Film

Skribent

Alexander Svensson

1 augusti 2024 | 12:00

Doug Liman är fortfarande arg på Amazon efter "Road House": "Fick inte en spänn"

Doug Liman är fortfarande arg på Amazon efter att de släppte "Road House" på streaming tidigare i år.
Regissören Doug Liman orsakade visst rabalder i våras när han lovade att bojkotta premiären av sin egen film, "Road House" med Jake Gyllenhaal. I slutändan dök han upp ändå, men rubriker blev det. Orsaken till alltihop var att Liman var sur på att Amazon valde att släppa filmen direkt på streaming istället för på bio. Nu har Liman i intervju med IndieWire förtydligat varför det gjorde honom så upprörd.
 
- Mitt problem med "Road House" är att vi gjorde filmen för MGM och för att gå på bio, alla fick betalt som om den skulle gå på bio, och sen ändrade Amazon sig plötsligt och ingen blev kompenserad. Glöm effekten på industrin - 50 miljoner männsikor såg "Road House" - jag fick inte en spänn, Jake Gyllenhaal fick inte en spänn, Joel Silver fick inte en spänn. Det är fel. 
 
Jake Gyllenhaal i "Road House", som Doug Liman regisserade.
 
Limans problem är således att han inte fick betalt som han skulle, snarare än streaming i sig, vilket absolut är förståeligt, och dessutom ett rimligt klagomål. För att vara extra tydlig betonar Liman att han inte har några problem med att filmers görs för och släpps direkt till streaming.
 
- För det första, jag har inga problem med streaming. Vi behöver streamingfilmer eftersom vi behöver arbete för författare, och regissörer, och skådespelare, och alla filmer behöver inte visas på bio. Så jag är en stor vän av tv-serier, av streamingfilmer, av biofilmer, vi borde ha allt.
 
Limans nya film, "The Instigators" med Matt Damon får en begränsad biopremiär i USA och går sedan upp på Apple TV+. Förhoppningsvis fick Liman ordentligt betalt den här gången.
| 1 augusti 2024 12:00 |