Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 juli 2024 | 15:30

Ett år kvar till nya "Jurassic World"! Här är allt vi vet

Scarlett Johansson blir jagad av dinosaurier i Gareth Edwards regi. Ett nytt kapitel i "Jurassic"-sagan får biopremiär 2 juli 2025.
Den sjunde "Jurassic"-filmen är nu under inspelning, och om bara ett år är det dags att ladda upp med popcorn för en storslagen biopremiär. MovieZine summerar allt som hittills är känt om storfilmen som kan bli 2025 års mest efterlängtade.
 

Vad handlar "Jurassic World 4" om?

 
Handlingen hålls hemlig, och än så länge finns det ingen officiell synopsis. Men vi har fått höra att den följer en grupp bestående av tre vuxna och tre tonåringar, som hamnar på Isla Nublar med de dinosaurier som finns kvar där. Sen blir det skrik och spring, som vanligt.
 
Filmen ska bli "början på en ny era" för den här franchisen, vilket innebär att man hoppas sätta igång en ny trilogi, med helt nya karaktärer i fokus.
 
 

Vilka ska med på menyn... jag menar, äventyret?

 
Det stora affischnamnet är Scarlett Johansson, som har längtat i åratal efter att få vara med i en "Jurassic"-film. Vem hon spelar är dock inte känt.
 
Med på resan finns också Jonathan Bailey ("Familjen Bridgerton"), Mahershala Ali ("Leave the World Behind"), Rupert Friend ("Hitman: Agent 47") och Manuel Garcia-Rulfo ("The Lincoln Lawyer"). Filmens ungdomar spelas av Luna Blaise ("Manifest"), David Iacono ("Dead Boy Detectives") och Audrina Miranda i sin filmdebut.
 
Men räkna inte med att någon av de tidigare skådisarna, som Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Sam Neill eller Laura Dern återvänder.
 

Sci-fi-van regissör bakom nya "Jurassic"

 
Först var det tänkt att David Leitch ("The Fall Guy") skulle få uppdraget. När actionregissören lämnade projektet gick jobbet över till Gareth Edwards. Han har visat att han kan göra spektakulära filmer på relativt låg budget (se "Monsters" och "The Creator") lika bra som han handskas med stora franchiser ("Rogue One: A Star Wars Story" och 2014 års "Godzilla").
 
 
Edwards får dessutom jobba med en av sina idoler, Steven Spielberg, som producerar den nya filmen. Manus skrivs av David Koepp vilket knyter ihop säcken fint - han skrev även originalfilmen "Jurassic Park"(1993) och uppföljaren "The Lost World" (1997).
 

Men vad ska filmen egentligen heta?

 
Glöm "Jurassic World 4" - den nya filmen ska som sagt bli en nystart med troligtvis en ny titel. Men vi kan räkna med att man behåller "Jurassic" som är ett starkt varumärke och skapar igenkänning. Runt om på webben ryktas det om "Jurassic City" som en potentiell titel. Det väcker ju en del spännande förväntningar: är filmserien på väg att flytta över sina förhistoriska monster till storstäder?
 
Universal kallar den helt enkelt för "Jurassic World Event Film", så än så länge finns det ingen officiell titel. 
 
 

Hur får jag mer "Jurassic" i mitt liv?

 
Glad att du frågar. Det finns ju en hel del annat för oss "Jurassic"-fans att se fram emot. På Netflix rullar exempelvis animerade "Jurassic World: Kritalägrer" och "Jurassic World: Kaosteori", två serier som fått hyfsat bra omdömen av både tittare och kritiker. Den sistnämnda får snart en andra säsong.
 
Själv ser jag fram emot att dyka in i "Jurassic World: Survival", ett kommande överlevnadsspel som utspelar sig en dag efter den första filmen. En forskare har lämnats kvar på ön där T-Rexar och raptorer löper fritt, och hon måste försöka ta sig därifrån levande. Spelet ser dock inte ut att bli klart 2024.
 
"Jurassic World 4" - vad den nu får heta - släpps på bio i Sverige den 2 juli 2025.
| 2 juli 2024 15:30 |