Film

Skribent

Katarina Emgård

1 oktober 2016 | 21:00

9 filmer för de minsta cineasterna

Vi tipsar om bra, korta knattefilmer som är lika underhållande för din tvååring som för dig.
Finns det något till synes enklare än att skapa film för de allra minsta biobesökarna? Produktionen består oftast av grälla utklippta figurer som rör sig långsammare än en pensionär på väg till midnattstoaletten. Har man tur yttras något ord här och där som ”Titta Max balja”, eller ”Katten dum”. Ändå väcker de starka känslor hos publiken. För de små är det tillsynes lilla och enkla väldigt stort. Och som kreatör är ibland det simpla väl så svårt att gestalta. 

Knattefilmen anses ofta få för lite plats i media. Antagligen för att den är extremt nischad. Valfri Disney eller Spielberg-film kan hela familjen njuta av, men knattefilmen tar bara hänsyn till de minstas intressen. Med de minsta räknar vi från två års ålder.

Men det finns många duktiga knattefilms-producenter i vårt land som förtjänar uppmärksamhet. Och förhoppningsvis orkar du sitta med ditt lilla pyre under de 20-40 minuter långa filmerna utan att bli alltför uttråkad. Om inte, får du åtminstone tid att dricka ditt morgonkaffe ifred. Jag vågar dessutom nästan lova att inget av tipsen nedan skapats för att i smyg hjärntvätta våra små till att bli massmördarrobotar. Jag tänker såklart på ”Teletubbies”.

"Lilla syster kanin" (1988)



Passande nog var det min bror som brukade läsa dessa böcker för mig när jag var liten. Jag minns fortfarande känslan av att krypa upp i sängen och lägga huvudet på hans axel medan han läste högt om kaninernas vardagliga bestyr. Senare, i vuxen ålder, blev jag alldeles rörd när jag fick höra att kaninmammor samlar sin egen päls för att bygga sängar till sina bebisar. Det förstärkte bara den fluffiga idén jag redan hade om kaniner. ”Lilla syster kanin” handlar om hur storebror tvingas passa sin lillasyster en hel dag medan mamma och pappa kanin är ute på morotsjakt. 

Var: Måste köpas tillsammans med ”Mamman och den vilda bebin.”
Motsvarar: ”Gilbert Grape”

"Djurvännerna" (2013)



En samling på tre kortfilmer baserade på Eva Lindströms böcker. Hon har blivit nominerad hela tio gånger till Augustpriset i barn- och ungdomslitteratur. Här får hennes fina akvareller komma till liv i berättelserna: ”En fågeldag”, ”Jag rymmer” och ”Min vän Lage”. Samtliga handlar om djurbarn som ger sig ut på upptäcktsfärd utanför hemmets trygga vrå. Vi får följa lammet som lämnar flocken, skogsugglan som vill bli storstadsuggla och fågelungens promenad från den ljusa dagen till den mörka natten. 

Var: Köp eller hyr på SF Anytime.
Motsvarar: ”Into the Wild”

"Linnea i målarens trädgård" (1992)



Kanske lite i det pretentiösaste laget, men detta är vackert tecknad och lågmäld historia om flickan Linnea som åker till Paris med sin granne, den äldre herr Blomkvist. Väl där besöker de de stora konstinstitutionerna  och drömmer sig bort i de tidlösa målningarna innan de sätter av mot Claude Monets trädgård i Giverny. Härligt pedagogisk om impressionismen och letar du efter en film som bara är snäll och mysig från början till slut har du hamnat rätt. För här lurar inga kusliga odjur eller vidunder utöver än en vissen näckros. 

Var: Köp eller hyr på SF Anytime
Motsvarar: ”Leon”

"Vem?" Och "Vem är var?" (2010, 2011)



Jag vet inte om jag borde ta på mig skyddsvästen innan jag nämner Stina Wirséns namn här med tanke på nidbildsdebatten kring ”Lilla hjärtat” som engagerade många för ett par år sedan. Här är det bra att människor reagerar och att beslut tas: boken slutade säljas. Men Stina Wirsén står också bakom två riktigt fina knattefilmer, nämligen ”Vem?” och ”Vem är var?” som hyllades av filmkritiker runtom i landet. Genom hennes karaktärer Nallen, Fågeln, Katten, Nallegrisen och Kaninen får vi känna på riktig dramatik med stora känslor som ilska och sorg men också glädje och kärlek.

Var: Köp eller hyr på Folkets Bio
Motsvarar: ”Parenthood” 

"Lea och skogspiraterna" (2015)



Ny 3D-animerad berättelse om flickan Lea som en dag när hennes lillebror försvinner måste ge sig ut i den skräckinjagande skogen för att leta rätt på honom. Väl där träffar hon Kapten Bik som påstår sig vara en skogspirat med en armé på flera tusen män. Egentligen har han bara två följeslagare men de upprätthåller illusionen genom snabba förflyttningar. Teckningsstilen påminner på gott och ont mest om Monkey Island-spelen, men det är nog definitivt tillräckligt färgglatt för knattarna. 

Var: Inte kommit ut i handeln ännu.
Motsvarar: ”Pirates”

"Marskatterna och leksaksbilen" (2010)



Jag var såld redan när jag såg rymdkatterna. Förälskad som jag blev redan som barn i ”Kosmoskatten” är det med glädje jag ser någon vidareutveckla konceptet. I Mars ruiner bor marskatterna. En dag landar en riktigt tråkig bil mitt ibland dem. Bilen är lite som Jack i ”The Shining” som kör hårt på devisen ”All work and no play”, vilket katterna självklart tycker är trist. Därför bestämmer de sig för att hjälpa bilen att släppa loss. Berättas dessutom på rim av Freddie Wadling. Är i kortaste laget bara 8 minuter men du hinner nog med en espresso.

Var: Förhoppningsvis dyker den upp igen på en knattebiograf nära dig.
Motsvarigheten för vuxna: ”The Martian”

"Bajsfilmen" (2016)



Samma producent som står bakom ”Vem”-filmatiseringarna har även tagit sig an Pernilla Stafletts figurer Dolores och Gunellen. Med röster av bl.a. Rikkard Wollf får vi följa Gunellen, kvinnan med det gigantiska röda håret, som inget hellre vill än ge sig ut i världen. Dolore, hennes bästa vän, vill dock inte bli lämnad ensam och börjar därför berätta historier för sin kompis i hopp om att de ska vara tillräckligt trollbindande för att få henne att stanna. Detta medan Gunellen sitter på dass med hård mage. Den är lätt filosofisk och berör ämnen som kärlek och krig men självfallet också hår och bajs.

Var: Inte kommit ut i handeln ännu.
Motsvarar: ”Arabian Nights”

"Jaguaren" (2009)



Baserad på en bilderbok av Ulf Stark. Handlar om lilla Elmer som en natt förvandlas till en stor och farlig Jaguar. I natten, drömmen, skrämmer han grannarnas elaka hund och läxar upp en tant som suktar efter en jaguarpäls. Här är det mest den sköna xylofonmusiken som fick mig att fastna. Som en vaggvisa i filmformat, kanske fungerar den som en sådan också. En enkelt och fin liten film om att skrämmas och bli skrämd och om att vara liten och stor på samma gång.

Var: Finns att beställa om du jobbar som förskolelärare.
Motsvarar: ”The Curse of the Werewolf”

"Prick och Fläck på fläcken", "Prick och fläck på pricken" – (2011, 2013)



Med titlar som nästan är lika svåra att uttala som ”sex laxar i en laxask” får vi följa Prick som är prickig och Fläck som är fläckig. Dessa är de enda klassiskt stop-motion-animerade filmerna på listan. De söta kaninerna med den något uppåttjackade blicken hittar på precis allt: de går på picknick, till tandläkaren, jagas av rymdvarelser, dansar discodans och får vattkoppor. Jag blir nästan lite nostalgisk av de lustigt formade lerfigurerna och dockskåpsmiljöerna.

Var: Hyr på SF Anytime.
Motsvarar: ”Fear and Loathing in Las Vegas”

Vi har helt klart skapat några knattefilmsklassiker också som självklart bör nämnas även om jag valt att inte fokusera på dem just här: "Spöket Laban", "Lilla Anna och Långa Fabrorn", "Bamse", "Kalle Stropp och Grodan Boll", "Pettson och Findus" och såklart "Alfons Åberg".
| 1 oktober 2016 21:00 |