TV-tips

Skribent

Martin Persson

23 oktober 2024 | 05:00

På tv idag: En av tidernas bästa film noir fick upprättelse först många år senare

Placerad på flera topplistor över bästa filmer, men fick lite slarvigt bemötande när den släpptes 1945.
Film noir-genren är ett alltid lika uppskattat genomslag i filmhistorien och stilvalet med fokus på det mörka bildspråket och samhällets fördärv.
 
Namn som Billy Wilder, Carol Reed, Howard Hawks och ibland även Alfred Hitchcock och Orson Welles är de ofta återkommande figurerna i film noir, men en annan favorit som är klart nämnvärd och bland det bästa i genren är 1945 års ”Farlig omväg”.
 
Edgar G. Ulmer står för regin och skådisar som Tom Neal, Ann Savage och Claudia Drake briljerar.
 
”Farlig omväg” handlar om en pianist vars liv förvandlas till en mardröm när han försöker lifta från New York till Los Angeles för att hälsa på sin flickvän och därigenom blir anklagad för ett mord han ej begått. Det är ett mörk, nagelbitande och spännande stycke filmhistoria som ter sig tidlöst och mycket troligt inspirerade Hitchcocks stilval.
 
Filmkritikern Roger Ebert är en av många som placerat Ulmers fantastiska noir-film bland sina absoluta favoritfilmer och det är svårt att inte hålla med för många av oss, men förtroendet för filmen fanns inte alltid.
 
Till att börja med gav filmstudion Ulmer en låg budget att stå på, så pass att han fick använda sin egen bil och sina egna och fruns kläder som rekvisita. Tom Neal och Ann Savage kom heller inte överens och pratade i slutändan bara med varandra under inspelningen.
 
Trots de till synes rika kulisserna är ”Farlig omväg” dessutom bara inspelad på främst två platser, ett hotellrum och med en bil framför en projektor – därefter lite kompletterande on-location filmning för att få med lite ökenscener och liknande.
 
Många såg filmen som en B-film, men har av giganter som Wim Wenders benämnts som ett mästerverk långt efter den släpptes. 1992 valdes filmen ut av Library of Congress att restaureras och bevaras för eftervärlden.
 
Se den fantastiska ”B-filmen” som tog världen och noir-genren med storm.
 
”Farlig omväg” visas 15:50SVT1. Streamar även gratis på SVT Play.
 
| 23 oktober 2024 05:00 |