Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 maj 2024 | 15:15

Jodå, även ”Furiosa” kommer släppas i en svartvit version

Regissören George Miller vet inte varför, men han tycker det ser coolt ut.
När ”Mad Max: Fury Road” släpptes på bio 2015 jublade filmnördarna.
 
När den året därpå släpptes på skiva i en svartvit utgåva (Black & Chrome Edition) jublade de igen. George Miller hade tagit sin läckra actionrulle och skalat av alla färger för dramatisk effekt. Jag såg den aldrig, men ska man tro Miller är det den rätta versionen att se filmen i, och vad han alltid hade i åtanke. Vi får tro honom.
 
Nu när ”Furiosa” rullar på bio undrar många kanske: hörru, George, hur blir det med den svartvita versionen?
 
Möjligt också att ingen har undrat. Men lugn - den kommer oavsett. Filmmakaren avslöjar i podcasten Happy Sad Confused att det redan är kirrat och klart:
 
- Vi har redan gjort det. Jag kallar den för Tinted Black & Chrome. Det är intressant, jag försöker fortfarande lösa mysteriet kring varför svartvitt känns så elementärt för mig. Jag kan inte sätta fingret på det. Det har inte med de gamla svartvita filmerna att göra. Det är något annat. Om vi tog en bild på oss själva nu skulle det bli mer dramatiskt i svartvitt, säger Miller.
 
Frågan är om en svartvit utgåva kommer rädda ”Furiosa”, som (på tok för tidigt) utmålas för en flopp efter en något svag första helg på bio.
 
| 28 maj 2024 15:15 |