För den oinvigde: Cinemateket, som har sin aktivitet på Filmhuset vid Gärdet i Stockholm, är en filmklubb anordnad av Svenska Filminstitutet på uppdrag av regeringen. Syftet är att tillgängliggöra filmer som inte visas på den ordinarie repertoaren, såsom äldre och utländska filmer. Man gör helt enkelt filmhistorien levande för allmänheten.
Programmet är väldigt brett och riktar sig därför både till inbitna filmentusiaster och till dem som kanske inte är så bekanta med filmhistorien. Det går alltså att beskåda allt ifrån Hitchcock-klassiker till ungersk politik från 60-talet.
Vi kommer varje vecka att tipsa om några av de många filmerna som visas hos Cinemateket.
På måndag visas Marcel Carnés "Dimmornas Kaj" från 1938. Carné var en av de viktigaste filmskaparna inom det som kallades den poetiska realismen som uppstod i Frankrike på 30- talet. I "Dimmornas kaj" spelar Carnés frekvente kollaboratör Jean Gabin en desillusionerad desertör som träffar en sjuttonårig skönhet på en hamnkrog i Le Havre. En mycket mörk fransk film noir som egentligen skulle ha gjorts för det tyska produktionsbolaget Ufa, men Goebbels tyckte att Jacques Préverts manus var alldeles för dekadent. (OBS! Visningen sker på biograf Victoria och inte i Filmhuset).
Är man sugen på lite kannibalsex med Vincent Gallo bör man gå och se Claire Denis "Trouble Every Day" på lördag. Filmen är Denis mest ifrågasatta film och fick folk att kasta sig ut från premiärvisningen i Cannes. Fotot är gjort av Denis ständiga fotograf Agnès Godard (förövrigt inte släkt med Jean-Luc Godard) och musiken är gjord av Tindersticks. På tisdag visas också Denis "U.S. Go Home" (även den med Vincent Gallo) om en grupp tonåringars tillvaro vid en amerikansk militärbas i Parisförort 1965. Filmen var Denis bidrag till en filmserie där nio regissörer gjorde varsin film om sin ungdomstid.
Svensk film blir denna vecka representerad av bl.a. "Barnens Ö" av Kay Pollak, där 10-åriga Reine skippar kollot och istället driver runt i Stockholm. En intressant sorts coming-of-age- historia fylld med charmig melankoli och livsåskådningar. Baserad på P.C. Jersilds klassiska roman från 1976 och med musik av Jean Michel Jarre.
En sak man heller inte får missa är specialvisningen av Buster Keaton’s "Skepp ohoj!" ("The Navigator") från 1924, som ackompanjeras av levande pianomusik. De tidigare visningarna av Buster Keatons filmer har dragit stor publik och för de som inte har sett hans filmer så är det något jag verkligen rekommenderar att göra. Att dessutom få se en stumfilm med livemusik är en tillställning man sällan får ta del utav. "Skepp ohoj!", som handlar om en bortskämd miljonärsson som tillsammans med sin societetsflickvän upptäcker att de är ensamma på en drivande atlantångare, var förövrigt Keatons största publiksuccé.
För de som inte är bekanta med Cinemateket följer här lite info:
Cinemateket, som har sin aktivitet på Filmhuset vid Gärdet i Stockholm, är en filmklubb anordnad av Svenska Filminstitutet på uppdrag av regeringen. Syftet är att tillgängliggöra filmer som inte visas på den ordinarie repertoaren, såsom äldre och utländska filmer. Man gör helt enkelt filmhistorien levande för allmänheten. Programmet är väldigt brett och riktar sig därför både till inbitna filmentusiaster och till dem som kanske inte är så bekanta med filmhistorien. Det går alltså att beskåda allt ifrån Hitchcock-klassiker till ungersk politik från 60-talet.
Cinemateket har också förhandsvisningar för sina medlemmar, specialvisningar som t.ex. stumfilmer ackompanjerade av livemusik samt intressanta intervjuer, föreläsningar och diskussioner. Nytt för i år är också ”Actors Studio” där man bjuder in speciella personer från filmvärlden för att ta del i intressanta samtal, inspirerad av den legendariska ”Inside the Actors Studio” med James Lipton. Tidigare gäster har varit Catherine Deneuve och Hoyte van Hoytema, och denna månad är den danske regissören Susanne Bier gäst.
För att ta del av det unika filmutbudet på Cinemateket gäller det att man är medlem. Det enklaste att göra, speciellt om man bara vill prova på, är att skaffa ett vanligt medlemskort, vilket är gratis att skaffa. Filmvisningarna kostar därefter 65 kr, förutom specialvisningarna som kan variera i pris. Sedan finns också Årskortet, där man betalar 180 kr per år respektive 45 kr i biljettpris, och VIP-kortet som kostar 750 kr för ett halvår och ger fri entré på alla visningar.