Innan jag börjar spy ut min årliga galla vill jag i sedvanlig ordning passa på att understryka att detta är min högst personliga smak. Ingen fakta, inget facit. Vet ni med er att ni brukar tycka ungefär som jag kan ni se denna artikel som en liten vägledning genom tv-seriernas mindre gästvänliga träskmarker. Brukar ni inte alls tycka som mig? Skriv då in dessa serier i er måste-se-lista!
"Tin Star" (Amazon Prime & C More)
"Tin Star" kretsar kring Londonsnuten Jim (Tim Roth) som tagit med sin familj och flyttat till en till synes lugn och sömnig småstad i klippa bergen, Kanada. Då ett stort oljebolag drar in i området drabbas staden av en våg av organiserad brottslighet. Mitt i allt råkar dessutom Jim och hans familj ut för en fruktansvärd tragedi.
"Tin Star" bjussar på fantastiska miljöer, stämningsfull musik, en intressant historia och Tim Roth är helt fantastisk. Ändå tycker jag inte detta fungerar något vidare bra. Här snackar vi definitivt om bortkastad potential. Efter ett par-tre avsnitt tappar skaparna bollen fullständigt och vi dränks av ologiska handlingar, styltigt skådespeleri (bortsett från Roth) och på ett osammanhängande och stressat manus. Kan "Tin Star" (som har förnyats) göra en "Banshee" och rycka upp sig i sin andra säsong? Jag hoppas verkligen det, vi behöver en actionserie med pondus!
"Taken" (NBC)
Handlingen är ingen raketforskning; tv-serieversionen av "Taken" kretsar kring en ung Bryan Mills och utspelar sig därmed före händelserna i själva filmerna.
Att filmadaptioner fullständigt överöst tv-seriemarknaden de senaste åren är det väl knappast någon som missat? Det jäkliga är att det går typ en bra adaption på tio, kanske tjugo. En av de allra sämsta anser jag dock onekligen är totalhaveriet "Taken". För det första är den tidsmässigt en ren katastrof. Vi får i serien möta en ung Bryan Mills (Clive Standen) och enligt NBC utspelar sig serien före händelserna i filmen. Ändå är det nutid; 2017.. .vad?! Det borde ju vara 70-tal. Syntax Error.
För det andra har serien exakt noll karaktärsutveckling och -djup. Vidare är det exakt lika illa manusmässigt, sicken soppa. Dessutom är "Taken" extemt fördomsfullt? Mot vad? Ja mot allt, framförallt mot "Taken"-filmerna som serieskaparna våldtagit å det grövsta. Det tar emot att säga detta men NBC har visat på den oerhört dåliga smaken att förnya skiten. Well, don't count me in.
"Gypsy" (Netflix)
"Gypsy" handlar om Jean Holloway (Naomi Watts), en terapeut arbetandes på Manhattan och som bor tillsammans med sin man (Billy Crudup) och dotter Dolly (Maren Heary) i Connecticut. Jean håller dock på att tappa greppet, speciellt på jobbet. Hon nöjer sig nämligen inte längre med att plita ned anteckningar, komma med goda råd och övningar. Istället virrar hon in sig ordentligt i sina patienters privatliv genom att bilda relationer och band med människorna de pratar om under sina sessioner...
"Gypsy" är ännu en serie som egentligen hade relativ god potential att bli något minnesvärt, tyvärr lider den av alldeles för stora brister i både manus och utförande. Framförallt anser jag "Gypsy" vara oerhört tråkig, seg och händelsefattig. En annan irriterande egenskap "Gypsy" far fram med är att den är övertydlig. Det är ständigt ett jäkla överförklarande och handhållande, det driver en nästan till vansinne. Detta kallas för att underskatta sin publik och sådant retar mig något så förbaskat. Att Netflix slutligen valde att lägga ned denna smörja var ju skönt att höra.
"Prison Break" (FOX & Viaplay)
Fortsättningen av "Prison Break" sparkar igång sju år efter Michael Scofields "död". Nya uppgifter och ledtrådar, bland annat sprungna från gamle T-Bag, skvallrar om att Michael fortfarande kan vara vid liv och sitter (självklart!) i ett fängelse beläget i Yemen. Detta gör att Michaels bror Lincoln samlar delar av det gamla gänget för att planera den största och mest invecklade utbrytningen hittills...
Vissa tv-serier hör hemma där de hör hemma och "Prison Break" hör hemma 2005. Vill man återuppleva den succén tar man helt enkelt och plockar fram DVD-boxen med den första säsongen, ser på den och går sedan vidare.
Jag anser att den senaste säsongen av "Prison Break" har sämre, jag upprepar; sämre manus än dess fjärde säsong. Ni vet den där säsongen som följde med serien ned i graven då det begav sig. I år då "Prison Break" gjorde comeback var det så overkligt, överdrivet, osammanhängande och ologiskt att det närmast saknade motstycke. Som om detta inte vore nog kastar man dessutom bort de skådespelare man lyckats lura tillbaka. Speciellt de som en gång i tiden tilldelades intressanta och härliga karaktärer, av dessa återstår nu endast tomma och intetsägande skuggor.
"The Mist" (Spike TV & Netflix)
En mystisk och till synes oförklarlig dimma sveper plötsligt in över den lilla staden Bridgeville, Maine. En dimma så pass tät och tjock att man knappt kan se genom den. Värre blir det då stadens invånare till sin förskräckelse får reda på att dimman döljer en massa agressiva och blodtörstiga monster.
Ni som läst Stephen Kings roman eller sett filmen känner säkert igen handlingen? I år kläckte man alltså även ur sig en tv-serie, tyvärr, ty denna produktion sållar sig tveklöst till de absolut sämsta King-tolkningarna någonsin. Här är det minsann inte mycket som stämmer; skådespeleriet är ett fiasko, manuset en cirkus, dialogerna ren rappakalja och karaktärerna vandrande grönsaker. Karaktärer som dessutom inte har ett skvatt med själva boken att göra, det har egentligen inte mycket av handlingen heller.
Jag utnämner "The Mist" helt utan konkurrens till årets absolut sämsta tv-serie i alla katerogier, totalt hopplös. Tack och lov valde Spike TV att lägga ned bedrövelsen, men skadan är ju liksom redan skedd...
Andra tv-serier som nötte ut skämskuddarna år 2017: "Chicago Justice", "10 Days in the Valley", "24-Legacy", "Training Day", "Superior Donuts", "Powerless", "Trial and Error", "I´m Dying Up Here", "The Last Tycoon", "Snowfall", "Disjointed" och självklart även en av årets stora snackisar, "Twin Peaks" som jag skrev en hel hat-artikel om.
Självklart tycker som sagt inte alla som mig, därför ställer jag den oundvikliga frågan; vilka tv-serier från 2017 tyckte ni själva var de absolut sämsta? Språka gärna av er här nedan!