Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 augusti 2024 | 11:00

"Dyster som fan" - den sågade komedin är filmsommarens senaste stora bioflopp

Det går bra för många av sommarens senaste biofilmer men nya ”Harald och den magiska kritan” går varken hem hos publik eller kritiker.
Inledningsvis såg det mörkt ut för sommarens biofilmer. När första stora sommarfilmen ”The Fall Guy” floppade spådde experter den värsta filmsommaren på länge och det gick inte mycket bättre för hyllade "Furiosa: A Mad Max Saga".
 
Men så småningom tog det sig med populära succéer som ”Deadpool & Wolverine”, ”Insidan ut 2” (som blev den största animerade filmen genom tiderna) och till och med den hajpade indieskräckisen "Longlegs".
 
Däremot kan Sonys nya komedi ”Harald och den magiska kritan” sålla sig till sommarens floppar då den snabbt störtdök efter premiären förra helgen. Filmen bygger på Crockett Johnsons barnbok från 1955 och är regisserad av Carlos Saldanha (”Ice Age”, ”Rio”). ”Shazam”-stjärnan Zachary Levi spelar huvudrollen som en man vars lila krita ger liv till vad han än ritar.
 
Filmen är måhända ingen av sommarens stora blockbuster men med en budget 40 miljoner dollar släpptes den på 3300 bioskärmar och spelade endast in sex miljoner i USA under premiärhelgen, skriver Slashfilm. Den landade på biotoppens sjätte plats, efter ”Insidan ut 2” som är inne på sin åttonde vecka.
 
Som en parantes spelade den på fler skärmar än Pixars uppföljare och drog dessutom bara in tre miljoner internationellt. Att den totalsågats av kritiker har knappast hjälpt den på traven. ”Dyster som fan”, ”onödigt lång och komplicerad” och ”till och med en förolämpning mot skärmarna den visas på” är några av kritikers kommentarer.
 
Filmen har inget svenskt premiärdatum och kommer sannolikt inte släppas på biograferna, om ens på digitala plattformer. 2024 är inte starkaste året för Sony som även släppt floppar som ”Madame Web” och ”Fly Me to the Moon” - tack och lov för ”Katten Gustaf - Filmen”...
| 6 augusti 2024 11:00 |