Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 september 2024 | 09:30

Dystopiska dokumentären ”2073” är en varning inför framtiden

Oscarsvinnande dokumentärfilmaren Asif Kapadia skiftar genre.
Vart är världen på väg? Det kan man fråga sig varje gång nya rubriker påminner oss om en värld med krig, klimatförändringar och knäppgökar på presidentposter. Fake news, AI, sociala medier och rika knösar som Elon Musk hjälper inte heller till att förena mänskligheten, men snarare tvärtom.
 
Det är iallafall utgångspunkten för Asif Kapadias nya film ”2073”, en slags genreöverskridande sci-fi/dokumentär från framtiden, som ska försöka varna oss med hopp om en förändring.
 
Kapadia är mest känd för hyllade dokumentärfilmer som ”Senna” och ”Amy”, men denna verkar klart annorlunda. Variety beskriver filmen som en ”experimentell dystopisk thriller” som både provocerar och är obekväm att se. Men regissören hoppas att publiken ska känna ”vad som kommer allt närmare oss” - en varning från en möjlig framtid.
 
”Dokumentären” som består av äkta klipp från hela världen varvas med fiktion. Skådespelaren Samantha Morton spelar överlevaren som år 2073 gömmer sig under mark, och plågas av mardrömslika minnen. Vad har hänt på planeten Jorden?
 
Filmen har hämtat inspiration ur den franska kortfilmen ”La Jetée” (1962) som i sin tur inspirerade Terry Gilliams dystopiska thriller "De 12 apornas armé" (1995).
 
"2073" får idag världspremiär på Venedigs filmfestival. Se trailern nedan.
 
| 3 september 2024 09:30 |