Film

Skribent

Martin Persson

19 september 2024 | 16:50

Danmarks Oscarsbidrag blir ett drama om adoption och seriemördare - av svensk regissör

”Flickan med nålen” hyllades vid Cannes och sätter svensken Magnus von Horn på kartan.
Flera av årets Oscarsbidrag har avslöjats, där bland annat Sverige valde biosuccén ”Den sista resan” och Norge skoldramat "Armand".
 
Danmark blev dock inte helt utan sina svenskinfluenser. Deras bidrag blev nämligen en dansk-svensk-polsk samproduktion vid namn ”Flickan med nålen”.  Regissören är dessutom en svensk vid namn Magnus von Horn, tidigare Guldbaggevinnare för sin film ”Efterskalv”.
 
”Flickan med nålen” utspelar sig i första världskrigets Danmark. En fattig flicka blir gravid med en rik mans son, som förskjuter henne. Hennes val blir att antingen söka sig till olaglig abort, eller hitta ett sätt att adoptera bort sitt barn när det föds. I fokus står även den verklige danske seriemördaren Dagmar.
 
Vi på Moviezine har redan recenserat filmen, som kommer att ha biopremiär i Sverige så småningom. Vår recensent Jonna Vanhatalo gav filmen 4/5 i betyg och beskrev den som en ”nålvass samhällskritik med skräckfilmsestetik”, passande nog. Den visades även upp vid Cannes, där den gjorde succé och nominerades för Guldpalmen.
 
Något premiärdatum här i Sverige finns än så länge inte, men den kommer att plockas upp av NonStop Entertainment och gå upp på bio någon gång.
| 19 september 2024 16:50 |