Plötsligt var det hett att vara svensk. Alla, till och med vår egen Stellan Skarsgård, gick omkring och pratade med svensk brytning när David Fincher filmade ”The Girl with the Dragon Tattoo”.
Vi har skrivit om fejkade svenskar på film förut – här är några nya nämnvärda namn och titlar.
Alla i ”The Girl with the Dragon Tattoo”
Det är en idé bara Hollywood kan komma på – göra en amerikansk remake på en knappt några år gammal svensk film och låta den utspelas i originalstaden, Stockholm. Med svenska karaktärer. Spelade av utländska skådespelare… Som pratar engelska med ”svensk” dialekt. Endast Daniel Craig kom undan med hedern i behåll då han ansåg att accentidén var fånig. Rooney Mara må ha varit en värdig ersättare som Lisbeth Salander men ”svenskan” är som bäst ifrågasättbar.
François Damiens som Markus Lundell i "Nathalie"
Belgaren spelade vackra änkan Audrey Tatous kollega på ett svenskt företag i den här franska romantiska komedin. Medan Tatou och hennes landsmän porträtteras som svala, vinpimplande skönheter så är stackars Markus en tunnhårig klant med ryggsäck och dålig klädsmak – men visst, han får flickan i slutet.
Richard Chamberlain som Raoul Wallenberg i "Wallenberg: A Hero's Story"
Ännu en historisk hjälte från andra världskriget. Diplomaten som räddade tiotusentals judar i naziockuperade Ungern är kanske mest bekant i Stellan Skarsgårds uppenbarelse i ”God Afton, Herr Wallenberg”. Men redan fem år tidigare spelades han av amerikanska Chamberlain (känd från TV-serien ”Törnfåglarna”) i en TV-film för vilken han Golden Globe-nominerades.
Marlon Brando som Sven Sorensen i "Free Money"
Legendens näst sista film var en thrillerkomedi med Charlie Sheen och Mira Sorvino som vore ytterst lättglömd om det inte vore för Brandos närvaro som svensk, valrossliknande fångvaktare. Lägg därtill en historia där han mördar fångar som flyr, jagas av FBI och har två tvillingdöttrar som heter Inga och Liv.
Charlize Theron som Britt Ekland i "The Life and Death of Peter Sellers"
På 1960-talet var komiska geniet Sellers och blonda bombnedslaget Ekland kanske Hollywoods hetaste par, även om äktenskapet endast varade i fyra år. I TV-filmen om Sellers liv anammade den lika vackra som begåvade Theron den gamla Bond-brudens klassiska skönhet och gjorde ett sjuhelvetes radarpar med motspelaren Geoffrey Rush.
Robin Wright som Liv i "Breaking and Entering"
Underskattade Wright gjorde en hängiven insats (med dialekt och allt) som Jude Laws svenska fru i det här lite bortglömda dramat där den senare förälskar sig i modern till en tonårig inbrottstjuv.
Loretta Young som Katrin Holstrom i "Katrin gör karriär"
Young vann en Oscar för titelrollen i den här 1940-talskomedin med en typiskt värdelös svensk titel (originalet heter ”The Farmer’s Daughter”). En film med tidig feministisk vinkel där bonddottern Katrin tar sig till storstaden för att studera, blir hembiträde åt en kongressledamot och kastas plötsligt in i den politiska världen.
Arlene Dahl och Ivan Triesault som Carla och Peter Göteborg i "Resan till jordens medelpunkt"
50-talsfilmatiseringen av Jules Vernes klassiker adderade paret Göteborg, ironiskt härstammade från Stockholm. De hade nyckelroller i äventyret, Peter som en professor som dödas när han försöker nå jordens medelpunkt och Carla som hans änka som förser filmens hjältar med makens utrustning.
Sirry Steffen som Marta Farnstrom i "The Crawling Hand"
Steffen (född Sigríður Geirsdóttir) slog igenom som Fröken Island och exporterades till USA för en kort skådespelarkarriär. Hon fick bland annat äran att spela svensk utbytesstudent och flickvän till en tonåring som blir besatt av en död astronauts ondskefulla hand i den här kultkalkonen.
Bernie Jones som Punky i "Dance Hall Racket"
Legendariska komikern Lenny Bruce skrev och spelade i det här skrattretande försöket till gangsterfilm där mord och diamantsmuggling sker på en sjaskig dansbar. Mitt i soppan finns en svenska sjöman – Punky (!) – som varken låter eller ser särskilt svensk ut, men desto bättre på att ständigt vara berusad och dra dåliga rövarhistorier.
Rod Biermann som Ole i "Rocky & Bullwinkle på äventyr"
I en variation på stereotypen att svenska kvinnor är blonda sexvåp med norskklingande namn så är den svenska fångvaktaren Ole en charmig hunk med bokstavlig glimt i ögat. Självklart är han tillräckligt korkad så att hjältinnan Piper Perabo kan utnyttja honom och fly från fängelset i den här filmversionen av en populär tecknad serie.
Uma Thurman som Ulla i ”The Producers”
När ”Det våras för Hitler” blev musikal fick det svenska bombnedslaget till sekreterare mer utrymme och i filmversionen visade Uma Thurman prov på både dans- och sångtalanger. Och visst – med sin blonda, modellånga uppenbarelse så övertygar Thurman (som faktiskt har svenska rötter på sin mors sida) absolut som sexig svenska.
Se också: Topp 10 svenskar på låtsas