Film

Skribent

MovieZine

18 september 2024 | 12:00

Filmhistoriens mest chockerande slut? Stephen King: "Önskar jag hade kommit på det själv"

Regissören var arg på världen när han skrev slutet i "The Mist".
"The Mist" som släpptes 2007 blir ihågkommen för sitt minnesvärda, mörka slut. (Spoilervarning om du inte sett den!)
 
Den psykologiska rysaren var skriven och regisserad av Frank Darabont ("Nyckeln till frihet") efter en novell av Stephen King.
 
I filmen går konstnären David Drayton (Thomas Jane) och handlar med sin lille son, men upptäcker att hela området är täckt av dimma. En grupp invånare fastnar i en stormarknad medan läskiga monster lurar i dimman.
 
Sluten på filmen och novellen skiljer sig en del. Kings version slutar med att hjältarna kör ut ur dimman och hör en radiosändning som antyder att det finns hopp.

I filmen kör David och fyra andra in i dimman tills bilen får slut på bensin. För att skona sig själva från att dödas av på monstren bestämmer de sig för att begå självmord. David skjuter sin son och de andra passagerarna. Då lättar plötsligt dimman och soldater kör förbi. Detta tyder på att krisen är över. Hade de bara väntat ett tag till... David försöker ta livet av sig men har slut på kulor.
 
 

"Det behöver inte alltid sluta lyckligt"

 
I en intervju med Yahoo pratade Darabont om sina tankar kring filmens omtalade final, och hur King helhjärtat stöttade honom:

- På den tiden var jag lite arg på världen. Det finns definitivt ett politiskt inslag i filmen, som man inte behöver leta länge efter. Jag var lite arg på världen och vårt land då, så det kändes som ett legitimt sätt att avsluta filmen. Det behöver inte alltid sluta lyckligt. Det ska inte alltid sluta lyckligt. Jag växte upp på 70-talet och det var inte alltid lyckliga slut då, säger Darabont.
 
- Men jag tänkte, "okej, jag låter Stephen bestämma". Jag skulle inte ha gjort filmen om Stephen King hade läst mitt manus och sagt: "Dude, vad fan gör du, är du galen? Du kan inte avsluta min historia så här". Men han läste det och sa: "Åh, jag älskar det här slutet. Jag önskar att jag hade kommit på det själv".
 
Stephen King ska ha sagt att det en gång för varje generation bör finnas en film som verkligen retar publiken och lämnar ärr. Han nämnde den ursprungliga "Night of the Living Dead" som ett exempel på ett sådant slut.

- Och det kändes riktigt bra för mig! Sammantaget verkar det vara en ganska bra följeslagare till "Nyckeln till frihet", på ett konstigt sätt, när det gäller tema. För om "Nyckeln" är en film om värdet av hopp, så är "The Mist" en film om farorna med hopplöshet.
 
- Och tro mig, jag visste att det skulle bli ett slut som folk antingen skulle uppskatta eller verkligen hata, sa Darabont.
 
 
"The Mist" finns att streama gratis hos Cineasterna. Du kan också hyra/köpa filmen på tjänster som Apple TV och Blockbuster.
| 18 september 2024 12:00 |