År 2017 fortsätter i rask takt att springa mot sitt slut, ännu så länge hinner vi dock med några ytterligare summeringar. Här kommer därför ännu en, vi säger välkommen till "Nettan"!
Manhunt: Unabomber
Denna serie har egentligen sitt ursprung hos Discovery, men här hemma i Svea hittar vi alltså serien hos Netflix. "Manhunt" handlar om jakten på och utredandet samt gripandet av USA:s grymmaste seriebombare genom tiderna; The Unabomber. Här får vi främst följa FBI-agenten Jim "Fitz" Fitzgerald (Sam Worthington) från det att han utexameras från Quantico via rekryteringen som profilerare åt FBI och till dess att han skapar en mycket nära kontakt med den mycket beräknande "Unabombaren" Ted Kaczynski (Paul Bettany).
"Manhunt" är främst en riktig djupdykning i fallet kring Unabombaren (1978-1995), ofta mycket detaljerad och ingående. Serien hoppar kanske lite väl mycket mellan årtalen, det gäller att vara uppmärksam då man väl sätter sig och tittar på denna. Vidare är "Manhunt" en antalogiserie där det är tänkt att varje säsong ska fokusera på olika historiska brottsfall. Samtliga avsnitt är regisserade av Greg Yaitanes ("Quarry" & "Banshee"), han står även som producent tillsammans med Kevin Spacey och John Goldwyn. I huvudrollerna ser vi alltså Sam Worthington och en alldeles lysande Paul Bettany i rollen som den fullständigt iskalle Unabombaren Ted Kaczynski.
Ozark
Marty Byrde (Jason Bateman), en finansiell planerare med ett rejält oljat munläder, blir tvungen att ta sin fru (Laura Linney) samt sina två barn och flytta från Chicago till en liten turistort vid Lake of the Ozarks, Missouri. Hans extraknäck som pengatvättare åt knarkbossen Del (Esai Morales) har nämligen gått snett. Väl i Ozark blir Martys uppgift att tvätta en enorm summa pengar åt den kartell han är intrasslad i, det lugna lantstället i Ozark är dock långt ifrån ett idylliskt semesterparadis...
"Ozark" har kallats Netflix svar på "Breaking Bad" och i vissa aspekter är jag beredd att hålla med. Når serien upp till samma höga nivåer som "Breaking Bad"? Nej det tycker jag inte, men "Ozark" är ändå en både spännande, underhållande och engagerande liten brottshistoria. Till stora delar är den även mycket välspelad, detta främst sett till huvudrollsinnehavarna Bateman och Linney. Härliga miljöer också, om man som jag, är svag för den amerikanska söderns natur.
GLOW
"GLOW" utspelar sig under 80-talet och här får vi främst stifta bekantskap med den arbetslösa skådespelerskan Ruth Wilder, spelad av en riktigt grym Alison Brie ("Mad Men"). Ruth är en tjej som inte haft det alldeles enkelt den senaste tiden, på gränsen till desperat väljer hon dock slutligen att kasta sig över en öppen audition. En audition som visar sig vända sig till kvinnliga wrestlers...
"Glow" var helt klart en av sommarens stora överraskningar, lite som en "Orange is the new Black" fast under 80-talet och i wrestlingringen. Mycket välskriven och välspelad, en serie som lägger mycket av krutet på sina karaktärer och gosse som det betalar sig, mycket imponerande! "Glow" klassas mest som en komedi, fast likt just "Orange is the new Black" bjussas det på rätt stora mängder drama. Dramedy är nyckelordet här. Serien är för övrigt skapad av delar av gänget bakom "Orange is the new Black" så seriernas nära släktskap är alltså ingen slump.
The Punisher
Efter hans familj mördats brutalt försöker Frank Castle (Jon Bernthal) beararbeta det fruktansvärda trauma som efterföljer. Samtidigt är dock illasinnade människor ute efter honom, till slut ser han ingen annan utväg än att slå tillbaka med exakt samma hårda och brutala medel. I den undre världen blir han känd som vigilanten The Punisher.
Det är inte första gången man ger sig på att filmatisera historien om Frank "The Punisher" Castle och det är heller inte första gången Netflix ger sig på en Marvelserie. I och med att underlaget ruvar på en fantastisk potential var det väl ändå lite svårt att totalt misslyckas med denna serie? Och mycket riktigt, detta tyckte jag Netflix rodde i hamn ganska så bra. Visst, trots att jag uppskattade "The Punisher" lämnade den ändå en del att önska, jag anser dock ändå att denna är värd att hyllas. Dessutom är Jon Bernthal definitivt den absolut bästa Frank Castle hittills.
Mindhunter
"Mindhunter" är en dramathrillre signerad David Fincher som utspelar sig 1979 där den lägger sin fokus på de två FBI-agenterna Holden Ford (Jonathan Groff) och Bill Tench (Holt McCallany). Dessa två FBI:are har ett litet annorlunda sätt att ta fast seriemördare; de sätter sig helt enkelt ned och talar med redan tillfångatagna mördare i hopp om att försöka förstå dem. Hur tänker de? Vad driver dem?
"Mindhunter" är en serie right up my alley vilket visserligen kan betyda att jag i sammanhanget kan kallas jävig. Men det tycker jag kvittar då jag faktiskt tror serien även kan passa tittare som vanligtvis inte dyrkar seriemördarthrillers. "Mindhunter" är så pass välregisserad och välproducerad att det är en ren njutning att följa den. Istället för det sedvanliga våldet och blodet är det i "Mindhunter" mer dialoger och bilder som bygger upp den obehagliga stämningen. "House of Cards" i all ära, jag tycker banne mig att "Mindhunter" är ännu bättre, starkt jobbat Fincher!
Detta var fem av, åtminstone mina, favoritserier från 2017 signerade gamle Nettan. Som en liten bonus vill jag även nämna västernserien "Godless". En riktigt bra serie som jag, trots sin höga klass, ändå valde att endast nämna som bonus i och med att den, till skillnad från serierna i själva listan, är en miniserie.
Vilken eller vilka serier från Netflix tycker ni själva har varit de absolut bästa från året som gått? Kommentera gärna nedan!