Film

Skribent

MovieZine

11 april 2023 | 18:00

11 skådespelare som gestaltat Dracula på bioduken

“Renfield” släpps nu på bio, och det är dags att utforska hur Dracula har framställts på film de senaste 101 åren.
Dracula är en av de mest välkända karaktärerna i fiktionen, och en av de vi sett mest av på film. Otaligt många har försökt porträttera denna vampyr från Bram Stokers klassiska bok som släpptes 1897. “Renfield”, en skräckkomedi med självaste Nicolas Cage som Dracula har nu biopremiär i Sverige.
 
Därför känns det som hög tid att kolla på hur karaktären har utvecklas genom filmhistorien. Här är 11 filmer och deras tolkningar.
 
 

Nosferatu (1922)

 
Denna klassiska tyska stumfilm från 1922 är en expressionistisk tolkning där F.W. Murnau står för regi. Max Schreck spelar “Count Orlok”, som inte fick heta Dracula eftersom filmskaparna inte lyckades få rättigheterna till Stokers berättelse. Hans ättlingar stämde ändå filmen för likheterna, och filmen dömdes till att förstöras. Vissa kopior överlevde, och kvar består detta filmvetenskapliga mästerverk. Det kommer faktiskt en remake av Robert Eggers där vår egen Bill Skarsgård kommer att ta över den titulära rollen som Orlok. 
 
 

Mysteriet Dracula ("Dracula", 1931)

 
Här är filmen som startade vågen av Universal Studios klassiska monsterfilmer såsom “Frankenstein” (1931) och “The Invisible Man” (1933). Bela Lugosi porträtterar här Greve Dracula. Lugosi, som faktiskt föddes i Transylvanien, blev efter filmen en Hollywood-legend inom skräckgenren. I vad som blev den första adaptionen av Stokers bok som var ljudfilm, har Dracula drogat mannen Renfield [samma som i den kommande filmen!] för att göra honom till sin slav. Vampyren blir även jagad av Dr. Van Helsing precis som i boken.
 
 

I Draculas klor ("Dracula", 1958)

 
Innan Christopher Lee spelade de välkända karaktärerna Saruman och Count Dooku skildrade han Dracula i hela nio filmer, varav sju i samma serie. Detta är den första i serien, som kom att kallas “Hammers Dracula”. Filmen uppmärksammades positivt av de allra flesta, med stor uppskattning för Lees porträttering. Dracula framställs här som mer sensuell än tidigare, något regissören Terence Fisher ansåg vara ett underliggande tema i Stokers bok.
 
 

Blacula (1972)

 
Låt oss inte glömma blaxplotations-versionen av Dracula som släpptes 1972. Huvudpersonen, spelad av William Marshall, är i början av filmen en afrikansk prins som lever på 1800-talet. Han blir förvandlad av Dracula och väcks 200 år senare i Los Angeles. Trots relativt dålig kritik blev filmen en kommersiell sucée och till och med en av de mest inkomstbringande filmerna för sitt år. Tillsammans med uppföljaren “Scream, Blacula, Scream” (1973) inspirerade denna berättelse en våg av blaxplotationsfilmer inom skräckgenren.
 
 

Greve Dracula ("Dracula", 1979)

 
“A Love Story” är taglinen som användes för att marknadsföra denna version som sätter fokuset på romantik. Galet nog släpptes hela fem filmer om Dracula det året. Folk var kanske för upptagna med att lyssna på Bee Gees eller se första “Alien”-filmen (1979) - för trots bra kritik var denna film inte sedd av särskilt många. Frank Langella spelar Dracula, vars mål är att hitta en fru. Han hittar Lucy, och röjer hennes vän Mina ur vägen. Men Minas pappa är ingen mindre än Abraham Van Helsing, som gör allt han kan för att nu rädda Lucy.
 
 

Bram Stoker’s Dracula (1992)

 
Vem drömmer inte om en film med Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins och Keanu Reeves? Här har du den! En legendarisk rollista där Oldman gestaltar Dracula. Det är dessutom Francis Ford Coppola som regisserar! Filmen lyckades väl på biograferna och den blev till och med nominerad för fyra Oscarsstatyetter, av vilka den vann tre (för kostym, ljud och smink). Handlingen är densamma som i Stokers bok, även om Coppola gjort den lite för överdådig i mitt tycke.
 
 

Dracula - Död men lycklig ("Dracula: Dead and Loving It", 1995)

 
Denna film från 1995 är en parodi på den klassiska berättelsen, regisserad av "Det våras för"-filmernas Mel Brooks. Han ställer sig också framför kameran som Van Helsing. Bredvid honom har vi legenden Leslie Nielsen ("Titta vi flyger", "Den nakna pistolen") som Dracula. Tyvärr fick filmen ett dåligt mottagande - värre än Mel Brooks brukar få. Men den består i alla fall som en kultklassiker! 
 
 

Dracula 2000 (2000)

 
Gerard Butler spelar här Dracula, men också Judas Iskariot… Filmen försöker göra kopplingar till kristendom, utforska telepati, och samtidigt utspela sig år 2000. Alla är snygga och unga, och resultatet ser vi i dess Rotten Tomatoes-betyg som ligger på 17/100. Vissa ser den som en kultfilm, och det kom faktiskt två uppföljare. Men min rekommendation är att se Lugosi eller Lee istället.
 
 

The Batman vs. Dracula (2005)

 
Jag kände att det var lite kul att slänga in denna crossover i listan, med tanke på att det är vår egen Peter Stormare som spelar Dracula! En svensk har alltså tagit sig an rollen, och i filmen ser vi honom i Gotham där han såklart möter stadens försvarare - Batman. Filmen fick mixade recensioner, men Stormare hyllades för sin prestation.
 
 

Dracula Untold (2014)

 
Om du har längtat efter en film om Draculas ursprung kanske denna tolkning med Luke Evans som den titulära karaktären är rätt för dig. Den avviker från Stokers bok på flera punkter, och släpptes till blandad kritik. Vi får se “Vlad The Impaler” försvara sitt land från det Osmanska riket, något som visar sig kräva att han blir ett monster - monstret Dracula.
 
 

Renfield (2023)

 
Och så har vi kommit till 2023! Nu är det Nicolas Cage som skildrar Dracula. Men det är inte han som är huvudpersonen i filmen. Nicholas Hoult spelar R. M. Renfield, som är grevens tjänare. Karaktären finns i Stokers berättelse men här bor han i New Orleans och försöker bryta sig loss från sin träldom. Vi får väl se vilket motstånd Dracula gör. Cage har sagt att han tagit inspiration för rollen från bland annat “Malignant” (2021), så det lär bli intressant att se slutprodukten. Förhoppningsvis en underhållande resa i alla fall.
 

Nu har jag presenterat lite exempel på hur Dracula har framställts på film de senaste 101 åren. Många kända skådisar har spelat vampyren under den tiden. Några andra Dracula-filmer som också är värda att nämna är “Blood for Dracula” (1974) av Andy Warhol och “Van Helsing” (2004).
 
Jag är faktiskt sugen på att se hur framtiden utspelar sig, och rekommenderar dig som läsare att se "Renfield" på bio - det är trots allt den bästa formen att uppleva mediet på. Vilken Dracula kommer efter Cage? Vi får väl se.
 
Daniel Berglund
 
Vilken är er favorit-Dracula? Någon av de nämnda eller någon helt annan? Kommentera gärna!
| 11 april 2023 18:00 |