit-dokumentärer just nu? Tipsa gärna nedan om fler titlar som finns att streama.
| 17 oktober 2016 18:00 |